Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felszámolták az illegális szemétlerakót

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
Kiss János városi képviselõ, környezetvédelmi tanácsnok hadat üzent azoknak, akik az elmúlt esztendõkben kisebb-nagyobb rendszerességgel a Vác és Szõdliget között található Václigetnél helyezték el azokat a hulladékokat, amelyek feleslegessé váltak számukra. Az idõvel igencsak nagyra nõtt szeméthegy eltávolítását a környéken élõk kezdeményezték, miután elegük lett a szemetelõk "áldásos" tevékenységébõl.
Nyomtat

A körzet képviselője, Kiss János a lakók segítségére sietve szakemberekkel felmérette, hogy a hulladék eltávolításához voltaképpen milyen összegre volna szükség. Mint megtudta: a legszerényebb becslések szerint is több, mint két és fél millió forintba kerül a terület megtisztítása. A költségeken az önkormányzat és egy helyi, környezetvédelemmel foglalkozó cég fele-fele arányban osztozott.

Több, mint két és fél millió forintba került a terület megtisztítása

Annak érdekében, hogy hasonló esetre ne kerülhessen sor három konténert helyeznek el a napokban a területen - tudtuk meg a helyszínen július 10-én, hétfőn Kiss Jánostól (képünkön). A nagyméretű szeméttároló edényeket az OTTO Magyarország Kft. váci telephelyének munkatársai ürítik, amikor a lakók jelzik feléjük a konténerek telítettségét. A képviselő véleménye szerint az illegális szeméttelep létrehozásának megakadályozói a környékben élők lehetnek, amennyiben odafigyelnek a terület tisztaságára. Ezúton is arra kéri a polgárokat a városatya, ha hasonló esetet észlelnek, írják fel annak a személygépkocsinak a rendszámát, amellyel a területre szállítják a szemetet a környezetet nem tisztelők, hiszen e nélkül biztosan nem lehet a szemetelők nyomára bukkanni. A képviselő arra kérte az illegális hulladék-lerakóhely felszámolóit, ha találnak olyan dokumentumot a hulladékok között, - amelyek segíthetik a hatóságot a szemetelő személyére bukkanni - jelezzék felé, hogy megtehesse a szükséges intézkedéseket.

Amennyiben ez mégis sikerülne és kézre kerülnének a hulladék-elhelyezők, szabálysértési bírsággal sújthatóak. Az ily módon, az önkormányzathoz befolyó összeg pedig az elkülönített környezetvédelmi alapba kerül, s ebből finanszírozhat a város környezetvédelmi beruházásokat. A városatya azt kéri, bárki hasonló jelenséggel találkozik, jelentse be a váci polgármesteri hivatalban évekkel ezelőtt létrehozott zöldvonalon, azaz a 06 (80) 890-020-as telefonszámon. Az ingyenes hívásokat minden esetben kivizsgálják, s a szükséges intézkedéseket is megteszik amennyiben lehetőség adódik rá.

Kiss János: "A hasonló esetek elkerülése érdekében a napokban
három konténert helyeznek el az érintett területen."

A mostani hulladék-eltakarítás során mintegy kétszáznyolcvan (!) köbméternyi szemét gyűlt össze. A területen sajnos szépszámmal láthattunk veszélyeshulladéknak minősülő tárgyakat is. S bizony ezek elszállítására a lomtalanítás megszervezése sem jelenthet igazi megoldást. Kiss János jelenleg ugyanis azon munkálkodik, hogy erre a területre is terjesszék ki az évek óta bevált lomtalanítási akciót. Ha ez eléri remélt hatását, a turistákra is jobb benyomást tehetünk, ugyanis a hétfőn felszámolt illegális lerakóhely látványa "várta" a látóhatáron belül közlekedő nemzetközi járatok utasait.


További képek a helyszínről: