Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hajdúböszörményben NEMET mondtak az égetésre!

  • 2007. február 26.
  • humusz
france_burnerNem hosszabbította meg a Hajdúböszörményi Képviselõ-testület azt a szerzõdést, amely lehetõvé tette volna, hogy a Thermic Energy Invest Kft. által Hajdúböszörménybe tervezett hulladékégetõ környezeti hatástanulmánya elkészülhessen. Ezzel a lépéssel az önkormányzat gyakorlatilag nemet mondott a tervezett hulladékégetõre, hiszen a cég számára a szerzõdés meghosszabbítása az európai uniós források miatt létfontosságú lett volna. Az önkormányzat elutasítása a Zöld Kör, környezetvédõ szervezet fellépésének köszönhetõ.
Az eredeti szerződés szerint a cég elkészített volna az általuk tervezett hulladékégető hatástanulmányát, azonban az erre kiszabott határidő lejárt. Az önkormányzatnak ezt kellett volna meghosszabbítania. Az önkormányzat Gazdasági Bizottsága el is fogadta a szerződést, de a környezetvédők sajtótájékoztatója, és a képviselő tagoknak küldött levele változást hozott és a képviselőtestület elutasította a szerződés meghosszabbítását. Felkérte továbbá a Zöld Kört, hogy tárgyaljon a céggel és beszéljék meg a vitatott pontokat.

Molnár Attila a Zöld Kör elnökségi tagja kijelentette:” Elsőként fordult elő az országban, hogy egy képviselőtestület elutasítson egy ilyen beruházást. Óriási eredménynek tartom ezt, és különösen fontosnak tartom azt, hogy a képviselő-testület a környezeti-egészségügyi szempontokat rangsorolta az első helyre.”

A tervezett hulladékégetőt elsősorban annak környezeti és egészségügyi hatása miatt tartották elfogadhatatlannak a zöld szervezetek, fontos azonban az is, hogy a területen már működik egy uniós pénzből kiépített hulladékgazdálkodási rendszer, így az égető megépítése semmiképpen nem volt indokolt.

Bővebb információ: Szuhi Attila, Zöld Kör, 30/563-7749, 52/532-479, [email protected]