Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folyadékkal tölthető újra a japán elem

  • 2007. szeptember 12.
  • humusz

Meglepõ technológiával mûködõ újratölthetõ elemek kerültek a japán boltokba. A titok nyitja szén, magnézium és némi folyadék - a kísérletezõ újságírók és a gyártó cég szerint szinte bármilyen folyékony halmazállapotú anyag segíthet.

 

 

A NoPoPo (Non-Pollution Power) Aqua Battery fantázianevű elemek jelenleg még csak AA és AAA méretben kaphatóak, a gyártó Aqua Power Systems katalógusa szerint azunban az alkalmazott technológiát minden elemtípus esetén lehet használni.

A NoPoPo első lemerülése után gyakorlatilag bármilyen folyadékkal újratölthető. Alapelve ugyanis az, hogy a benne található magnézium-szén keverék folyadékkal elegyítve reakcióba lép, egy AA méretű egység például maximum 500 mAh-nyi teljesítményt képes generálni.

Az elem jelenlegi változata 3-5 újratöltés után használhatatlanná válik. Töltöttségét az elem 10 évig is képes megtartani, ami sokszor életmentő lehet hosszabb túrák esetén. Mivel az elem sem higanyt, sem pedig más környezetre káros anyagot nem tartalmaz, könnyedén lebomlik - ennek azonban jelenleg csak a szigetország lakói látják hasznát.

 

 

 

Bán Máriusz

 

 

 

Forrás: HVG