Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsőfokon engedélyezték az osztrák égetőt

  • 2009. február 08.
  • humusz
A burgenlandi hatóságok elsõfokon engedélyezték a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetõt. Az eljárásban ügyféli státusszal rendelkezõknek 2009. március 20-ig van lehetõségük a határozat ellen írásbeli fellebbezést benyújtani.
A tartomány döntésére számítani lehetett. Egy burgenlandi cég beadványát burgenlandi szakértők véleményezték, melyre aztán az a burgenlandi politika bólintott rá, melynek vezetője, Hans Niessl korábban lelkesen kiállt az égető mellett. Persze, ez érthető is, hiszen Eisenstadt messze van Heiligenkreuztól, messze van Szentgotthárdtól. Ráadásul az osztrák törvények megengedik, hogy üzleti vállalkozások szabadon támogathassanak politikai pártokat, amelyek nem tartoznak elszámolási kötelezettséggel senki felé sem. A PRONAS nem nyugszik bele Burgenland döntésébe. Együttműködve mindazokkal, akik nem kívánnak egy szemétégető árnyékában élni, megtesszük a megfelelő jogi –és egyéb- lépéseket.
Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere szerint a magyar diplomáciának érvényesítenie kell a magyar környezetvédelmi érdekeket Ausztriával szemben. Haraszthy László, a Környezetvédelmi Minisztérium természet- és környezet megőrzési szakállamtitkára a Független Hírügynökségnek azt mondta: a magyar kormány benyújtja fellebbezését. Hozzátette: mivel ezt már nem tartományi, hanem szövetségi szinten bírálják el, bíznak benne, hogy ez más dimenzióba helyezi az ügyet. A szakállamtitkár szerint lehetséges, hogy Burgenlandban fontos helyi érdek a hulladékégető, ugyanakkor barátságtalan lépés egy ilyen beruházást közvetlen a határ mellé telepíteni.

Az osztrák engedélyezési eljárásba Magyarországról hatezren jelentkeztek be ügyfélként, köztük az Őrségi Nemzeti Park, a szentgotthárdi önkormányzat, valamint Szentgotthárd lakosságának jelentős része. Nekik valamennyiüknek joguk van fellebbezést benyújtani. Sós Zoltán elnök, Pro Natura St.Gotthard környezetvédő szervezet elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: szeretnék, ha minél többen élnének fellebbezési jogukkal, mert így lehetőségük lenne legalább késleltetni a beruházást. Mint mondta: abban bíznak, hogy a gazdasági válság és a késlekedés együttes hatása pénzügyi gondokat okoz a beruházónak, amely így talán eláll a hulladékégető megvalósításától.

Forrás:Greenfo