Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elszigetelnék ötven év szemetét

  • 2006. november 14.
  • humusz
A földeáki út mentén nagyjából 256 tonna hulladék pihen a már használaton kívüli régi makói lerakótelepen, a több mint fél évszázad alatt felhalmozott, környezetre ártalmas szemét sorsának végleges rendezése azonban még várat magára. Az önkormányzat most egy uniós pályázat révén igyekszik pénzt szerezni a rekultivációra – a beruházás várhatóan 268 millióba kerül majd. [delmagyar.hu]


A régi hulladéktelepet lezárták, kerítéssel vették körbe, a szemétre pedig földtakarót húztak. Ez nem a végleges megoldás Fotó: Gyenes Kálmán

Makó peremén, a földeáki út mentén található az a hat és fél hektáros, drótkerítéssel lezárt terület, ami egészen 1998-ig a város szeméttelepeként működött. A szakemberek becslése szerint nagyjából 87 ezer tonna zöldhulladékot, 110 ezer tonna lakossági szemetet és 59 ezer tonna építési törmeléket hoztak ide több mint ötven év alatt – a lerakót ugyanis hivatalosan 1950-től tartották nyilván, ám minden bizonnyal korábban is üzemelt. Az összesen 256 ezer tonnányi, környezetre egyébként potenciális veszélyt jelentő anyag elszigetelése jelenleg csak részben megoldott. Az egykori szeméttelep alja agyagos talaj, így a talajvízbe mérgező anyag nemigen szivárog, és egy vékony földtakarót is kapott a hulladék, a teljes biztonság megteremtése azonban további beruházást igényel – mondta el lapunknak Gál Mihály, az önkormányzat környezetvédelmi referense.

Ezt a város – lévén szó nagyobb területet érintő környezetvédelmi problémáról – egy nemzetközi uniós kiírás révén igyekszik megoldani. Az önkormányzat által megcélzott pályázat kedvező elbírálás esetén egy 268 milliós komplex beruházást tenne lehetővé.

A pénzből, amihez 13,4 millióval a városnak is hozzá kell járulnia önerőként, lényegében hermetikusan zárnák le a felhalmozott hulladékot úgy, hogy szélvihar vagy nagyobb esőzés esetén se juthasson ki a területről szennyeződés. A most még egyenetlen felületű, gyomlepte, hatalmas kupacra kétméteres földtakarót húznak, amibe vízzáró agyagréteg és kavicsréteg is kerül, a tetejét pedig cserjével fogják beültetni – alatta humuszban gazdag termőföld lesz. Emellett a területet árokrendszerrel is körbeveszik. A beruházás ezenfelül öt figyelőkút létesítését tartalmazza, amelyek révén rendszeresen vizsgálhatják a talajvíz minőségét. Lesz egy komolyabb kerítés is.

Gál Mihálytól megtudtuk: a környezetvédelmi szakhatóság – talán azért, mert a régi szemétteleptől nem messze egy új, minden európai igénynek megfelelő lerakó működik – eddig megértést tanúsított a makói önkormányzat iránt, nem szabott ki bírságot a felhagyott telep rendezetlen helyzete miatt. A problémát azonban néhány éven belül mindenképpen meg kell oldani – fogalmazott.

 

 

Forrás: Délmagyarország online