Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. január 31.

A Humusz Szövetség meghirdeti a "Re-design - gondold újra!" pályázatot a barkácsolni szerető, kihívást keresőknek.

Ha szeretnéd megcsillogtatni a kreativitásodat és egyben tenni valamit a környezetvédelemért, jelentkezz a Humusz Szövetség lakossági pályázatára, amelynek témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított használati tárgyak barkácsolása. A pályázat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást.

2015. január 08.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdetjük karácsonyi gyűjtésünket; ezúttal a gödi TOPháZ lakói számára várjuk a felajánlásokat. Elsősorban ruhaneműre, főként zoknira, valamint környezetbarát tisztálkodószerekre; szappanokra, dezodorokra van szükség.

"A TOPhÁZ Speciális Otthon 1977. november 1-jén - Pest megye első ilyen jellegű intézeteként - kezdte meg működését Gödön 100 férőhellyel, az értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyermekek ápolására, gondozására átalakított egykori Schaffer-kastély épületében. (...) Jelenleg egy viszonylag új program keretében a főépület 5 gondozási egységében 199 lakó él, az életkor, a nemek, valamint a mentális és fizikai képességek szerinti elosztás figyelembevételével.

2014. december 31.

Adott témájú, újrahasznosított- vagy maradékanyagokból létrehozott, kreatív látványterveket várunk.

 

A pályázók köre: ipari- termék és formatervezői, ipar-, vagy képzőművészi, formatervező művészi szakos vagy mérnökhallgatók. Egyéni vagy páros pályázatok benyújtására is van lehetőség.

Az alkotások célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, népszerűsítsék a „re-design” irányzatot, és elősegítsék, hogy a környezettudatos gondolkodás beférkőzzön a mindennapi életbe.

2014. december 19.

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Humusz Ház  2014. december 19. és 2015. január 5. között zárva tart. Ez idő alatt a komposztpontunk sem üzemel. Megértéseteket köszönjük!

a Humusz csapata

2014. december 19.

Bemutatásra kerülnek azok a környezetvédelmi témájú kiadványok, amelyeket a 6-12 évves gyerekek élvezni fognak. A gyermek könyvek  legfontosabb információi mellett rövid értékelést is olvashattok.

Greenbird: magyar–angol környezetvédelmi szótár általános iskolás társszerzőknek

2014. december 19.

kellemes ünnepeket kívánunk

2014. december 18.

karácsonyfa parafadugókbólSzervezetünknél jelenleg 145 regisztrált önkéntes dolgozik, számuk napról-napra nő. Aktivistáink tevékenységi köre rendkívül szerteágazó, a napi adminisztrációtól a kerti munkát kedvelőkig mindenki talál magának elfoglaltságot. Rengeteg segítséget kapunk, de akad néhány ember, akik szinte napi rendszerességgel vesznek részt a Humusz életében, nekik külön szeretnénk köszönetet mondani!

A már hagyománnyá vált Humuszos karácsonyi összejövetelen átadtuk Az év legaktívabb önkéntesei díjakat is. Idén ezen a területen is rekordot döntöttünk, ugyanis ebben az évben összesen 3.407 munkaórával járultak hozzá önkéntesein a szervezet működéséhez, ez forintban 2.090.194 Ft-ot  jelent, de a valóságban olyan, mintha még 2 állandó munkatársunk lenne, akik nem mennek szabadságra, soha nem betegek, nem ebédelnek és nincs idejük a délutáni teákra és szellőzésekre sem. :)

2014. december 18.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) vizsgálta az országok által kidolgozott Nemzeti Megelőzési Programokat, amit tavaly év végéig kellett benyújtani. A 20 programból összesen 4-ben szerepelt konkrét pénzügyi tervezet hulladékmegelőzésre, és 11 említett mennyiségi megelőzési célszámokat.

"A célszámok össz hulladékmennyiséghez kötöttől specifikus szektorokig vagy hulladék típusokig terjednek, és vagy abszolút hulladék termelésben, vagy per fő, vagy inteztizásban határozták meg" - találta az EEA.

2014. december 17.

A tervek szerint az új hulladékhasznosító a dél-budapesti hőkooperációs rendszer részévé válhatna, de döntés még nem született az új szemétégető építésről.

Terítéken van egy új hulladékégető építése Budapest déli térségében – írta keddi számában a Világgazdaság, a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesére, Orbán Tiborra hivatkozva.

2014. december 17.

Tudtad, hogy az éves vásárlásaink közel 40%-a a Karácsonyhoz kötődik? A cikk tippeket ahhoz, hogyan őrizhetjük meg ilyenkor is a tudatos vásárlás és a hulladékmegelőzés elveit, mire érdemes odafigyelnünk a Karácsony "rózsaszín ködében".

Tudtad, hogy a karácsony nem csak érzelemben, de hulladékban is a leggazdagabb ünnep? A rengeteg ajándék, a díszek, a hatalmas sokfogásos vacsorák mind-mind hulladékkal járnak. Ráadásul ilyenkor sokkal kevésbé figyelünk arra is, hogy csak a szükséges dolgokat vásároljuk meg. Nem csak az ajándékozottakat hallmozzuk el felesleges és haszontalan dolgokkal, de az ünnepi akciók miatt még saját magunkat is meggondolatlanul megajándékozzuk jónéhány igazából lényegtelen dologgal. Az éves vásárlásaink közel 40%-a a karácsonyi ünnepkörhöz kötődik. Hogyan lehet takarékosabban karácsonyozni?

2014. december 17.

30 tonna háztartási hulladékot és 620 kg fémdobozt talált a NAV egy budapesti családi házban. A birtokló a fémkereskedelmi törvény megsértette az ismeretlen származású fémhulladék birtoklásával, illetve a kereskedelmi engedély hiányával.

Harminc tonna háztartási fémhulladékot, egy furgon rakterében pedig 620 kilogramm fémdobozt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy budapesti családi ház kertjében és garázsában.

A NAV szerint a lakóház tulajdonosa azt állította, hogy az egyebek mellett régi hűtőkből, tűzhelyekből és mosógépekből álló fémhulladékot évek alatt gyűjtötte össze a rokonoktól, de idegenek is vittek oda gépeket. Mindet szét akarta bontani, majd átválogatás után eladni egy fémkereskedőnek, erre azonban nem volt engedélye.

2014. december 15.

Az ENSZ-tagállamok limai klímakonferenciáján elfogadtak egy, a 2015-ben, Párizsban folytatódó tárgyalások alapjául szolgáló 4 oldalas dokumentumot. A dokumentum a tagállamoktól a felmelegedés elleni küzdelem jegyében kidolgozott nemzeti terveket vár, és igyekszik figyelembe venni a fejlődő országok korlátait.

 

Az ENSZ-tagállamok limai klímakonferenciáján elfogadtak egy dokumentumot, amely alapja lesz a 2015-ben, Párizsban folytatódó tárgyalásoknak. Manuel Pulgar-Vidal, a házigazda perui környezetvédelmi miniszter szerint a négyoldalas dokumentum kéthetes intenzív tárgyalások eredménye.

2014. december 15.

Egy nemrég készült tanulmány szerint a gyakran mérgező, apró részekből álló, lebegő műanyagszemét mindenhol jelen van már az óceánokban. Néhol összefüggő, kontinensnyi méretű szeméthegyet alkot, és az ökoszisztéma részévé vált. A cikkben részletesebben olvashattok a kutatásról és  eredményeiről.

Csaknem 270 ezer tonnányi műanyag úszik a világ óceánjain, mellyel 38.000 szemétszállító teherautót lehetne megpakolni – áll egy friss tanulmányban, amely a héten jelent meg a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

2014. december 12.

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke és Frans Timmermans alelnök olyan javaslatoktól lépnének vissza, amelyek biztosítanák az európai polgárok és a jövő generációinak egészségét, valamint előremozdítanák Európa fenntartható gazdasági fejlődését.

Az Európai Bizottság olyan csomagokat vonna vissza, amelyek Európa fenntartható jövőjét biztosítanák. Ezért 11 ország írt nyílt levelet Junckernek, amelyben felkérték, hogy tartsák meg mindkét csomagot. 

Tiszta Levegő csomag:

2014. december 12.

Három magyarországi természetvédelmi civil szervezet mozgalmat indított természeti értékeink megóvásáért, amelynek szimbólumaként szeretnék bevezetni a Magyar Természet Napját. Céljuk, hogy ráirányítsák a közfigyelmet a magyar természetvédelem helyzetére, hogy ezáltal minél többen emeljék fel szavukat közös kincsünk védelme érdekében.

   Budapest, 2014. december 4-én Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete – a WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége - aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk, egy új társadalmi mozgalmat indítani és ennek szimbólumaként kezdeményezni, hogy létrejöjjön a Magyar Természet Napja.

2014. december 12.

Ha kifogytál az ajándékötletekből, rendelj vagy vásárolj tőlünk!


A Humusz Szövetség környezettudatos, szemléletformáló tárgyaival többszörösen is jót cselekszel!

Jót teszel a környezetnek, hisz füzetünk újrapapírból, tollunk és ceruzánk fából, pólónk biopamutból készült, a kulaccsal számtalan PET palack megvásárlását tudod elkerülni, a textil szatyor pedig a "lebomlónak" titulált műanyag zacskók helyett kiváló és tartós megoldás.

Jót teszel magadnak, vagy az ajándékozottnak, mert minden tárgyunk valóban hasznos, jó minőségű, sokáig használható és fontos üzenetet hordoz.

2014. december 12.
A GreenDependent Egyesület elkészítette a hagyományos adventi naptárak "zöld" megfelelőjét, ami a következő üzenettel szolgál számunkra: mértéktelen fogyasztás helyett egymásra-figyeléssel várjuk az ünnepeket!

A naptár december minden egyes napjára kínál valami érdekességet: elgondolkodtató olvasnivalókat, öko-kreatív ajándékötleteket, zöld háztartási tanácsokat és recepteket talál benne az olvasó. A tippeket négy tematikus blokkba rendezték: a naptár szerint a hónap eleje az "Osztozás" jegyében telik, amit az "Egyszerűsítés" elve követ. Közvetlenül az ünnep előtt "Készítsd magad!"-ötleteket kapunk, amikkel személyessé tehetjük a karácsonyi dekorációt és az ajándékokat. Az év utolsó hete a pihenésé és az újévre hangolódásé.

2014. december 12.

Idén két új kategóriával bővül a Professional Publishing Hungary szaklapkiadó környezettudatos vállalati működést díjazó versenye, a Greennováció Nagydíj. 

A fejlett gazdaságban a környezettudatos vállalati működés alapkövetelmény, ezért minden cégnek érdeke és kötelessége a működését szűkebb és tágabb társadalmi és természeti környezete figyelembevételével kialakítani, hiszen nem mindegy, hogy milyen környezetben élünk, és mit hagyunk magunk után. 

2014. december 09.

A karácsonyi rokonlátogatás környezetbarátabb, kellemes és költségkímélő módja, ha megosztjuk másokkal az autónkat. A www.oszkar.com-on utasként is regisztálhatunk, majd meghatározhatjuk az úticélunkat, az utazás napját, és megválaszthatjuk, hogy melyik sofőrrel szeretnénk utazni.

Utaznál valahova, de drága vagy bonyolult? Jól jönne a társaság vezetés közben, aki esetleg még a benzinköltségbe is beszáll? Két egyetemista ezekre az igényekre reagálva honosította az autómegosztást. A követező interjúban Prácser Attila, az Oszkár egyik alapítója mutatja be a vállalkozását.

- Hogyan lehet csatlakozni az oldalhoz?

2014. december 09.
Megbízhatónak és jó minőségűnek véljük a termékeket, amelyek a helyi termelői piacokon kaphatóak. Ennek garanciája a termelőkkel való személyes kapcsolat, illetve a megfelelő tájékoztatás és információszolgáltatás – derült ki egy felmérésből, amelyet a Csalán Egyesület készített a BakonyExpo látogatóinak körében.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a BakonyExpo látogatói körében végzett 100 fős kérdőíves felmérést. Az egyesület célja a kérdőívek kitöltésével az volt, hogy a helyi termelői piacokhoz kapcsolódó szokások, vélemények megismerésével segítsék a helyi élelmiszerek választásával járó előnyök érvényesülését. A helyi termékek megvételével ugyanis nemcsak megbízható minőségű árut kapunk, de a közelünkben élő termelők megélhetését is segítjük.

2014. december 08.
2014-et írunk. Sokat változott a világ és folyamatosan ugyanezt teszi. A természetben és a bolygónk alkotta komplex rendszerben nincs olyan, hogy állandóság. Még, ha mi emberek szeretnénk is, hogy a biztonságos stabilitás uralja életünket, ez valósággal lehetetlen. Alkalmazkodni kell, éberen kell figyelni azt, ami más, ami valami új. Sokaknak még ma is újdonság a környezettudatosság.
2014. december 08.
A megújuló energiákra építő közösségi gazdaság forradalmasíthatja az energiaszolgáltatást.

Érdekes kísérletbe kezdett egy holland startup, amely lehetővé teszi, hogy extrém esetben akár a szomszédtól vásároljanak a felhasználók áramot, kizárva a körből a közműveket. Egyre több területen terjeszkedik a közösségi gazdaság, Hollandiában már az elektromos művek vezetése is kezdheti vakarni a fejét.

2014. december 07.

hazi_keszitesu_kutyaagy.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 darab pulóver
  • 1 orsó hímzőfonal - színben harmonizáló (250 Ft.-)
  • Tömőanyag (kb. 1 nagypárnába való mennyiség = 300 Ft.-)
  • olló
  • nagy zsákvarró tű

 

Elkészítés:

2014. december 05.

Európa-szerte több mint egymillióan írták alá egy önszerveződő európai polgári kezdeményezés petícióját, tiltakozásul az Európa és az USA, illetve Kanada közötti szabad kereskedelmi egyezmények ellen. A Stop TTIP koalíció által koordinált kampányhoz 24 EU tagállamból több mint 320 civil szervezet, szakszervezet és fogyasztóvédelmi szervezet csatlakozott.

2014. december 05.

Köszönjük, hogy az ország minden részéről, egészen pontosan 54 településről, 76 intézményből 119 csoport jelentkezett a Komposztálás Ünnepnapja 2014 rendezvényre! Ez azt jelenti, hogy közel 3000 gyermek sajátíthatta el októberben a komposztálás mesterségét!

A zsűrinek nem volt könnyű kiválasztani a legötletesebb pályaműveket. Igazán magas színvonalú pályázatok érkeztek, jobbnál jobb ötleteket és lelkes megvalósítókat ismerhettünk meg!
Végül a három óvoda és három iskola helyett mindkét kategóriában a négy legjobbat értékeltük. (A díjazottak között sorrendet nem állapítottunk meg!) A felhívásba bekapcsolódók pontos számát még közelítőleg sem tudjuk, hiszen sok esetben a családokat is bevonták a megvalósításba. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk!

Oldalak