Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippek kukadiétázóknak - Eredményhirdetés!

  • 2009. október 07.
  • szerk
Szerző: 
kortars

Augusztus 31-én lezárult a HuMuSz KukaDiéta versenye, amelyet a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozott. Összesen 101 érvényes kérdőív érkezett. Célunk az volt, hogy a meglevő készletünkhöz (ld. www.nullahulladek.hu) további otthoni praktikákat, ötleteket gyűjtsünk, illetve hogy kapcsolatba kerüljünk olyan emberekkel, akik ezeket a mindennapjaik során alkalmazzák is. A pályázat sikerrel zárult, számos ötlet, fotó és egy rövid videófilm is érkezett. Köszönjük mindenkinek, aki beküldte saját kukadiéta programját! Ez az a fogyasztás, amire igazán szükségünk van! :)

A 3 tagú zsűri meghozta döntését. A 10 legösszetettebb, legkreatívabb csomag beküldőjét választották ki. A nyertesek többféle nyeremény (pl. kerékpár, ajándékcsoma-gok, ágaprító, színházbérlet) közül választhatnak és – ha hozzájárulnak – a közeljövőben interjút, illetve kisfilmet készítünk velük.

A nyertesek

  • Adonyi Nóra
  • Ács Gabriella
  • Dér Leonóra
  • Fodor Ádámné
  • Kovács Dániel
  • Kurucz Regina
  • Leidinger Árpád
  • Dr. Nádai Béláné
  • Nagy-Kovács Tünde
  • Takács Edina

Ezúton is gratulálunk!

Az alábbiakban a beérkezett ötletekből adunk közre néhányat:

Vigyázok arra, ne kerüljön semmi káros anyag a komposzt közé. Nem rakom bele az ételmaradékot. A kerti gyomokat még azelőtt kihúzom, mielőtt magvakat növesztenének, mert akkor később a komposzttal újra földbe kerülnek. A konyhában használt zöldségek, burgonya héját is a komposztáló ládába rakom, nem a kukába. Most tavasszal, a lefaragott burgonya héját beültettem a földbe, mára szép burgonyabokrok vannak  a kertemben. A fásszárú növényeket, mint a málna, vagy szeder, ősszel lemetszem, felaprítom, és nagy gödörben eltemetem a diófa árnyékába. Azért oda, mert ott semmi nem terem meg, de a fás szár lassabban komposztálódik mint a zöld növények, és így ott több évig is háborítatlan marad. A tökfélék hatalmas szárait is jó nagy gödörbe temetem a kert végében. Gyakorlatilag semmit nem viszek ki a kertből. Ami a földben termett, annak oda kell visszajutnia! (Bacsó Lászlóné)

 

A komposztáló hulladékfából készült, a lecserélt ablakokból melegház lesz, a régi szekrényke fiókjából fali tárolót csináltunk. A WC papír gurigája, a macisajt doboza, a gyufásdoboz később gyerekjátékként születik újjá. (Nagy-Kovács Tünde)

 

A komposztládánk hulladékfából (építkezési raklap) készült. Könnyű összeállítani, tartós. Viszonylag nagyméretű tűzéptelepeken kb. 1000 Ft-ért lehet venni, de néhol ingyen is adnak. (Leidinger Árpád)

 

 

Nem veszek mérgező permetszereket, helyette eltávolítom a beteg részeket, védőnövényeket (fokhagyma, bársonyvirág) használok. Csalánt is szeretnék ültetni, mert azzal lehetne permetezni. (Kurucz Regina)

 

A drasztikus vegyszereket, vízlágyító vegyi anyagokat már most is mellőzzük. Vízkőoldásra ott az ecet és a citromsav, mosásra a mosószóda. Öblítőt nem használok. Fertőtlenítésre a gőztisztító használatát tervezzük. (Szarka Piroska)

 

A mosógépünk már több mint 20 éves, anyukám mindig megjavíttatja (helyben a településen). Elektronikai terméket csak akkor dobunk ki, ha már a 3. szerelő is feladja a javítását, ekkor az erre kijelölt eletronikai áruházakba visszük vissza. A ruháimat vagy átalakítom saját kezűleg, vagy szeretetszolgálatoknak felajánlom. Ugyanígy teszek a cipőkkel is. Sok ruhát bezsákozva elteszek a padlásra, hátha egyszer meggondolom magam. Többször volt már, hogy úgy gondoltam, hogy egy-egy darab már nem tetszik, ezért bezsákoztam, majd rá pár évre elővettem és azóta is hordom. (Jóri Anita)

 

Könyvtári tag vagyok, igen régóta. A családban körbe járnak a könyvek. Az anyósom által előfizetett Nők Lapját elolvassa ő, a nagymama, majd a sógornőm, ekkor kerül hozzám, és én utána összegyűjtöm a nővéremnek és anyunak, akik vidéken laknak. Ők elolvassák, továbbadják egy barátnőjüknek, és bekerül a Mesteri Könyvtárba, vagy mivel náluk nincsen gázfűtés, eltüzelik vagy felhasználják valamilyen dobozba. (Góczán Bettina)

 

Régi pólókat, zoknikat portörlőnek használom, ill. a felnőtt pólókból gyerekeimnek pamut nadrágot, kissapkát varrok. Gyakran vásárolok túrkálókban, ill. bababörzéken. Cipőimet, ha lehet, cipészhez hordom. Gyerekeim régi játékait Karácsonykor a Mikulás Gyárba visszük, ill. rendszeresen részt veszünk a Cipősdoboz akcióban is. (Adonyi Nóra)

 

Minden olyan anyagot, ami felhasználható technika órán (pl. parafadugók, maradék papírok stb.), odaadtam az iskolának. (Geráné Czifra Orsolya)

 

Tetőcsere alkalmával kiválogattuk az ép cserepeket és elajándékoztuk. Az összes, állagában még jó faanyagot újrahasználtuk. Az egyéb faanyagot fűtéskiegészítésként hasznosítjuk. A meszes-zsákokat kimostuk és komposztföld tárolására használjuk. Különválogattuk a tiszta sittet és a szemetet, mert így olyan helyre szállították el a sittet, ahol újra felhasználják. Kevesebb szemét keletkezett és természetesen anyagilag is megtérült a fáradozás. (Geráné Czifra Orsolya)

 

Amire nincs szükség azt odaajándékozzuk rászorulóknak, ezt egyébként a munkahelyemen is meghonosítottuk - tavaly több mint 100,000 forint értékben ajándékoztunk. (Hepp Gergely)

 

Sok könyvet veszek antikváriumból. Megkönnyíti a keresést az egyes antikváriumok internetes kereső szolgáltatása, pl. www.antikvárium.hu (Leidinger Árpád)

 

A nagy teljesítményű takarítógép körbejár a családok között. (Tóthné Kéri Klára)

 

Nem kell megvenni egy takarítógépet, ha töredékéért kölcsönözni is lehet. Úgy sem használnám nap mint nap. (Csóréné Takács Ildikó)

 

A feleslegessé vált ruhát, cipőt, könyvet, ágyneműt, bútort, elektronikai használati tárgyakat továbbadom rászorulóknak. Az ágyneműket végső elhasználódáskor a tököli kutyamenhelyre szállítom, mert ott még télen mindig hasznosítani tudják az állatok alá. (Nagy Andrea)

 

 

Tagja vagyok a budapest-mindeningyen levelezőlistának [http://freecycle.org/group/Hungary/Hungary/Budapest], ahol feleslegessé vált tárgyakat lehet felajánlani, illetve ha szükség van valamire, kérni is lehet.  Az így új gazdára találó "lomok" nem a szemétben végzik. (Doroszlai Attila)

 

Függönyt, falvédőt, párnahuzatot régi szőttesekből szabok-varrok. (Jóka Renáta)

 

Tanárként mindig felhívom a diákjaim figyelmét, hogy a papír mindkét oldalát használják a beadandó feladatoknál. A 'féloldalas' papírokat tovább adom az ovinak, hogy a gyerekek rajzoljanak a másik oldalra, vagy én használom a szükséges fénymásolásoknál. Foltvarrást is tanítok, ahol már egy 1x1 cm-es anyag darabkát is fel tudunk használni varrással vagy ragasztással. A gyerekek kézműveskedésénél szinte bármi újrahasználható a CD lemeztől a fonalakig. (Magyari Krisztina)

 

Nálunk működik egy nagycsaládos egyesület, ennek keretében sok ruhaneműt, könyvet,j átékot és bármit csereberélünk és ajándékozunk egymás között.(Magyari Krisztina)

 

Cipősdobozokat nem teszek kukába, a megunt holminkat a vaterán, teszveszen eladom, és cipősdobozokban postázom! (Pántya Erika)

 

Ajándéknak sokszor adunk szolgáltatást, ez bevált. (Mayer Károly)

 

Mivel jelenleg építkezünk, sok építőanyagra van szükségünk. Az egyes építőanyagok szükséges mennyiségét nem lehet mindig pontosan kiszámítani, így előfordul, hogy néhány darabot, kisebb mennyiségeket utólag kell beszerezni. Kiváló erre a célra a www.nemsitt.hu és a www.megmaradt.hu internetes oldalak, ahol építkezésből megmaradt, kimaradt, feleslegessé vált vagy használt építőanyagokat lehet  beszerezni. (A jelenleg épülő házunk jelentős része bontott anyagból készül) (Leidinger Árpád)

 

Rádió hallgatás vagy TV nézés előtt végiggondolom, hogy VALÓBAN ezt szeretném-e csinálni, vagy csak figyelemelterelésként működne. (Nagy Andrea)

 

Nagyon keveset videózunk vagy tévézünk. Inkább olvasunk, tollasozunk, gyerekekkel fogócskázunk, bújócskázunk, rajzolunk... (Kocmar Márta)

 

Tálcás folpackos húsokat sosem veszünk. Sütéshez födőt, edénytetőt használok alufólia helyett. Víztisztító kancsónk van, így nem veszünk PET palackos ásványvizet, de cukrozott és színezett italokat sem. Darabra saját szatyorba veszem a pelenkát, ami most éppen környezetbarát, 85%ban lebomlik. A mosogatónál lejjeb állítottam a víz erősségét, hogy egyszerre kevesebb víz jöjjön, ha hirtelen fölnyitjuk a kart. Gyerekekkel előre megbeszélem, hogy vásárláskor mennyit és mit választhatnak maguknak. (Kisné Forrai Zita)

 

A keletkezett hulladék nagy részét a feleslegessé vált csomagolóanyagok teszik ki. Ha lehet, olyan termékeket választok, amelyek csomagolóanyaga újrahasznosítható. Pl. a kenyeret zacskó helyett papírban kérem; gyümölcslevek helyett az aktuális idénygyümölcsöket fogyasztjuk; nem zacskós ill. dobozos tejet vásárolok, hanem a termelőtől üvegben;  italoknál lehetőleg visszaváltható üvegeset választok (ha nem sikerül, akkor szelektív gyűjtőbe kerül az üveg); ruha, cipő vásárlásakor nem kérem a csomagolást (pl. dobozt); ásványvizet, üdítőt nem vásárolunk: saját készítésű szörpöt iszunk szódával. . (Szarka Piroska)

 

Alapvetően nem a vásárlás az alapvető örömforrásunk. Vásárláskor figyelünk az ár/érték arányra, nem a legolcsóbb és leghamarabb elromló dolgokat vásároljuk meg, hanem lehetőleg tartósabb dolgokat. (Deáky Péter)

 

Amióta szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a kukába kerülő szemétmennyiség kb. 1/5-ére csökkent, így kb. 1-1,5 havonta egy zsák szemetünk lesz összesen egy 3 fős család háztartásában. (Szarka Piroska)

 

Nem írom ki a hallgatni kívánt zenéket cd-re, hanem pendrive-ot használok, a hordozható lejátszóm, sőt az autórádió is képes ezt felismerni. Hallgatom a zenéket, amíg meg nem unom, aztán másmilyet másolok fel rá, így nem kerül a szemétbe az addig hallgatott cd. Sokkal kevesebb cd-t használok így, sőt, most már egyáltalán nem is használok. Előnyben részesítem az újraiírható cd és dvd lemezeket! (Pántya Erika)

 

Boltba menés előtt átgondolom, hogy mire van szükségem, táskát mindig viszek magammal. Honi árut veszek, ill. zöldség-gyümölcs ill. esetenként bor, méz, lekvár esetében a közeli piacot előnyben részesítem. Húst, húsfélét nagyon keveset veszek, ha igen, akkor is odafigyelek, hogy az méltányos állattartásból származzon. Túlcsomagolt árunak nálam nincs esélye, bármilyen szép a marketing körítés hozzá. Mindig megnézem az árcetliket. Amiből lehet, kimért árut veszek (pl. mogyoró). Ha lehet, nagy kiszerelésben veszem azt, amit rendszeresen fogyasztok (pl. vaj, joghurt --> pici helyett nagyon nagy ...)(Tóth Veronika)

 

A gyűjtő vagy nagyobb kiszerelésű termékeket részesítem előnyben (pl: JONA 5 literes almalé).Ez hazai termék, tehát biztos nem utazik kamionnal, repülővel több száz kilométert. (Magyari Krisztina)

 

Konzerveket nem veszek , a családban csinálunk saját készítésű savanyúságot, lekvárt, szörpöt, paradicsomszószt, befőttet. A zöldséget, tojást , kecskesajtot vidékről szerzem be. Biozöldséget, néha a Nyitott Kert futártól rendelek. Figyelem honnan származnak a termékek, igyekszem a magyar termékeket előnyben részesíteni. Előfordul, hogy megkérdezem magamtól, erre valóban szükségem van? Tegnap például lemondtam egy újabb táska megvásárlásáról. (Manhertz Alexandra)

 

Próbálok gyerekmentesen bevásárolni. (Bonyhádi Péter)

 

Mindig van nálam bélésselyemből varrt bevásárló táska, mely kicsire összehajtható, ezért a kis retikülökben (vagy férfiak autóstáskájában) is elfér, és bármikor kéznél van, váratlan vásárlás esetén is. Ezért külön jelzem, hogy nem kérek reklámszatyrot. (Harrach Orsolya)

 

Elvégeztem egy kosárfonó tanfolyamot (a Hagyományok Házában), így a bevásárláshoz saját fonású kosarat használok (és sok ismerősnek is fontam már erre a célra.) (Vida Ildikó)

 

A családban már évek óta szokás, hogy új dolgok vásárlása helyett inkább "fogyóeszközöket", saját készítésű befőttet, az ünnepelt kedvenc ételét, kézzel gyártott társasjátékokat, radiátoron aszalt almát stb. adunk ajándékba. (Harrach Orsolya)

 

Vásárlás előtt végiggondolom mit akarok venni és hogy ne essek kísértésbe általában előre kiszámolom nagyjából a vételárat – vagy amennyit az adott dologra szánok – így ez is segít abban, hogy ne csábuljak el és ne vegyek felesleges dolgokat. (Vida Ildikó)

 

A fürdőszobában van egy konyhai óránk, amit beállítunk 3 percre (kukorékol :-)) és mindenki próbál ennyi idő alatt lezuhanyozni. (Fodor Réka)

 

Nem mosogatok folyóvizzel. Zuhanyzunk, fog és hajmosás közben elzárjuk a csapot. A kinti és benti virágaimat összegyűjtött esővízzel locsolom. Energiatakarékos mosásprogramot választok. Vasalóhoz gőztisztítógéphez desztillált vizet használunk. A WC öblitőszelepe is víztakarékos. (Szmilek Miklósné)

 

Munkahelyemen, az óvodában, próbálom a gyerekeknél is kialakítani a környezettudatos hozzáállást. Komposztáljuk a lehullott faleveleket. A szülőkkel együtt gyűjtjük az újságpapírt, amit részben a MÉH-hez szállítunk és az így kapott pénzből kirándulást szervezünk. Újrapapírt készítünk a gyerekekkel, amit vizuális tevékenységhez használnak fel. Papírpréssel téglákat is készítünk, amiből építhetnek, de rászoruló családok fűtéshez is vihetik. (Vida - Szűcs Eszter)

 

Cserélhető pengés biztonsági borotvával borotválkozom, így csak a szappan és a penge a fogyóeszköz. A 65 g-os szappan legalább 200 alkalomra elég. (Doroszlai Attila)

 

Saját fűszernövényeket termesztünk, használunk. (Bonyhádi Péter és családja)

 

Nálunk ősztől a nem használt helységekben (pl. konyha) mindig 1-1 mécses, gyertya ég. Nem szoktunk lámpát gyújtani ha inni, kezet mosni megyünk. (Tóthné Kéri Klára)

 

Cserépkályhával fűtünk és a fahamut a fűre szorjuk. Jó hatással van rá. (Szmilek Miklósné)

 

Textil porzsákot használunk porszívóhoz. (Szmilek Miklósné)

 

Parfümöt saját üvegbe töltetek Székes fehérváron az Alba Plázában. (Szmilek Miklósné)

 

Néhány hónapja édesapám lett a házban a közös képviselő (korábban egy cég volt megbízva, de nem törődtek sokat a lakók érdekeivel). A közös költségben a szemétdíj igen nagy összeget tett ki, ezért édesapám - részben az én tanácsomra - kiírt egy tájékoztatást a lakóknak, hogy minél többen vegyék igénybe a ház közelében lévő szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, mivel így jelentősen (százezres nagyságrenddel) csökkenthető a közös költség. Így azok, akik amúgy nem érezték fontosnak a szelektív hulladékgyűjtést, most már szelektálnak. (Szerintem erre érdemes lenne minden lakóközösség figyelmét felhívni, hiszen a pénzmegtakarítási lehetőség azokat is rábírja a szelektív hulladékgyűjtésre, akik amúgy nem élnek környezettudatosan. (Vida Ildikó)

 

Este elemlámpával közlekedek. Az elemlámpa kézi kurblival tölthető fel, így nem szükséges hozzá külső erőforrás (rajtam kívül). (Leidinger Árpád)

 

A számomra szükséges eszközök nagy részét a vaterán (internetes piactér) veszem (www.vatera.hu). Itt eleve be lehet állítani a keresési feltételeknél, hogy csak használt termékeket dobjon ki a kereső. Sok ruhaneműt turkálókban veszek, de a kinőtt, megunt ruhákat a családon belül és ismerősök között is cserélgetjük. (Leidinger Árpád)

 

A munkahelyi üzemi konyhán egyszer használatos műanyag poharakat adnak a vízhez, így mindenki irigységére én bevittem a saját ocean koktél csini poharamat és azt használom. (Leidinger Árpád)

 

A cégeknél, közületeknél látható ballonos ásványvizet vesszük, így nem keletkezik palack szemetünk, hisz a kiürültet elviszik, mikor jön a teli. (Mayer Károly)

 

Tekintettel arra, hogy külterületen élünk, ahol csak villany van, az új építésű házunk egyetlen luxus-beruházása a geotermikus hőszivattyú. Ez biztosítja számunkra a meleg vizet és a fűtést. Ez a rendszer a ház jó hőszigetelésével együtt tényleg energiatakarékos: a rezsiköltség 1/3-a a régi házunkénak. (Szarka Piroska)

 

Összeállította: Mező Bálint, Balogh Emese

Köszönjük a közreműködést a médiatámogatóknak is! Tippjeink széles körben való terjesztéséhez hozzájárult  főtámogatóként a Metropol és támogatóként a Figyelőnet, a Nők Lapja Café, a Praktika Magazin és a Greenfo.

A HuMuSz hulladékcsökkentő ötleteiről megjelent cikkeket itt gyűjtöttük egybe.