Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Free…avagy szabad a vásár

  • 2009. március 05.
  • humusz
Egészen addig amerikai hitelpiaci bûvészkedésnek gondoltam a gazdasági válságot, míg el nem érkezett hozzám is. Rájöttem, hogy a recesszió nem más, mint az, hogy a fizetésem nem érkezik meg, egy, két, három hónapig, illetve bizonytalan ideig. Ez volt az elsõ karácsony…

 

…mikor nem az esztelen évközi költekezésem miatt nem tudtam senkinek ajándékot venni, szórakozásomra is a mértékkel szó a legjellemzőbb, a vásárlást pedig elfelejthetem (leszámítva a költekezést abból a háromméternyi kajajegyből, amit a cégem osztott ki, gondolom, hogy könnyebbé tegyék az adózásukat).

De mégis hogyan éljük túl ezt az időszakot? Első alternatívaként az ősközösségi kapcsolatépítő tevékenységet, a csere-berét javaslom. Felesleg van, felesleg termelődik. És nemcsak azért mert nem vagyunk racionális fogyasztók, bekövetkezhet ez teljesen más okból is, vegyünk pl. egy kellemes esetet, amikor is összeköltözünk életünk párjával. És hirtelen azt vesszük észre, hogy két botmixerünk, és kb. 40 bögrénk van, az amúgy is elviselhetetlenül szűk 30 négyzetméteres garzonunkba. Ilyenkor a legjobb megoldás a www.freecycle.org használata. A 2003-ban létrejött szervezetnek mára több mint 6 millió tagja van világszerte (Budapestre is jutott belőlük közel hétszáz). Fő célkitűzésük, hogy mielőtt kidobnánk valamit másokat értesítsünk. Persze most nem az értéktelen cuccokról és a javíthatatlan dolgokról van szó. Tapasztalataim szerint a legtöbb esetben bútorok kerültek felajánlásra. De kaptam már innen angol nyelvű könyveket, porszívót és a már korábban említett összeköltözésből feleslegessé vált bögréket.

Németországban, Hollandiában, Angliában és a Skandináv országokban már egy ideje jól működnek az ún. Free shop-ok (további nevei Give-away shop, Swap shop), Magyarországon ez még elég ismeretlen fogalom. Az egyetlen ilyen bolt most költözött át a Tűzoltó utcából az új Tűzraktérbe (VI. kerület, Hegedű u. 3.). Free shop főleg ruhaneműket és cipőket kínál, behozhatod ami már neked nem kell, és elviheted, ami neked megtetszik Infoshop ugyanígy működik, csak könyvekkel. Azonban egyelőre még elég szűk a kínálat, főleg politikai és tudományos könyveket tudnak az olvasásunkra bocsátani. Az Ingyenpiac a www.tudatosvasarlo.hu oldalon található meg. Ugyanúgy segít gazdát keresni a megunt dolgoknak, mint a Freecycle. A felhasználók száma azonban elég csekély méreteket ölt jelen pillanatban.

Ad6kap6 közvetítők nélkül segít adni és kapni. Elsősorban jótékonysági célból jött létre nem rég a honlap. Célcsoportjuk is azok a magánszemélyek és közösségek, akik külső segítséget szeretnének igénybe venni oktatásuk, képzésük, személyiségfejlesztésük, tehetséggondozásuk érdekében. Alapvető kritériuma azonban, hogy az adományokból egyetlen fillért sem emészthet fel a szervezet fenntartása.

Cotcot (www.cotcot.hu) életmód magazin évszakonként szokott rendezni ún. CotCot Bazárt, melyen megunt ruháink, cipőink és kiegészítőinkért gyöngyöket kapunk, melyeket mások által megunt ruhaneműkre és lábbelikre cserélhetünk be. Nagy sikere volt mind a nyári, mind az őszi bazárnak. Alig várjuk már, hogy következzen a téli is. Ha a híresztelések valósak, nemsokára könyveket és dvd-ket is lehet csereberélni.

Ökoteregetés (www.myspace.com/okoteregetes) évente egyszer a Föld napján, ők is kinyitják a megunt ruhákból rögtönzött kiállításukat. Amolyan zenés piknik ez, ahol még underground hírességek ruháira is szert tehetünk, arról nem beszélve, hogy egy délutáni közösségépítésnek és a már megszokott jótékonykodásnak is tökéletes.

 

Írta: levaimariann

Forrás: SZUB Kultúrális Magazin