Kalandozás Újbudán

Időpont: 
szombat, 2014, április 26 - 09:00 - 12:00
Helyszín: 
Humusz Ház, Saru u. 11.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) – a XI. kerületi önkormányzat együttműködésével – programsorozatot indít Újbuda természeti és kulturális értékeinek megismertetésére.

2014. februárja és júniusa között 10 alkalommal szerveznek látogatást, sétát a kerület más-más pontjain, szombat délelőttönként, 2-4 órás időtartammal.
Iskolás csoportok jelentkezését nem tudják megoldani, de érdeklődő pedagógusokat szívesen látnak.

Soron következő programok:

  • Április 26.: Gellért-hegy

Találkozás: 9h-kor a Gellért Szálló bejáratánál
Befejezés: várhatóan kb. 12h-kor, ugyanott
A program gazdája: Reitli Cecília, biológia-kémia tanár

A Gellért-hegy Budapest nevezetes látnivalója, innen nyílik az egyik legszebb kilátás a fővárosra. A hegy történelmi, kultúrtörténeti és természeti értékeit feladatlap segítségével, környezet-érzékenyítő játékokkal fűszerezve ismerhetik meg a látogatók. Az élővilág egyediségének egyik oka az az érdekesség, hogy a hegy északi része finnországi, déli része marokkói mennyiségű napsugárzást kap.
Látnivalók: Sziklatemplom, Szt-István szobor, Felszabadulási emlékmű, Citadella, Szent Gellért-szobor a vízeséssel.
Az útvonal babakocsival nem járható!

  • Május 17.: Budai Arborétum

Találkozás: 9h-kor a Budai Arborétum (volt Kertészeti, ma Corvinus Egyetem) alsó bejáratánál (Villányi u. 29-43.)
Befejezés: előreláthatólag 12h-kor
A program gazdája: Victor András, környezeti nevelő

Sétálunk a 120 éve létesített arborétum több mint 2000-féle növényfajtája között (szakvezető segítségével). Megismerkedünk a park és a tőle elválaszthatatlan egyetem történetével, megnézzük az arborétum növény-nevezetességeit, megcsodáljuk az éppen virágzó fákat, megbeszéljük a védett területekre vonatkozó írott és íratlan szabályokat, s környezet-érzékenyítő játékokat tanulunk.
Az Arborétum nyitott, tehát bárki tetszés szerint tovább maradhat, s ugyanott az elemózsia elfogyasztására is van lehetőség.

  • Május 31.: Sas-hegy

Természeti csoda egy nagyváros közepén
Találkozás: 9h-kor a 8-as busz megállójában (BAH csomópont, Hegyalja út)
Befejezés: várhatóan 12:30-kor, ugyanott
A program gazdája: Victor András, környezeti nevelő

Túracipő ajánlott, de a séta nem igényel különösebb fölkészültséget. A séta közbeni tanulásban a DINPI munkatársa és feladatlap is segít. Szó lesz a hegyet alkotó kőzetekről, az ottani élővilág különlegességéről, a káros emberi hatások elleni védekezésről és a látogatóközpont energiatakarékos működéséről. A hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra. Az MKNE honlapján előzetes feladatok találhatók és rövid szakmai leírás is olvasható a Sas-hegy geológiájáról, flórájáról, faunájáról és történetéről.
Az útvonal babakocsival nem járható!

  • Június 14.: Keserűvíz-telepek és a Kőérberki Szikes Rét

Találkozás: 9 órakor a 87-es autóbusz Keserűvíz-forrás megállójánál
Befejezés: előreláthatólag 12 órakor
A program gazdája: dr. Berezvai Zoltán biológusmérnök

A terület fővárosi védelem alatt áll, a nagyközönség számára nem látogatható.
Megismerkedünk azzal, hogy a keserűvíz hogyan képződik, s hogy ez a különleges víz miképp alakította ki a felszínen a szikes rétet.
Áttekintjük a keserűvíz-források fölfedezésének és ismerté válásának történetét és a keserűvíz gyógyhatásait.
A séta során lehetőség lesz a keserűvizek forrásterületének a megismerésére és a kereskedelmi forgalomban kapható kétfajta keserűvíz, a Hunyadi János és a Ferenc József gyógyvíz megkóstolására.
Az útvonal babakocsival nem járható!

  • Június 21.: Kamaraerdő

Találkozás: 9 órakor a 41-es villamos kamaraerdei végállomásánál
Befejezés: kb. 13 órakor
A program gazdája: dr. Berezvai Zoltán biológusmérnök

Kamaraerdőn – a természetszerető családok kedvelt kiránduló helyén – Újbuda Önkormányzatának fejlesztéseként valósult meg a tanösvény. A séta során lehetőség lesz a tanösvény szakmai anyagának megismerésére, és az interaktív játékainak kipróbálására.
Járni fogunk kiszáradt vízmosásban, meredeken felkapaszkodunk, majd lesétálunk a nagy tisztásra. Utána egy második kört is teszünk a Kamaraerdő XXII. kerület felé eső részén.
Megfelelő öltözék és kényelmes cipő feltétlenül szükséges.
Az útvonal babakocsival nem járható!

A további részleteket az egyes programoknál láthatóak, az MKNE (http://mkne.hu/programok.php ) és az önkormányzat honlapján, valamint a XI. kerületi hirdetőtáblán!
A részvétel előzetes regisztráláshoz kötött, amelynek határideje az adott hét keddje 18h, s módjai: az MKNE honlapján (ld. fent!), illetve adatlap személyes kitöltésével az MKNE irodájában (Bocskai út 37.). Ez utóbbira csak keddenként 14-18h van lehetőség. Némelyik programnak korlátozott a létszáma, ezért célszerű minél hamarabb jelentkezni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja és az Önkormányzat támogatásának köszönhetően a sorozat minden programja térítésmentes.

További információ: 
http://mkne.hu/programok.php