Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az osztrákok csak nevettek a szentgotthárdi alpolgármesteren

  • 2007. május 08.
  • humusz
A Rudersdorfban tartott tájékoztatón Bugán József hozzászólását a Begas AG szakemberei gúnyos megjegyzésekkel kísérték. Szentgotthárd alpolgálmestere elhagyta a termet. [Forrás: Metró-MTI], május 5.

Az ausztriai Rudersdorfban tájékoztatták a burgenlandi Begas gázszolgáltató szakemberei a helyi lakosságot a Szentgotthárd tőszomszédságában, közvetlenül a magyar határtól néhány száz méterre, a határ osztrák oldalán Heiligenkreuzban tervezett hulladékégetőről.

A tájékoztatót meghallgatta és a fórumon szót kért Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere is, akinek érvein állítása szerint csak nevettek az osztrákok. „A berhuházó cég prezentációját követően szót kértem, kiemeltem, hogy példaértékű Ausztria gazdasági és politikai stabilitása, környezettudatossága, valamint a határ menti Burgenland tartomány turisztikai fejlesztése. (...) Felajánlottam együttműködési szándékunkat, szem előtt tartva a térség polgárainak közös érdekeit" - mondta.

Bugán József elmondása szerint szólt arról is, hogy az Ausztria felől érkező folyók szennyezésének megszűntetésére évek óta csak ígéreteket kaptak a magyarok, ezért félve fogadják az információkat a szemétégetővel kapcsolatban. "Megerősítettem a Begas AG számára Szentgotthárdra szóló egy héttel ezelőtti szóbeli és írásbeli meghívásomat, - amelyre eddig válasz nem érkezett - hogy a magyar oldalon is ismertessék elképzeléseiket és hallgassák meg a térségben élők véleményét" - fűzte hozzá.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint a fórumon kijelentette azt is: a Szentgotthárd mellé tervezett hulladékégetőmű magyar oldalon akadályozza a turisztikai célok megvalósulását, ezért annak helyével a térségben élők nem értenek egyet. „Hozzátettem, hogy a Begas az elégetendő 225 ezer tonna szemét 70 százalékát vasúton kívánja az égetőhöz szállítani, és komolytalannak minősítettem azt az elképzelést, hogy ehhez magyar vasúti szakaszt is igénybe akarnak venni" - mondta. Bugán József szerint ezeket a mondatai a jelenlévő osztrákok egy részéből gúnyos megjegyzéseket és nevetést váltottak ki. Ezek után Szentgotthárd alpolgármestere elhagyta a termet.

Bugán József az MTI-hez eljuttatott közleményében felháborodottságának adott hangot. Példátlannak tartja, hogy a XXI. század Európájában egy magyar önkormányzati vezetővel ilyen „megalázó módon" lehet viselkedni, és az osztrák gazdasági társaság figyelmen kívül hagyja 17 ezer ember jogait és követeléseit.