Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerűsíti az unió a szemétgyűjtésre vonatkozó szabályokat

  • 2005. szeptember 29.
  • humusz
szemet.jpg "Az Európai Bizottság egyszerûsíteni fogja a szemétbegyûjtésre, hasznosításra vonatkozó szabályokat."









Egyszerűsíti az unió a szemétgyűjtésre vonatkozó szabályokat



Az Európai Bizottság egyszerűsíteni fogja a szemétbegyűjtésre, hasznosításra vonatkozó szabályokat. Összesen mintegy 70 vonatkozó javaslatot vizsgált át a bizottság, amelyeket feleslegesnek, vagy túlságosan bonyolultnak ítél meg. A szabályok egy részét a bizottság a brüsszeli szóvivő szerint vissza fogja vonni. A szemétbegyűjtés és hasznosítás ékes példája annak, miként okoz felesleges kiadásokat az uniós törvényhozás- fejtegette az egyik EU-illetékes, példák említése nélkül. A lényeg azonban - mint mondta -, hogy a többletráfordítások nem a környezet jobb védelmét szolgálják.

A bürokratikus rendszer megváltoztatása érdekében Stavros Dimas környezetvédelmi biztos még az idén átfogó stratégiát dolgoz ki a szemétgazdálkodásra vonatkozóan.


Forrás: MTI





Túlbonyolította az EU a szemétgyűjtés szabályait


Az Európai Bizottság egyszerűsíteni fogja a szemétbegyűjtésre, hasznosításra vonatkozó szabályokat. Összesen mintegy 70 vonatkozó javaslatot vizsgált át a bizottság, amelyeket feleslegesnek, vagy túlságosan bonyolultnak ítél meg.

A szabályok egy részét a bizottság a brüsszeli szóvivő szerint vissza fogja vonni. A szemétbegyűjtés és hasznosítás ékes példája annak, miként okoz felesleges kiadásokat az uniós törvényhozás- fejtegette az egyik EU-illetékes, példák említése nélkül, írja az MTI.

A lényeg azonban - mint mondta -, hogy a többletráfordítások nem a környezet jobb védelmét szolgálják. A bürokratikus rendszer megváltoztatása érdekében Stavros Dimas környezetvédelmi biztos még az idén átfogó stratégiát dolgoz ki a szemétgazdálkodásra vonatkozóan.

Hétfőn kezdődött az újrahasznosítás hete, így a hulladékkezelés kérdései még nagyobb figyelmet kapnak. Az EU előírásai szerint a csomagolási hulladékok legalább 50 százalékos újrahasznosítási arányát 2005. december 31-ig teljesíteni kell. Az előírást a tagállamok közül Magyarországon kívül Csehország és legfeljebb Lettország képes betartani.

Viszkei György, a csomagolási hulladékok újrahasznosítását koordináló Öko-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója jelezte, hogy hazánkban éppen hogy teljesül majd év végéig az újrahasznosítás aránya, ami tavaly év végén 45 százalékos volt. A vezető kiemelte, nem érdemes túltejesíteni az előírtakat, mivel a begyűjtés és újrahasznosítás jelenleg ráfizetéses tevékenység.


Forrás: Menedzsment Fórum



Forrás: