Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előadásunk a Köztisztasági Fórumon

  • 2006. április 27.
  • humusz
Szerdán ismét lehetõséget kapott a HuMuSz, hogy a közszolgáltató cégek konferenciáján elõadhassa a hulladékgazdálkodással kapcsolatos véleményét. Szilágyi László, a HuMuSz elnöke a házi komposztálás és az illegális szemétlerakók felszámolása terén együttmûködésre kérte fel a jelenlévõ vállalatokat, illetve a jelenlegi szemétdíj rendszer mielõbbi változtatásáról kezdeményezett vitát.

Az előadásban arról beszélt, hogy házi kompotálásra a magyar emberek felének lenne lehetősége, és az ő hulladékuk kb. egy harmadát könnyen és költségek nélkül hasznosítani lehetne. Ez jól kiegészítené a kistérségi komposztálási rendszereket, és segítené a lerakott hulladék szervesanyag tartalmának vállalt teljesítését. Hamarosan indul a HuMuSz és más szervezetek közös országos programja, és hamarosan publikálják a komposztalj.hu weblapot.

A második részben ismét felkérte a Köztisztasági Egyesülést, hogy legyen alapítója a HuMuSz által kezdeményezett nonprofit vállalkozásnak, amely az illegális lerakók elleni hosszú távú hatékony fellépést tűzi ki célul.

A szemétdíjjal kapcsolatban komoly társadalmi vitát indít a HuMuSz. Az Országos Környezetvédelmi Tanács is napirendre vette már az ezzel kapcsolatos szakmai egyztetést. Szilágyi László elmondta, hoyg a jelenlegi rendszer senkinek sem jó. A szolgáltatóknak sem, de a z állapolgároknak és a környezetnek még kevésbé. Az lenne a cél, hogy a díjat arányosan és differenciáltan vessék ki, amely egyaránt segíti a hatékony közszolgáltatást, a szelektív gyűjtést és a hulladékmegelőzést is.

Az elhangzott előadás prezentációját itt le lehet tölteni.