Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bajban a újrahasznosított műanyag világpiaca

  • 2009. január 02.
  • humusz
(...viszont a magasabb hozzáadott értéket képviselõ újrafeldolgozott szelektív hulladék kereskedelme jobban teljesít.)

Az újrahasznosított mûanyag világpiaca, mely korábban remek teljesítményt mutatott, idén õsszel nagyon rossz helyzetbe került. A piaci árak hatalmasat zuhantak, és ami az érdekeltek számára még ennél is kétségbeejtõbb, a kereslet nemcsak visszaesett, de egyenesen megszûnni látszik. Az Amerikai Egyesült Államokban a piaci szereplõknek meg kell küzdeniük mind a hazai, mind a kínai piac összeomlásával.

A killingworthi székhelyű APC Recycling tulajdonosa, Steve Anderson elmondta, „a kínai megrendelések jóformán megszűntek, és az iparágban mindenki, akivel beszéltem, ugyanezt érzékeli."
A kaliforniai Sonoma városában működő Moore Recycling Associates elnöke, Patty Moore a következőkkel árnyalta a képet: „a magasabb hozzáadott értéket képviselő újrahasznosított anyagok, mint például a PET (alacsony sűrűségű polietilén) vagy a filmek továbbra is kelendőek, bár jóval alacsonyabb piaci áron, mint eddig, és persze kisebb mennyiségben. A kevert alapanyagból készült újrafeldolgozott árukra azonban jelenleg nincs kereslet."

bala_400 

Bolygónk másik felén, a kínai kikötőkben a műanyag hulladékot tartalmazó konténerek pedig egyre csak halmozódnak, immár hetek óta, mivel az importőrök nem veszik át a szállítmányokat.
Az Egyesült Államokban és szerte a világon tapasztalható pénzügyi válság hatására a főleg exportra termelő vállalatok egyre-másra húzzák le a rolót.

A pekingi székhelyű Kínai Műanyagfeldolgozó Ipari Szövetség (China Plastics Processing Industry Association) műanyag-újrahasznosítási bizottságának elnöke, Toland Lam nyilatkozata szerint ráadásul a játékokat illetve tartozékokat gyártó, most csődbe ment cégek nem tudják kifizetni a beszállítóikat, amelyek között viszont számos, műanyag hulladékot importáló és azt újra is hasznosító vállalatot találni. Lam, akit telefonon értünk el Hong Kongban, hozzátette, mindez likviditási problémákhoz vezet. „Főleg a kisebb piaci szereplőket sújtják ezek a fajta problémák, hiszen nincsenek birtokában megfelelő forgótőkének ahhoz, hogy fennmaradhassanak." Időközben a piaci spekuláció és a kockázatos finanszírozás számtalan újrahasznosítással foglalkozó kínai céget bénított meg.

„Az augusztusi pekingi Olimpiai Játékok idején a kormány közvetetten beavatkozott a piaci folyamatokba azzal, hogy ideiglenesen bezáratott gyárakat." - hívta fel a figyelmet egy újabb tényezőre Kathy Xuan, a Kínai Műanyagfeldolgozó Ipari Szövetség műanyag-újrahasznosítási bizottságának alelnöke, aki az Illinois állambeli Romeoville-i székhelyű Parc Corp újrafeldolgozó cégnek is tulajdonosa. Xuan így folytatta: „Éppen ezért mindenki arra számított, hogy az Olimpiai Játékok végeztével, ősszel újabb felfutás lesz a piacon, ráadásul általában szeptemberben és októberben egyébként is nagy az áruforgalom. A tőzsdei árfolyam-emelkedésére számító kínai importőrök így sokkal nagyobb összegeket tettek kockára, mint az tanácsos lett volna. Az emberek 30 százalékot helyeztek letétbe a bankban, és a házaikat használták biztosítéknak ahhoz, hogy megkapják a banktól a hitelt a teljes kifizetéshez. Azonban mire a hulladékszállítmányok megérkeztek, az értékük már alig érte el a szerződéses ár egyharmadát, így a fizetésképtelenné vált importőrök egyszerűen nem vették át a szállítmányokat, maguk mögött hagyták a házaikat, a vállalkozásukat, és elmenekültek."

Mivel a kikötőkben felhalmozódott az otthagyott műanyag hulladék, még a fizetőképes importőrök is hezitálni kezdtek, és így ők sem vásárolják fel az árut.
A Hebei Hua Ao Waste Processing Co. hulladékfeldolgozó cég igazgatója, Karen Zhou szerint „az embereket hatalmas sokk érte. Ez legalább annyira pszichológiai probléma, mint üzleti." Karen Zhou meg van róla győződve, hogy még mindig volna kereslet az árura, de most mindenki a kínai és a globális keresletet próbálja megfontoltan felmérni.

Azonban a kivárásra játszó kínai hozzáállás miatt hatalmas nyomás nehezedik most az exportőrökre mind az Egyesült Államokban, mind Európában; végső soron világszerte. A kormányzati statisztikák szerint több mint 50 ország vagy régió exportál műanyag hulladékot Kínába.
Az APC Recycling részéről Steve Anderson kérdésünkre elmondta, „jelenleg raktárakban helyezzük el az árut, hogy a beszállítóinknak ne legyen problémája a raktárkészlet elhelyezésével. De ez legjobb esetben is csak ideiglenes kényszermegoldás, hosszú távon nem működőképes."
Francis Huysman, a belgiumi Wemmelben működő Műanyag-újrafeldogozó és -újrahasznosító Vállalatok Európai Egyesületének (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organizations) társigazgatója megállapította, hogy az európai raktárak egyre inkább megtelnek műanyag hulladékkal. Pekingben, a nemrég megrendezett 2008-as „China Replas" (Kínai Műanyag-újrafeldolgozási) konferencián Francis Huysman arról számolt be, hogy az elmúlt néhány hétben nagyon csekély exporttevékenységnek lehettünk tanúi.

Steve Anderson szerint a rendkívül alacsony árak és a szintén módfelett alacsony árumennyiség az egész műanyag-újrafeldolgozó szektort károsítják: „az egész ipar néhány hónap alatt akár 20 évre is elveszítheti korábbi lendületét, ha nem történik hamarosan jelentősebb változás." Annak érdekében, hogy a műanyag-újrafeldolgozás tartható és továbbra is megvalósítható maradjon, az áraknak fedezniük kell az újrahasznosítandó műanyag válogatásának, a bálázásnak és az értékesítésnek a költségeit, a hulladéklerakókba való szállítás költségeivel szemben.

Kathy Xuan arra a kérdésre, hogy mikor fog helyreállni a piac, azt válaszolta, hogy a kínai kormány legújabb intézkedései, melyek révén a gazdaságot akarják ismét fellendíteni, máris éreztetik pozitív hatásukat: a bizalom kezd helyreállni. Hozzátette, „a kínai kormánynak más országokhoz képest nagyon sok készpénze van. Így még a piac helyreállása előtt is viszonylag alacsony áron tudja biztosítani a hulladékok forgalmát, kb. 300-500 dollár per tonna áron."

Toland Lam is kiemelte a pozitív jeleket: „a piac gyorsan változik, hiszen most, az interjúnk idején is, a hulladékok ára ismét felfelé mozog, az elmúlt napokban máris körülbelül 1000 jüant (146 dollárt) emelkedett  tonnánként."

Az igazi fellendülésre azonban akár a kínai újévig is várhatunk, ami január 26-án kezdődik. Lam, aki bizottsági tisztsége mellett a texas-i, Humble-i székhelyű T&T Group-nak is tulajdonosa, elmondta, a kínai gyárak az évvégi ünnepekre a szokásosnál korábban hazaengedik az ingázó alkalmazottaikat, hogy a 2008-as felfordulás után az iparág kiheverje a veszteségeket, és tiszta lappal kezdjen jövőre.
„Azonban ha az Egyesült Államokban tovább mélyül a gazdasági válság, akkor nem sok jót jósolok a műanyag-újrahasznosító ipar számára"- tette hozzá Lam.

Nina Ying Sun a PRW testvérlapjánál, a Plastics News újságnál szerkesztőségvezető-helyettes. A Plastics News ázsiai irodájának vezetője, Steve Toloken is közreműködött a cikk elkészítésében.

 

 

Fordította: Bánki Ágnes

Forrás

2008. november 18.