Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy zéró hulladékos fesztivál margójára

  • 2017. augusztus 29.
  • Csilla

Augusztus 24-27. között Oszkón került megrendezésre a Gyüttment Fesztivál, ahol célul tűzték ki a zéró hulladék megvalósítását. A Humusz nem csak szakmai partnerként vett részt, de zéró hulladék információs pontot is üzemeltetett. Azonban, ami még fontosabb: résztvevőkként is megtapasztalhattuk, mit is jelent hulladékmentesen fesztiválozni. Személyes élménybeszámoló.

Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, idén a Gyüttment Fesztivál szervezői nagyot mertek lépni, és Magyarország első zéró hulladék fesztiválját szervezték meg. Nagy fába vágták a fejszéjüket, ugyanis a fesztiválok (úgy tűnik) természetes velejárói a szemétkupacok. Hogy is lehetne másképp? Az egész iparág az edobhatós poharakra, étkészletekre, kiegészítőkre épül - minél rövidebb idő alatt, minél több embert, minél gyorsabban és kényelmesebben kiszolgálni.

Valójában a zéró hulladék megvalósításához egy fesztiválon 2 alap dologra van szükség: elkötelezett szervezőkre és együttműködő résztvevőkre. Az előbbi szerencsére adott volt (a szervezők közül többen rendelkeznek hulladékcsökkentési szakmai tapasztalatokkal), a Gyüttment Fesztivál pedig egy jó kísérleti terep volt. Egy kis fesztivál (1000 fő alatti), amelynek a fő témája a természetközeli lét újrafelfedezése. Igazából az a kérdés, hogy miért nem vágtak már bele előbb??

 szemét helyett virágok

Kép: gyuttmentfesztival.hu

 

Zéró hulladék lépésről lépésre

A legmerészebb húzás a kukák teljes kiiktatása volt. A helyszínen nem volt kihelyezve szelektív sem, és ami szemetes a területen eredetileg is található volt, abba virágot ültettek. Cserébe mindenki kapott egy szemeteszsákot. Amit termelt, abba kellett gyűjtenie és utána hazavinnie. Zseniális ötlet, igazából ezt a hétköznapokra is be kéne vezetni: amint rajtunk marad a hulladék terhe, jobban odafigyelünk rá. (Érdemes megnézni ehhez Rob Greenfield videóját, ahol egy havi szemetét viselte magán.) 

Komposztáló volt, illetve az ételmaradékoknak is volt külön kukája (utóbbit én egyszer sem vettem igénybe, mindent meg kell enni vagy keresni valakit, aki meg(t)eszi). Azonban nem is volt másra szükség, mert a fesztiválon is csomagolásmentesen lehetett hozzájutni portékákhoz.

A másik fontos lépés a megfelelő kommunikáció volt. Szerintem nem is volt olyan, aki úgy ment a fesztiválra, hogy ne hallott volna a zéró hulladékos törekvésekről és ennek gyakorlati jelentőségéről. Több helyen, többször megjelent, hogy egy ilyen eseményre hogyan kell felkészülni, mit kell magunkkal hozni mindenképpen. Ha valakinek még sem sikerült, akkor is volt lehetőség helyben beszerezni (vagy kölcsönözni) mindent. Mi is azt láttuk, hogy ez át is ment az esetek döntő többségében. Ezt a kommunikációt segítette az infopult, ami egész nap rendelkezésre állt, illetve külön zéró hulladék információs pont is volt mellette, ahol velünk, Humuszosokkal lehetett a hulladékmegelőzésről beszélgetni, illetve konkrét dolgokra rákérdezni (hol van a komposztpont, mi mehet bele, ételmaradék hova kerüljön stb.).

Ami a kényesebb témákat érinti. Komposzt toalettek voltak a helyszínen, amelyek nem csak környezetbarátak, de igényesek is voltak. Sokkal jobb, mint a Toi Toi-k, amikhez nagyobb fesztiválokon van szerencséje az embernek. Felmerült még, hogy a konténeres mosdók kényelmesebbek még, de én már ott is sok mindent láttam folyni... Itt nincs eldugulás, nincsenek szagok (!) és a csatornarendszert sem terheljük feleslegesen. A toalettekért felelős csapat munkáját külön ki szeretném emelni, mert nagyon szépen rendben tartották a budikat, mindig volt faforgács és papír is.

komposzt toalett

A nőkre is külön gondoltak. Női intim fürdőzési helyek voltak, ahova viszont voltak szemetes zsákok kihelyezve a higiéniai hulladékok számára. Emellett viszont hangsúlyt fektettek az alternatív megoldásokra: intim kelyhet, mosható betétet az infoponton is be lehetett szerezni, de sok más helyen is, sőt, még előadások is voltak a témában. Mosási lehetőség is biztosított volt azok számára, akiknek erre volt szükségük (ide tartozik a mosható pelenka kérdése is).

Ivóvíz vételi és mosogatásra kijelölt helyek is szépen ki voltak alakítva, így tényleg nem mondhatta senki, hogy nem lehetett mindent helyben megoldani. Nyilván kevésbé volt kényelmes állandóan mosogatni, de a csapatban egymás között felosztottuk, így még mindig kevesebbet kellett, mint otthon (ahol mindig én mosogatok...). Cserébe sokkal szebb volt a környezet, mert nem volt tele szeméttel. Valamit, valamiért. A mosogatáshoz biztosítottak biológiailag lebomló mosogatószert (a szürkevíz a szőlőre ment) és szivacsokat is, így azt nekünk nem kellett külön cipelnünk. A fürdéshez szükséges vizet napkollektorok (vagy hordók) biztosították, a használt víz itt is a szőlőre ment, így nagyon komolyan vették a szervezők, hogy csakis lebomló, természetes szappant lehet használni (infoponton szintén beszerezhető volt).

 

Tényleg zéró volt a hulladék?

Természetesen az abszolút zéró hulladék még nem tudott megvalósulni, de óriási lépést tettek afelé. A fesztivál területe önmagában nagyon tiszta volt, néhány elhagyott cigarettacsikk éktelenkedett néha, amit az önkéntesek gyorsan össze is szedtek (csikktartót is lehetett kapni az infopontnál). A legnagyobb problémát továbbra is a vendéglátás jelentette. Hiába volt a legtöbb élelmiszer helyben, kevés csomagolással beszerezve, még egy ekkora rendezvényre se volt mindig elég, így máshonnan (csomagolással) kellett beszerezni. Egy külön kis rész lett ebből kifolyólag lekerítve hulladékudvar címszóval, ahol azt a kevés keletkező hulladékot szelektíven gyűjtötték. A másik problémásabb terület a dekoráció és táblák kihelyezése volt, aminek a hulladékmentesítésén a jövőben is lehet javítani. Azonban összességében elenyésző mennyiségű volt az, ami keletkezett vegyes hulladék (pontos adatokat még a szervezőktől nem kaptunk).

Sok minden múlt a fesztiválozókon is: a sátortáborban, ha valaki saját maga vásárolt boltból élelmiszert, akkor bizony elő-elő került a hulladék. Azonban ezt mindenki gondosan el is tette a saját szemeteszsákjába. Egyesek pedig egyenesen versenyt űztek abból, hogy még a legkisebb hibát is megtalálja a másikban, ha esetleg kérdésesebb dolog lenne nála. Én azt láttam szomorúan, hogy sokan a PET palackokat használták újra, ami egyrészről jó volt az újrahasználat szempontjából, másrészről, főleg a nyári melegben, elég komoly egészségügyi kockázatokat is jelent. A kulacs ennél egy sokkal jobb megoldás. Továbbá a pizzások adtak papírt tálcát, aminek nem annyira örültem, de aki akart, vitt saját tányért.

felkészülés a zéró hulladékra

Megfelelően fel kellett készülni a zéró hulladékhoz. Kép: gyuttmentfesztival.hu

Azért ahogy mindenhol, itt is voltak deviáns egyének: valakinek sikerült a komposztbudiba beleerőltetnie egy zsák szemetet (egyszerűbb lett volna, ha az út szélén hagyja). Ismét ki kell emelnem a felelősök munkáját, hogy azt megfelelően eltávolították. Ezek szerint nem mindenkinek jött át az az üzenet, hogy a zéró hulladék nem abból áll, hogy elrejtik a szemetet a szemek elől, de alapvetően nem termelnek egyáltalán.

Ami engem illet: egy kis marék szemetem termelődött a 4 nap alatt (képem nincsen róla). Ebben benne volt a lebomló szappan papírja, egy db zsepi (pont a táskámban maradt a textil zsepim és kölcsön kellett kérnem) és egy gyógyszeres tasak és az oszkói orvosi rendelő szórólapja (sajnos eléggé lebetegedtem a fesztivál alatt, a papírt pedig hazavittem és szelektáltam).* Tehát adott infrastuktúrával és szervezéssel egy fesztiválozó tényleg tudja nullázni a szemetét.

Reméljük, hogy jövőre is folytatják és hagyománnyá lesz a zéró hulladék, de leginkább abban bízunk, hogy ez más rendezvény számára is követendő példa lesz.

 

Ti is részt vettetek a fesztiválon? Nektek mik voltak a tapasztalataitok? Mit utáltok a legjobban a fesztiválokon, melyek azok a szemét típusok? Írd meg lent kommentben. ;)

 

Csilla

* Kiegészítés: a kajajegyünk papírja is benne volt a kupacban. (2017.09.01.)