Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újrahasznosítás árnyoldala

  • 2007. augusztus 06.
  • humusz
A valaha mért legnagyobb légköri dioxinkoncentrációt mérték a kínai Guiyu elektronikai hulladék feldolgozással foglalkozó térségében. A „fejlett” országok kidobott elektromos cikkeinek jelentõs része újrahasznosítási céllal Kínába és más fejlõdõ országokba kerül, ami jelentõs fenyegetést jelent az elégtelen környezeti és egészségügyi szabályozás miatt.

 

A hulladékok savakkal és széntüzelésű rácsokon történő „feldolgozása” környezetvédelmi előírások nélkül, szabad levegőn történik. Korábbi kutatási eredmények is felhívták a figyelmet a szennyezésre. A térség talajai dioxinnal és égésgátlókkal (PBDE) erősen szennyezettek. A munkások vérében pedig a korábban mért értékeknél 2 nagyságrenddal nagyobb PBDE-koncentrációkat mértek.

A kínai Guangzhou Geokémiai Intézet több alkalommal végzett vizsgálatai szerint a térségben a levegő dioxintartalma 65 és 2765 pg/m3 között alakult (egyenértékben kifejezve 0,909–48,9 pg TEQ/m3). A környező területre kiterjedő vizsgálatban azt is megállapították, hogy a dioxin a szél által milyen mértékben terjed és hígul a légkörben. A hulladékfeldolgozótól 9 km-re lévő helyszínen a szennyezés 15-ször, a 450 km-re lévő Guangzhou városban mintegy 80-szor kisebb volt.
A helyiek légkörből való dioxinszennyezése a WHO által elfogadhatónak tartott (1–4 pg TEQ/kg/nap) értéknél 15–56-szor nagyobb volt.


Cikk: Environmental Science & Technology >>>

 

Forrás: vegyi anyag hírlevél