Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hagyd pihenni a tengert! A Felelős Gaszróhős kezdeményezése

  • 2016. május 03.
  • PKata

halathonTudtátok, hogy a csendes-óceáni kékúszójú tonhal eredeti populációjának 96,4%-a eltűnt? Hallottatok róla, hogy az európai angolna már vörös listára került az Természetvédelmi Világunió (IUCN) kategorizálásában, vagyis a kipusztulás fenyegeti? Az Egyesült Államokban már a garnéla legnagyobb mennyiségben értékesített tengeri eledel, pusztán azért, mert az ökoszisztéma lerombolása után, a nagyobb testű halak eltűnését követően a populációjuk jelentősen megugrott. Mi lesz, ha a garnéla is eltűnik?

Ezért május elejétől, 42 napon át egy különleges maratont indít a Felelős Gasztróhős: hetentebemutatnak  egy édesvízi halat annak beszerzésétől a feldolgozásán át a különböző receptekig. Videók segítségével megtanulható a filézés, irdalás, és halfilét sütése különböző módokon. Sőt arra kérünk benneteket, hogy küldjétek el a Ti legjobb receptjeiteket, és ha finom magyar halas fogást készítetek valami, töltsétek fel a fotóját a facebookra, instagramra #halathon taggel!

 

A kampányban résztvevők között egy két főre szóló jegyet sorsolunk ki a Gastropolis főzőiskolába, ahol magyar halas fogásokat tanulhattok meg elkészíteni!

Május 29-én pedig a szervezők főznek: a Szimpla vasárnapi piacon filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szerveznek a tengerek túlhalászatáról, majd a  Közös Lábos program részeként harcsapaprikás készül ebédre.

Ezen a facebook oldalon lehet követni azokat a minősített Fenntartható Vendéglátóhelyeket, melyek közül többen megtalálhatók lesznek majd halas fogások!

halathon1

 A HalatHon kampány megvalósításában partnerek: a halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá kampány, a Szimpla Kert és a Greenpeace, és a magyar halpiac meghatározó szereplői: az Aranyponty Zrt, a Halház Kft, a Boldog Füstölt Pisztrángosok

 

Forrás: http://gasztrohos.blog.hu