Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elérhető a Humusz 2020. évi közhasznúsági jelentése

  • 2021. június 14.
  • Gyuri

Elkészült a szervezet közhasznúsági jelentése, amelyet honlapunkon is megosztottunk. A Humusz szakmai tevékenysége mellett azt is látni, hogy miből gazdálkodott a szervezet 2020-ben. Összefoglalónkat olvashatjátok.

Ami a pályázatokat illeti, a 2020-as évben - ahogy az a közhasznúsági jelentésben látható - elsősorban a már korábban indult pályázatok lezárására került sor. Azonban olyan pályázat is akad, amelynek megvalósítása nagyban folyik (ERASMUS+ projekt), valamint olyan is, amelyre 2020-ban nyertünk támogatást (Újbuda Önkormányzatától elnyert működési támogatás). Sajnos továbbra is igaz az a korábban már megírt tendencia, hogy egyre kevesebb és kisebb összegű pályázaton tudunk csak indulni. Reméljük, hogy a 2021-es évben ez a tendencia megfordul.

A támogatások közül kiemelnénk a SZJA 1%-ot, amire tavaly 934.450 Ft gyűlt össze. A Magnet Bank Segítő Bankkártya programjával 368.139 Ft, a CRKL karkötők eladásából 144.307 Ft támogatást kaptunk. Köszönjük ez úton is az adományokat!

társadalmi vállalkozásunk bevételei - ami tavaly az egyik legfontosabb forrása volt a szervezetnek - az előző évhez képest jelentősen csökkentek, szinte nullázódtak, ami egyértelműan a koronavírus-járvány következménye volt. Mindez igen nehéz helyzetbe hozta a szervezetünket, így 2020. végén és 2021 elején többször is követőinkhez kellett fordulnunk, hogy adományaikkal segítség a szervezetünk fennmaradását. Előadások, workshopok, óvodai, iskolai foglalkozások, rendezvényeken való megjelenés, szakmai tanácsadás, irodazöldítés - hogy csak néhányat emeljünk ki azokból a tevékenységekből, amelyekre a járványidőszak előtt rendszeresen felkérést kapunk vállalatoktól, önkormányzatoktól, oktatási intézményektől. Nagyon fontosnak tartjuk ezeket a programokat nem csak azért, mert segítik a szervezet fennmaradását, de azért is, mert ezeknek köszönhetően még több emberhez tudunk eljutni, izgalmas együttműködések tudnak belőlük születni. Reményeink szerint a vészhelyzet lecsengésével újból vissza tudunk térni e tevékenységekhez.

 

Amennyiben hasznosnak találod munkásságunkat, megköszönjük, ha támogatsz bennünket! Egyre több módon van erre lehetőség, hogy megtalálhasd a számodra legkényelmesebb megoldást. Bővebben az adományozási módokról.

 

Alább olvashatjátok a Humusz 2020. évi szakmai beszámolóját. 

 

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ

  • A 2020-as évben a világjárvány miatt kevesebb iskolai csoportot tudtunk fogadni, mindössze 3 alkalommal látogatták meg a Humusz Házat tavasszal, illetve a nyáron. Szemléletformáló programokkal egyetlen nyári fesztiválra volt alkalmunk kitelepülni. Szakmai programokat, előadásokat jellemzően online bonyolítottunk az év során.

szemléletformálás

  • Pedagógusoknak szóló hírlevelünket több mint 1900 regisztráltnak küldjük ki negyedévente.
  • Pedagógusok, környezeti nevelők számára ingyenes, 18 órás képzést indítottunk, amelyet az év során két alkalommal (nyáron és ősszel) tartottunk meg. A képzésen az évben 31 fő vett részt.

Ökohírnök

  • Oktatási programvezetőnk több pedagógiai szakmai konferencián, programon vett részt online előadóként és résztvevőként egyaránt pl. Zöld Óvoda Konferencia.
  • Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen. Éves szinten átlagosan 500 megkeresésre válaszoltunk. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős adatbázisok, továbbá a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunk.
  • A humusz.hu oldalunkat naponta frissítjük tartalommal, 2020-ban kb. 1.320.000 oldalmegtekintés volt és 325.000 egyéni felhasználó, a javitomuhelyek.humusz.hu adatbázisunk esetében pedig 147.000 oldalmegtekintést értünk el. A heti hírlevél regisztrációk száma meghaladja a 3200 főt. Jelen vagyunk a közösségi médiumokban is, Facebook követőink száma az év végére meghaladta a 21.000 főt, Instagramon pedig a 2.300 főt.
  • Nyáron a közösségi média felületeinken Műanyagmentes Július kampányt folytattunk, valamint a Humusz Házban szerveztünk Műanyagmentes Pikniket.

plasticfree

  • A tárgyi adományozást lehetővé tevő www.tulsokcucc.hu oldalát 2014-ben indította el a szervezet. 2016 tavaszán Maradéktalan kreativitás program keretében egy új aloldallal bővült, a Maradékbazárral (www.tulsokcucc.hu/maradekbazar), ahol gyártási maradékokat, alapanyagokat lehet felajánlani kézműves, kreatív célokra oktatási intézmények és művészek számára. Jelenleg 840 adomány- és maradékanyag fogadó, ill. közel 1640 adomány- és maradékanyag felajánló van, az oldalmegtekintések száma 31.000 volt.
  • A sajtómunka 2020-ban  a következő eredményeket hozta: rádióban 5, tévében 6 alkalommal szólaltunk meg; nyomtatott sajtóban 6, online sajtóban pedig több mint 30 cikk jelent meg munkánkról.
  • Redesign kiállításunkat 2020-ban egy helyszínre telepítettük ki, egy óbudai általános iskolában, ahol interaktív tárlatvezetésen mutattuk be a hulladék újrahasználatának lehetőségeit, a helyi diákcsoport egy héten át népszerűsítette a témát.
  • A Humusz Ház kertjében közösségi komposztpont üzemel, amely ugyan nagy népszerűségnek örvend, de a járvány idejére be kellett zárnunk. Továbbá használt farmereket is gyűjtünk, amelyet a társadalmi vállalkozó Old Blue részére továbbítjuk értéknövelt újrahasznosításra (upcycling). Ez 2020-ban megközelítőleg 300 kg volt.

komposztpont

  • Önkéntes adatbázisunk 2020 év végén továbbra is meghaladja a 200 főt. Önkénteseink 2020-ban kb. 200 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkéntes koordináció folyik. 
  • 2020 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, és amelyre 40 óvodai, iskolai és civil közösségi pályamunka érkezett. A programmal kb. 1850 főt értünk el országosan. Tagszervezeteinkkel közösen bizonyos vidéki óvodákban komposztálással kapcsolatos előadásokat tartottunk.
  • A Humusz Házban 2020-ban több közösségi programot is szerveztünk, így komposztálás workshopot, műanyagmentes pikniket. Továbbá online vetítést (The Story of Plastic) és kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést szerveztünk.

Story of Plastic

  • Tovább folytatódott a Zöld Kalandozások lakossági előadássorozat, ősszel végül (túlnyomórészt) online valósult meg 6 előadás és egy workshop háztartászöldítés témában.
  • Szeptemberben Környezeti Nevelési műhelykonferenciát szerveztünk a Herman Ottó Intézet rendezvényközpontjában.

Környezeti Nevelési Műhelykonferencia

 

 HÁLÓZAT 

  • Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket. Márciusban két napos találkozót szerveztünk Pápateszéren.
  • Áprilisban, illetve szeptemberben részt vettünk a Zero Waste Europe éves megbeszélésének (Annual General Meeting) két online ülésén, továbbá az év során munkatársaink és önkénteseink szakmai webinarokon, kampánymegbeszéléseken (pl. betétdíjas jó gyakorlatok, újrahasználatot népszerűsítő kampány) is részt vettek.
  • A Zero Waste International Alliance, a #breakfreefromplastic mozgalom, és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük, továbbá tagjai vagyunk a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek.

#WeChooseReuse elköteleződés

  • A Nulla Hulladék Hálózat számára két szakmai tanulmányutat is szerveztünk (komposzttelep, textilhulladék-feldolgozó), valamint 5 tagszervezet munkáját mutattuk be esettanulmány formájában honlapunkon.

 

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG 

  • A Humusz elnöke az Országos Környezetvédelmi Tanács civil delegáltjaként tevékenykedik. Továbbá a hazai Zöld Civil mozgalom Koordinációs Tanácsának is tagjai vagyunk, az elnöki posztot oktatási programvezetőnk töltötte be.
  • Szeptemberben online Nulla Hulladék Konferenciát szerveztünk, ahol a szervezet 25. éves évfordulójáról emlékeztünk meg a volt elnökökkel kerekasztal-beszélgetés formájában, illetve meghívott szakértőkkel beszélgettünk hulladékgazdálkodási, hulladékmegelőzéssel kapcsolatos témákban.

Humusz kerekasztal-beszélgetés

  • Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, valamint résztvevőként több szakmai konferencián, programon is képviseltük magunkat.
  • Társadalmi vállalkozásunk keretében vállalatok szemléletformálását és irodazöldítést (hulladékanalízis, irodafelmérés) folytattunk.
  • Nemzetközi partnerekkel közös kiadvány írása A körforgásos gazdaság csomag visegrádi országokban történő hatékony bevezetésére tett gjavaslatokkal címmel.
  • Civil szakértőként bekapcsolódtunk Budapest Kímastratégiával kapcsolatos egyeztetési fórumaiba, a civil társadalmat bevonó szakmai előkészítő munkába.