Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyönyörű lehetne, de mérgező

  • 2013. szeptember 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az Indiai-óceánból kiemelkedő Maldív-szigetek régóta a luxus és gazdagság szinonimái. Turisták ezrei látogatják a természeti szépségekben tobzódó, Srí Lankától 650 kilométerre, délnyugatra fekvő szigetcsoportot. Joggal merül fel a kérdés, vajon milyen áron lehet megőrizni az alapvetően idegenforgalomra építő egzotikus helyek eredeti szépségét, tisztaságát, érintetlen természeti kincseit.

Erre a válasz, hogy a szemetet elszállítják, mégpedig Thilafushi szigetére, a mérgező szigetre. a szigetcsoport fővárosától nem messze halmozzák fel a régió összes szemetét. Thilafushi kezdetben csak egy homokpad volt, majd fokozatosan lett szemétlerakó.


Kép forrása: AFP

Az 1990-es években jelölték ki szemétlerakónak, ekkor még nem gondolkodtak a szelektív gyűjtésen. Így kevceredtek a szemétbe mérgező anyagok, s ezek az óceánokba kerültek.

Még a manapság is gyakran találni mérgező anyagot a szemétben. Thilafushi ma a nehézipar központja, metángáz palackozás és cementgyártás a fő profilja.

A helyi környezetvédő csoportok Thilafushit mérgező időzített bombának nevezik. Számos terv született a szemétsziget rehabilitására, de ezek közül még egyetlen egy sem valósult meg, a szeméthegy pedig napról napra növekszik.

A teljes cikk elolvasható itt.

Forrás: Origo