Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fogyasztóvédelem: Nem jogsértő a trükkös névválasztás

  • 2009. január 13.
  • humusz
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) állásfoglalása értelmében nem jogsértõ a a kerekegyházi Biotojás Kft. gyakorlata, mely a legolcsóbb, ipari technológiájú, ketreces baromfitartásból származó tojásokat forgalmazza a megtévesztõ név alatt.


Nem jogsértő a trükkös névválasztás - így válaszolt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) arra a fogyasztói levélre, amely egy piacszerzésre alkalmas, kétes gyakorlatot kifogásolt.

biotojas_400A felhozott példa a kerekegyházi Biotojás Kft. Esete, amely a legolcsóbb, ipari technológiájú, ketreces baromfitartásból származó tojásokat termel nagy tételben. Hogy a cég miért éppen ezt a nevet választotta magának, arra magyarázatot adhat, hogy minden egyes ketreces-tojásos dobozon öles betűkkel díszeleg a BIOTOJÁS felirat, majd alatta a jóval kisebbre méretezett Kft. szó. Amennyiben a vásárló nem hozott mikroszkópót a doboz oldalára rejtett mákszemnyi ketreces tartásra utaló információhoz, vagy nincsen tisztában azzal, hogy mit takar a 3-sal kezdődő bélyegző a tojáson, máris beemeli kosarába a minőséginek hitt olcsó terméket. Ezzel a csellel a cég tetemes előnyt ér el kevésbé élelmes versenytársaival szemben, akik csak a "friss", vagy "tanyasi" jelzővel illetik ketreces portékájukat. Ám az igazi csapást a becsületes, valódi biotojást előállító gazdákra méri, hiszen elszívja a tudatos, de a részletekre kevésbé figyelő fogyasztók jó részét is. Mindebben az NFH nem talál kivetnivalót:

 

"Tekintettel arra, hogy a megküldött csomagolás alapján a terméken szereplő Biotojás felirat a forgalmazó Kft. nevének része, nem a forgalmazott termék megnevezése, így a Kft. a termék jelölése során jogsértést nem követett el."

 

 áll a Dél-alföldi Regionális Felügyelőség gyors válaszlevelében.

Így valószínűleg találkozhatunk majd a polcokon a KAVIÁR Kft. által előállított dobozos májkrémmel, vagy a MINŐSÉGI BOR Rt. feliratú palackozott szódavízzel is. Hogy megvesszük-e, az (sajnos) egyedül rajtunk, fogyasztókon múlik.