Zsákolj! Házhoz menő szelektív gyűjtés

  • 2010. október 01. 02:00
  • graczek

A Humusz évek nyomja, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés sokkal hatékonyabb a jelenlegi gyűjtőszigetesnél. Becslések szerint most az összes termelődő települési szilárd hulladék kb. 15-18%-át gyűjtjük szelektíven, ami szinte semmi ahhoz képest, hogy a nagy része még mindig lerakókra kerül. A házhoz menő gyűjtéssel akár 60%-ra is feltornázhatnánk ezt a számot. A titok abban rejlik, hogy a lakosnak nem kell elcipelnie a hulladékot, hanem eleve külön gyűjti már házon belül. A társasházaknál ez külön kukák kitelepítését jelenti, a családi házas övezetekben inkább a zsákos megoldás működik.

No, erről a zsákos módszerről írnék, mert ez akkor tudna működni, ha a lakosság valóban megkapná háznál a zsákot. Kis hazánkban nem ez a gyakorlat. Eljutott hozzánk a Saubermacher és az Öko-Pannon közös hírlevele, amelyben azt olvashatjuk, hogy örömmel jelentik be a házhoz menő gyűjtés megkezdését egyik, Budapest agglomerációs övezetében lévő településen, Budakeszin. Azt írják, hogy a 120 literes zsákokból havonta egyet ingyen megkap mindenki, aki regisztrálja magát. Ehhez nem kellett mást tenni, mint a kijelölt 5 egymás utáni júniusi nap valamilyekén jórészt munkaidőben (igaz, egy szombati nap is meg volt adva) elfáradni a Polgármesteri Hivatalba. Ha ez nem jött volna össze – mondjuk egy nyaralás miatt –, akkor el lehet menni a helyi művelődési házba hétfőnként du. 3-6 között. Akinek nem elég az egy ingyenes, az vehet még két helyen plusz zsákot 150 Ft/db áron.

Ja, és értelemszerűen a gyűjtőszigetes megoldást megszüntették. Vajon mekkora értelme volt a gyűjtőszigetes rendszer kialakításának így?

Hány olyan ember lesz, aki a fenti „eljárásrendet” végigkövetve hozzá akar majd jutni egy zsákhoz? Nem lenne százszor logikusabb, hogy a kukásoktól lehessen megkapni, akik egyébként is ott járnak a házaknál? Rögtönzött közvélemény kutatásunk alapján az, aki eddig kivitte a cuccot a szigetre nem gyűjt többé külön, mert nem hajlandók zsákok után rohangászni, pláne nem fizetni azért, ami eddig korlátlanul ingyen volt. Hát, így kell egy jó ötletből torzszülöttet csinálni…

graczek

Új hozzászólás

Szűrt HTML

  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.