Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Toronto szerves hulladéka

  • 2008. november 19.
  • humusz
target70Toronto programot dolgozott ki a szerves hulladékok gyûjtésére. A kerti hulladékot komposztálják, az ételmaradékot pedig (a pelenkákkal, zsebkendõkkel és papírtörlõkkel, valamint a háziállatok hulladékával és a macskaalommal együtt) külön gyûjtik össze hetente egyszer, majd anaerob kezeléssel dolgozzák fel. A városvezetés ezzel párhuzamosan ritkította a háztartási hulladék összegyûjtését: ezentúl azt kéthetente egyszer gyûjtik. A döntés nyomán jelentõs mértékben - havonta 95%-kal - megnõtt a szerveshulladék-gyûjtésben résztvevõk száma.

Ami az újfajta hulladékgyűjtésben résztvevők számát illeti, a program 70 %-os célértéket tűz ki; jelenleg ez az érték 42% városszerte. A háztartásokat tekintve a családi házak esetében az érték magasabb mint 60 % (a városban 510 ezer családi ház van). Toronto 2,6 millió fős lakosságszámával Kanada legnagyobb városa; az új program 1 millió embert érint.


A program jelszava a „Siker titka a 3 B" (a „Bins, Bags and Biweekly trash collection" kezdőbetűi; kukák, zsákok és szemétgyűjtés kéthetente). A városvezetés engedélyezte, hogy az ételmaradékot a megszokott polietilén zsákokban gyűjtse a lakosság. A program keretében a háztartások számára két különböző kukát biztosítanak a szerves hulladék gyűjtéséhez: a 45 literes zöld kukát járdaszélre helyezik ki, a másik kuka ennél kisebb, és kifejezetten konyhai használatra tervezték (többek között megkönnyíti a tányérból a maradék kiöntését). A kuka felfüggeszthető, de szükség esetén könnyen le is lehet venni.

A használatban lévő városi biogázüzem eredetileg évi 25 ezer tonna hulladék kezelésére tervezték, azonban ma már évi 40 ezer tonnányit dolgoz fel. Felépítése 10 millió kanadai dollárba került ugyan, de a metánt nem hasznosítja, csak elégeti. Éppen ezért két újabb emésztőt építenek, mindkettő egyenként 22 millió dollárba kerül, és évi 55 ezer tonnás kapacitású lesz. Ezek az új létesítmények már hasznosítani fogják a metánt: energiát fognak előállítani belőle.


Jelenleg 4 szakasza van az anaerob feldolgozó rendszernek:
1. centrifugás módszerrel távolítják el a nagyobb szennyeződéseket, a műanyag zsákokat pedig víz segítségével foszlatják;
2. az anyagok anaerob emésztése kb. 8-10 napig tart;
3. az anyagot az emésztés után csigapréssel szilárddá alakítják;
4. mindezek után az anyagot a komposztprizmán avarral és más kerti hulladékokkal együtt helyezik el.

A városvezetés mindeközben újabb megoldásokkal bővítette a programot: novembertől a társasházakat is bevonják a projektbe; és létrehozzák a szilárdhulladék-kezelő társaságot, melynek működtetését az önkormányzat finanszírozza. A korábbi átalányadó helyett pedig bevezetik a differenciált szemétdíjfizetést, amely lehetővé teszi, hogy a háztartások a valós hulladékmennyiség alapján fizessenek szemétdíjat.


A háztartások 23 %-a igényelt kis méretű kukát, 8%-a nagyot, a többség pedig a közepes méretűt. A kerti hulladékot összegyűjtő programban egyébként a lenyírt füvet tilos a többi kerti hulladékkal együtt gyűjteni. Mindenki köteles a fűnyesedéket szétteríteni a gyepen, hogy az természetes úton újrahasznosuljon. Az önkormányzat kedvezményes áron biztosítja a mulcsozást lehetővé tévő fűnyírók megvásárlását is.



Fordította: Bánki Ágnes
Lektor: Graczka Sylvia