Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkozik a HuMuSz

  • 2005. május 08.
  • humusz

humusz_logo_fekvo_rgb_400Mi az a humusz?

(lat.) a talajnak azon barna v. fekete színû alkatrésze, mely korhadásba átment szerves, azaz növényi és állati anyagokból keletkezik." Szerves hulladékból is készíthetõ komposztálással.

Mi az a HuMuSz?
A Hulladék Munkaszövetség 16 magyar környezetvédõ szervezet szövetségeként mûködõ független társadalmi szervezet.

 

 

 

 

Mi jut eszedbe a hulladékról?

  • Eldobált csikkek, szemetes utcák és közterületek?
  • Karácsonyi csomagolóanyag-kupacok, műanyag szatyrok?
  • 10 percig működő olcsó kínai bóvlik?
  • Irodai papírkupacok?
  • Ide-oda rakosgatott régi gépek, bútorok és limlomok?
  • Szeméthegyek az erdőkben, utak szélén?
  • Műanyag-palackok, felborogatott kukák?

 

A HuMuSz felveszi a kesztyűt

A Hulladék Munkaszövetség több, mint tíz éve küzd az erőforrások pazarlását természetesnek tekintő termelés, szolgáltatások és fogyasztás ellen. Szervezetünk egy országos hálózat, amely 1995 óta tevékenykedik a hulladékgazdálkodás - megelőzés, hasznosítás és ártalmatlanítás - területén. Célunk, hogy csökkenjen a hulladékok mennyisége.

Jól bevált elvek szerint, változatos eszközökkel dolgozunk: akciókat szervezünk, felvilágosítunk, honlapokat szerkesztünk, újságot írunk, beadványokat készítünk, pereskedünk, szakvéleményeket fogalmazunk, kiállítást építünk vagy a gyerekeknek Kuka Samukáról mesélünk. Mikor mire van szükség... Beszélünk arról, hogy a reklámok legfőbb célja a fogyasztás növelése, ezért közvetve fokozzák a hulladéktermelést. Minden adandó alkalommal elmagyarázzuk, hogy mit jelent a megelőzés, az újrahasználat, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás, és azt is, hogy a sorrend nem véletlenszerű. Ha igazi megoldást akarunk, a legfontosabb feladatokra kell koncentrálnunk. Mindenekelőtt a hulladék mennyiségének csökkentésére.

A HuMuSz a ma „megszokott" módon nem politizál. Szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. Országgyűlési képviselőjelöltet nem állít és nem támogat.

 

TEVÉKENYSÉGEINK

tanitas13 év alatt környezeti nevelési eszköztárunk sokszínűvé vált. A HuMuSz Házban működő lakossági tanácsadó iroda mellett a szemléletformálást szolgálja KukaBúvár című negyedéves folyóiratunk, oktató CD-ROM-unk, videókazettánk, vándorkiállításaink, környezetttudatos tanszereink és ezt a célt szolgálják előadásaink, fórumaink és konferenciáink is. Előadásokat tartunk iskolás csoportoknak és akkreditált tanártovábbképzéseket szervezünk. Ősztől tavaszig lakossági előadásokat tartunk a környékbeliek számára a hulladékprobléma és az ökológiai fogyasztóvédelem mindennapi kérdéseiről.

 

tajsebszkicsi_01Ízlés dolga, de szerintünk szégyen, hogy mennyire szemetes az ország! Magyarország kiábrándító képet mutat, amerre nézünk, mindenhol eldobált szemetet, illegális hulladéklerakókat látunk. Itt lenne az ideje felszámolni az illegális lerakókat! A Tájsebészet kampányunkhoz négy év alatt több száz csoport kapcsolódott. Eddig legalább kétezer szemétlerakót tártak fel, és mintegy kétszázat fel is számoltak! Most az illegális szemétlerakók még hatékonyabb felszámolása érdekében az önkormányzati szövetségekkel és a köztisztasági cégek szövetségével közösen nonprofit vállalkozást szervezünk.

 

nowaste_logo_120A HuMuSz szakértői rész vésznek a különféle szintű környezetpolitikai, jogszabály- és projekt előkészítő folyamatokban. A „csővégi" ártalmatlanítással szemben ezeken a fórumokon is a megelőzés ügyét képviselik. Véleményeztünk számos jogszabályt, önálló indítványt terjesztettünk be a termékdíjról, javaslatot tettünk az iskolai reklámtevékenység szabályozására, és sokat foglalkoztunk a hulladékgazdálkodási törvénytervezettel is. Egyre több munkát fordítunk az EU környezetpolitikájára: brüsszeli NGO-kapcsolataink révén figyelemmel kísérjük a jogalkotást és az EU által finanszírozott beruházások ügyeit. Az EMLA Egyesülettel közösen 'Watchdog' programot indítottunk, amely keretében a hulladékgazdálkodási beruházások körüli társadalmi konfliktusokat vizsgáltuk.

 

komposzt_logo_120A háztartási szemét jelentős részét - mintegy 30 százalékát - zöld hulladék alkotja, melyek zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi. Pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik kiskerti komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Kevesebb szerves anyagot nyelnének el az égetők és a lerakók, műtrágya helyett természetes tápanyag utánpótláshoz jutnának a növények, csökkenne a hulladék mennyisége elkerülhető, stb. A fenti gondolatokból kiindulva a Hulladék Munkaszövetség, az Öko-Fórum Alapítvánnyal, a KÖTHÁLÓ-val és a SZIKE-vel közösen 2006 tavaszától „Komposztálj!" címmel országos kampányt indított a házi komposztálás népszerűsítésének érdekében.

 

penz_120Felmértük, hogy milyen módon vetik ki a szemétdíjat az egyes településeken, milyenek a helyi közszolgáltatásról szóló rendeletek, és milyen szerződéseket kötnek a szolgáltatókkal. Számos fogyasztóvédelmi probléma mellett a legnagyobb bajnak azt találtuk, hogy a szemétdíj szinte sehol sem ösztönöz a hulladékcsökkentésre, de még a szelektálásra és komposztálásra sem. Az Országos Környezetvédelmi Tanácsban kezdeményeztük, hogy a kialakult helyzetről minden érintett társadalmi csoport elmondhassa a véleményét. Most széleskörű társadalmi egyeztetésbe (és ezzel párhuzamosan fogyasztóvédelmi kampányba) fogunk, hogy a díj arányos és differenciált legyen, és a fogyasztók érdekei mellett a környezet érdekei is megjelenjenek a díjszabásban.

 

egeto_logo_120Mi tudjuk, hogy a hulladékégetés az "eldobós-gondolkodásmódot" igazolja. Azt a látszatot kelti, hogy a hulladék „eltüntethető" vagy gazdaságosan ártalmatlanítható. Az égetéssel energiát és másodnyersanyagokat pazarolunk el. Égetés során a hulladék nem vész el, csak átalakul - egészségkárosító anyagokká. Ez az egyik legköltségesebb hulladékkezelési megoldás. Minél nagyobb az égetőművek kapacitása, annál inkább lehetetlenné teszik az újrahasznosító ipart, az újrahasználati rendszereket és a szelektív gyűjtést. Az égetők pénzügyi nehézségeiket sokszor a lakosokkal fizettetik meg.

 

vv_logo_120Nem is olyan rég még természetes volt, hogy a legkülönfélébb italokat, befőtteket, savanyúságokat visszaváltható üvegben vásárolhattuk meg. Ma már a boltok polcait alaposan át kell vizsgálnunk, ha visszaváltható üveges terméket akarunk venni. Rengeteg termék közül választhatunk, azonban ha számunkra a környezeti szempont is fontos, máris kiderül, hogy alig van választásunk - legfeljebb több rossz csomagolás közül dönthetünk. Összeállítottunk egy listát a visszaváltható palackokban forgalmazott termékekről, illetve ezek gyártóiról és forgalmazóiról. Szakmai munkával, lobbitevékenységgel, sőt utcai akciókkal hívtuk fel a döntéshozók figyelmét a kialakult áldatlan helyzetre.