Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áram a szemétből

  • 2006. február 01.
  • humusz
Szegedi kutatók arra jöttek rá, hogy egy baktérium hidrogént állít elõ veszélyes hulladékból. A TV2 honlapjáról.
Hidrogént állít elő veszélyes hulladékból egy baktérium, erre szegedi kutatók jöttek rá. A felfedezés azért fontos, mert a hidrogén olyan energiaforrás, amely ha elég, víz képződik, ez pedig környezetbarát. A jövő energiaipara több szakértő szerint hidrogénalapú lesz. A kutatók egy szegedi laboratóriumban jöttek rá, hogy van egy baktérium, amelyik képes lebontani a szőrt, a tollat, és más veszélyes szerves hulladékot is. A baktériumok szó szerint megeszik a hulladékot, és miután lebontották azokat, hidrogén keletkezik, amit már el lehet égetni és utána csak víz marad.


A szegedi kutatók másik világszabadalma egy tartály, amelybe a sertéstelep összes hulladékát összegyűjtik, és biogázt nyernek belőle. Ez tulajdonképpen egy miniatűr biogáz erőmű.

A feltaláló szerint a két szabadalom Magyarország energiaszükségletének a 20%-át tudná fedezni. Ez a mennyiség a Mátrai Erőmű teljes kapacitása - a szakértő szerint ez túl nagy vállalás.
Szakemberek szerint 8-10 éven belül épülhetnek meg ipari méretekben a biohidrogén-gyárak és a biogáz erőművek. A kutatást uniós forrásból finanszírozzák.