Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üzemanyagot húznak le a vécén

  • 2009. január 30.
  • humusz

Ha úgy vesszük, az oslói emberek maguk hajtják buszaikat. Ám nem a Flinstone családtól ellesett módon, lábbal hozzák mozgásba a jármûveket, hanem a saját szennyvizükbõl kinyert üzemanyag szolgáltja az energiát.

 

A norvég főváros lakosainak nem is kell környezettudatosan viselkedniük, mégis hozzájárulhatnak a város zöldebbé válásához. Oslóban a legnagyobb problémát a közlekedésből eredő légszennyezés jelenti, ezért a város elhatározta, hogy alternatív energia használatával minimálisra csökkenti széndioxid-kibocsátását. A városvezetők ezért is döntöttek a biometán használata mellett.

A biometán azért tekinthető környezetbarát üzemanyagnak, mert alkotórészei már korábban is részt vettek az anyagforgalomban, míg ez a bányászattal felszínre hozott fosszilis tüzelőkről nem mondható el. A biometánt már eddig is előállítottak a kommunális szennyvíztelepeken, ám azt egyszerűen elégették - szeptembertől viszont a városi tömegközlekedés kétszáz buszát hajtják majd vele.

A buszok minimális műszaki átalakítást igényelnek, s máris tankolhatók a biometánnal. Az utasok azonban semmit nem érzékelnek abból, hogy honnan is származik az üzemanyag, legfeljebb csak az tűnik fel nekik, hogy csendesebbek lettek a buszok. Számításaik szerint nem csak a környezetnek tesznek jót, a biometán litere 40 eurócenttel (kb. 120 forinttal) olcsóbb a dízelolajnál. Ha ez az új üzemanyag beváltja a reményeket, Osló továbblép: a későbbiekben konyhai hulladékokból fejlesztett gáz és a biometán keverékéből előállított biogázzal kívánja üzemeltetni mind a négyszáz buszát.

 

Fehér János

 

 

Forrás: Szabad Föld