Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EU - Olasz adókedvezmények

  • 2006. június 30.
  • humusz
Olaszországban az 1990-es évek közepén egész sor kezdeményezés indult az egyéni komposztálás bevezetésére, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a mintegy 450 kg/fõ/év kommunális hulladék tömegének 30-35 %-át a szerves hulladék teszi ki.

 

Kisérleti programok Martellago és Santa Giustina in Colle városokban

 

A két lombardiai városban a kísérleti program keretében a lakosok ingyen kaphattak 300, 400 és 600 literes komposztládákat. Az ismeretterjesztést a magyarázó brossúrák és plakátok valamint a nyilvános viták biztosították. A maradék hulladékra a program résztvevői adókedvezményt kaptak. Az alábbi számok is azt mutatják, hogy magas részvételi arányt sikerült elérni.

  • Santa Giustina in Colle - adókedvezmény: 33%, a résztvevő háztartások aránya: 75 %
  • Martellago - adókedvezmény: 20 %, a résztvevő háztartások aránya: 45 %

A házi komposztálás beindulása után az összegyűjtésre váró maradék szerves hulladék mennyisége Santa Giustina in Colle területén 70 %-kal, Mantellagoban 53 %-kal csökkent. A becslések szerint egy átlagos 3-4 fős család kb. 1300 kg szerves anyagot rak le saját komposzthalmára, amiből 1000 kg kerti hulladék, 300 kg pedig konyhai hulladék. A tájékoztató kampány a becslések szerint fejenként 0,5 euróba került.

 

 

Veneto körzet: házi komposztálással
az olasz hulladékcsökkentési kötelezettség teljesítéséért

 

Veneto körzet a lerakókra kerülő hulladékok mennyiségének csökkentése végett támogatja a komposztálást Az akció lehetővé teszi, hogy ha az önkormányzatok a házi komposztálásnak köszönhetően a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét csökkenteni tudják, akkor a befizetendő ökoadó is alacsonyabbá válik.

Az első lépésben az önkormányzatok tájékoztató kampány és nyilvános rendezvények útján magyarázzák el a lakosságnak, hogy milyen módszerrel lehet a szerves hulladékot otthon komposztálni. Ezután a lakosokat felkérik, hogy kössenek szerződést a helyi önkormányzatta. A dokumentum aláírásával a polgár vállalja, hogy házi komposztálást folytat, ezért cserében előnyöket kap, az önkormányzat pedig kötelezettségeket vállal magára, azaz a jelentkezők ingyen kapnak komposztládát, és csökkentik az önkormányzati hulladékgyűjtési és lerakási adójukat.

Az önkormányzatok nyomon követik az akcióban résztvevő polgárok számát, valamint a szelektív gyűjtés arányát, és az adatokat jelentik a regionális hulladékügyi állomásnak, továbbá Veneto körzet illetékes hatóságának. Ennek alapján a helyi önkormányzatok ökoadója is alacsonyabbá válik.

Az akció eredményeképpen a lerakott hulladék összmennyisége, a szerves hulladék aránya és a szemétgyűjtés gyakorisága csökkent, a szemétbegyűjtés pedig hatékonyabbá vált. Ennek következtében a hulladékkezelési költségek alacsonyabbá váltak, és a helyi önkormányzatok ökoadóját is csökkentették.

 

 

További információ:

ARPAV – Agenzia Regionale per la Prevenzione e Protezione Ambientale del Veneto Osservatorio Regionale Rifiuti

Mrs. Lorena Franz – Via Baiocchi 9 – I-31033 Castelfranco Veneto (TV)
e-mail: [email protected], honlap: http://www.arpa.veneto.it

 

 

 

Gadó György Pál fordítása alapján