Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ellenzik Oroszlányban a Vértesi Erőmű hulladékégetési kísérletét

  • 2009. február 02.
  • humusz
Oroszlány kedvezõ áron kap távhõellátást a Vértesi Erõmûtõl, a lakosság azonban aggdalommal figyeli, hogy az erõmû hulladékégetéssel kísérletezik; tiltakozásul ezernél több aláírást adtak át a jegyzõnek a legutóbbi képviselõ-testületi ülésen.

 

A VÉRT tájékoztatása szerint a szénporral kevert hulladék égetésénél szigorúbbak a kibocsátási szabályok, mint a normál szenes üzemben. Ótós Csilla környezetvédelmi munkatárs elmondta: az erőműnek 2006-ban engedélyezték 20.000 tonna hulladék kísérleti együtt égetését, a kvótából összesen 2.800 tonnát használtak fel. A kísérleteket még nem tudták befejezni, ezért kérték az engedély meghosszabbítását 2009 végéig.

Az eljárásban a szénporhoz különböző arányokban válogatott papír- műanyag és gumihulladékot kevertek, illetve egyszer végeztek kísérleti égetést két teherautónyi veszélyes hulladéknak számító olajos iszappal. A környezetvédelmi hatóság mintákat vett a hulladékokból, vizsgálta a keletkezett salakot és mérték a levegőbe kerülő káros anyagokat. A mérések igazolták, hogy a kísérleteknél a Vértesi Erőmű minden kibocsátási határértéket és előírást betartott.

A próbák célja, hogy maximum 15 százalékig hulladékot lehessen vegyíteni a szénporhoz, eddig 5 és 10 százalékot értek el. A kazánokban évente 1.200.000 tonna szénport égetnek el, illetve tüzelőanyaghoz 30 százalékban lehet biomasszát keverni. A Vértesi Erőműnek a másodnyersanyagok új energiaforrást jelentenek, azonban csak olyan anyagkeveréket égethetnek, melyet a hatóság engedélyez és folyamatosan ellenőriz.

A tiltakozó aláírások átvétele után Bartalus László, az önkormányzat osztályvezetője felhívta a képviselők és a lakosság figyelmét, hogy áprilistól a nem veszélyes hulladékkezelés csak bejelentés köteles lesz a jegyzőnél, az engedélyezés a környezetvédelmi hatóság jogköre. A hatóság az aláírók képviselőjét ügyfélként már bevonta az eljárásba, és ügyfélként az önkormányzat is megtámadhatja a hatóság döntését, illetve élhet fellebbezési jogával.

"Nem arról szeretném meggyőzni a közvéleményt, hogy kell ide egy égető. Mi a jobb, ha teletömjük a Vértest szeméttel, vagy találunk olyan technológiát, amellyel bizonyos elemeit hasznosíthatjuk is?"- kérdezte az ülésen Rajnai Gábor polgármester, aki elmondta azt is, hogy a város kedvező áron kap 35 megawattnyi hőenergiát a VÉRT-től és egy új fűtőmű létrehozása többszörösére emelné a távhődíjakat.

Időközben az erőmű székhelyén, Bokodon Szabó Pál a Vértesi Erőmű Zrt. új elnök-vezérigazgatójának kezdeményezésére lakossági fórumot hirdettek a hulladékégetésről. A rendezvény előtt a településen ládákat helyeznek el, melyekbe a lakosság eljuttathatja kérdéseit, észrevételeit. 

 

Forrás: Metropol