Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ötlet 2005 program egy önkéntes szemével

  • 2006. szeptember 25.
  • humusz
Hazánkban a fiatalokat érintõ munkanélküliség sajnos egyre nagyobb méreteket ölt. Évrõl évre egyre többen küzdünk a munkavállalás nehézségeivel. A munkaerõ-piaci lehetõségek sajnos igen korlátozottak, így megfelelõ szakmai gyakorlat nélkül semmi esélyünk elhelyezkedni. Számunkra elõnyös tehát, ha elsõ munkahelyi tapasztalatunkat egy olyan környezetben szerezzük meg, ahol a felelõsséget nem kell teljes egészében egyedül viselnünk.

 

Az Ötlet Program tulajdonképpen egy kísérleti jelleggel indult program, amely a hosszú távú önkéntes szolgáltatás kereteit próbálja megteremteni. A Program 2006. május 1-én indult és 10 hónapon keresztül tart. Célja, hogy a 18-26 év közötti pályakezdő munkanélküli fiatalok munkaerőpiaci esélyeit javítsa azáltal, hogy munkatapasztalathoz, munkahelyi gyakorlathoz segíti őket pl. egy civil szervezetnél. Az önkénteseknek így lehetőségük nyílik 'védett körülmények' között megtapasztalni, hogy milyen egy munkahelyi közösség tagjaként, de mégis önállóan dolgozni. A Program országos megvalósulásáért 8 regionális koordináló és egy menedzser szervezet felel. A Programról bővebben itt olvashattok.

És hogy személy szerint miért is vagyok a programban? Tavaly végeztem Gödöllőn agrármérnökként. Sajnos ezzel a diplomával gyakorlat nélkül esélyem sem volt elhelyezkedni, ezért úgy döntöttem, hogy inkább tanulok még egy kicsit. Jelentkeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Karának környezetvédelmi igazgatás szakára. Nem akartam azonban abba a csapdába esni, hogy van még egy diplomám, de ezzel sincs semmi gyakorlatom - így tehát tapasztalatszerezés céljából jelentkeztem erre a programra. Igaz, vidéki vagyok, de a program lehetőséget biztosít arra, hogy lakóhelyüktől távol végezhessünk önkéntes tevékenységet. Az Ötlet Programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja, így lehetőség nyílik a szállás, az utazási és az étkezési költségek megtérítésére. A kiválasztási folyamatban a HuMuSz-hoz kerültem, ami jól illeszkedik a tanulmányaimhoz, érdeklődési körömhöz. A szervezet biztosítja számomra a teret a tapasztalatszerzésre és az egyéni fejlődésre, ezentúl képet kaphatok egy környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet tevékenységéről.

Miért jó ez nekem? Mert van egy takaros kis ház a budai panelrengetegben, ahol adtak nekem egy esélyt, hogy pályakezdőként, abszolút tapasztalat nélkül bekapcsolódhassak munkájukba. Örülök, hogy sikerült egy lelkes csapatba kerülnöm - szívesen maradok az önkéntesük a Program után is. Emellett persze nagyon remélem, hogy az itt töltött hónapok hozzásegítenek majd ahhoz, hogy munkát találjak.

A HuMuSznál - többek között- önkéntes szervezéssel is foglalkozom. Ha szívesen jelentkeznél önkéntesnek a HuMuSzba, akkor az [email protected]"-n vagy a HuMuSz telefonszámán, valamint személyesen a HuMuSz Házban teheted meg. Ha más szervezetek is érdekelnek, akkor látogass el az Önkéntes Központ Alapítvány önkénteseknek szóló honlapjára (www.onkentes.hu) , ahol egy adatbázisban regisztrálhatod magad illetve böngészhetsz a lehetőségek között.

 

Vas Brigi