Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektrohulladék tönkre teheti Kínát és Indiát

  • 2005. augusztus 23.
  • humusz
ehull.jpg "A Greenpeace szakemberei több víz- és talajminta vételezése után kínai és indiai nagyvárosok környékén megállapították, hogy a környezet magas szinten mérgezett."
Ezen térségek környékén elektronikus berendezések reciklálása folyik. A szakemberek szerint az ilyen hulladék feldolgozása és újrahasznosítása terén jobb, azaz környezetkímélőbb technológiára lenne szükség. A nevezett ázsiai országok bontóiba elsősorban az Egyesült Államokból érkezik a hulladék. Az üzemek azonban kezdetleges technológiával dolgoznak, porszennyezéssel borítják be a környéket, mely porban jelentős mennyiségben vannak az ólmon kívül más mérgező anyagok, és sokkal több van bennük, mint korábban feltételezték.

Egyes környezetvédők szerint be kellene tiltani az amerikai hulladék-komputerek exportját. Márcsak azért is, mert a munka- és munkásvédelem az átvevő fejlődő államokban alacsony szinten van. Emellett szükség van az elektronikus szemét megsemmísítésekor keletkező vegyi anyagok emberre gyakorolt hatásának alaposabb tanulmányozására is. Van egy olyan amerikai terv, amely a gyártók felelősségévé tenné az e-hulladék biztonságos reciklálását.
Az " eletrohulladék" nem feltétlenül a hulladékká vált számítógépeket begyűjtő amerikai gyártóktól, hanem köztes kereskedőktől érkezik a fejlődő országokba.


Forrás: greenfo