Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2016. július 01.

2014-ben a Patagonia feloszlatta a fenntarthatóságért felelős részlegét….és erre a húzásra a vállalat nyilvánosság bevonásáért felelős részének alelnöke, Rick Ridgeway a mai napig büszke.

2016. július 01.

Egy új kutatás szerint az élelmiszer-hulladék csökkentése segíthet felvenni a harcot a klímaváltozás ellen. Te is tehetsz az ügy érdekében, és még pénzt is spórolhatsz!

2016. június 30.

flip_flop_lionÉvente legalább ötmillió tonna műanyag szemét kerül az óceánokba. Dagály után szatyrok, pillepalackok és strandpapucsok terítik be Watamu homokos tengerpartját. Egy kenyai környezetvédelmi projekt keretében összegyűjtik és újrahasznosítják, amit csak lehet – írja az euronews.

 

2016. június 30.

glastonbury1A világ egyik legnagyobb és legismertebb kortárs előadóművészeti fesztiválja - közéjük tartozik a Sziget is - a Glastonbury fesztivál.

2016. június 30.

Az elmúlt öt év költségvetéseiből egyértelműen kiderül, hogy a termékdíjból beszedett pénzeknek nagyjából csak 20 százalékát fordította a hulladékgazdálkodás támogatására a kormány, a többi elfolyik más kiadásokra - írja a központi költségvetésekre hivatkozva a Világgazdaság.

2016. június 29.

Minden összegyűjtött szemét a magyar államé – derül ki az új szabályozásból. Ha valakinek esetleg eddig nem lett volna világos, a szemétszállítással együtt a szemetet is államosítják – írja a sonline.hu.

2016. június 29.

műanyagAz óceánok tele vannak szeméttel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget: ez a hatalmas úszó hulladékhegy, ami a tudósok szerint nagyjából kétszer akkora, mint az Egyesült Államok kontinentális része.

 

2016. június 28.

olajfoltFinn kutatók olyan felületet fejlesztettek ki, amelyen az olaj a kívánt irányba áramlik. Az eredménynek nagy jelentősége van az energiabefektetés nélküli folyadékszállításban és az olajszennyeződések öneltávolításának kifejlesztésében.

2016. június 28.

ocean_cleanupA fiatal feltaláló már a holland kormány támogatásával vizsgálja, hogy alkalmas lehet-e a rendszer az úszó szemétszigetek felszámolására.

2016. június 27.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította. 

2016. június 27.

Tegnap este lezárták a Magnet KAP rendelkezési oldalát, ez azt jelenti, hogy a 773.421 Ft immár végeredménynek tekinthető. Nagyon szépen köszönjük nektek (és persze a Magnet Banknak!) ezt a rekord összeget, a Magnet KAP-on soha, még csak megközelíteni sem tudtuk ezt az összeget (vagy a korábbi 500.000 Ft-os limitet)! Mind a 773.421 Ft-ot a tulsokcucc.hu oldalunk népszerűsítésére fogjuk fordítani.

2016. június 27.
A Magyar Református Szeretetszolgálat idén is tanszergyűjtést indított. A leadott iskolatáskákat és egyéb felszereléseket rászoruló családokhoz juttatják el, megkönnyítve számukra a tanévkezdést. A felesleges holmik továbbadása környezetvédelmi szempontból is hasznos.
2016. június 24.
Az új esettanulmány szerint Párma példája bizonyítja, hogy a 70%-os újrahasznosítási arány és a 100 kg háztartási hulladék elérhető célértékek mindössze 4 év alatt.
2016. június 23.
Budapest, 2016. június 23. - A Greenpeace Magyarország, a Humusz Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld szervezetek Országos Találkozója közös állásfoglalásban (1) tiltakozik a hulladékégetők térnyerése és azok kormányzati támogatása ellen. A szervezetek egyúttal aggasztónak tartják a hulladékégetést támogató, hamarosan életbe lépő, a 2012-es hulladéktörvényt módosító jogszabályt, amely évekre ellehetetlenítené a környezet- és egészségvédelmi szempontok érvényesülését a hazai hulladékgazdálkodásban.
2016. június 23.

A Humusz Szövetség egyedülálló lehetőséget kínál az alsós és felsős korosztály számára a nyári kánikulában! Egész évben a nagy kalandra vártál? Szeretnéd jobban megismerni a Földet? Tennél a bolygónk túléléséért valami hasznosat? Szeretsz játszani, kísérletezni, új dolgokat felfedezni?

2016. június 23.
A gazdasági fejlődés szenved csorbát, ha a természettudomány oktatását nem reformálják meg
2016. június 23.

A környezetvédelmi termékdíjból befolyó bevételnek csak 20 százalékát költi a kormány arra, amire ígérte, a többi megy a közösbe.

2016. június 22.

Míg munkájuk gyümölcsét mindannyian élvezzük, őket szinte soha nem vesszük észre. Ezzel nyitja beszédét Mundano, a graffitiművész. Lelkes beszédében bemutatja "Pimp My Carroça,"("Kordétuning") című projektjét, amely a kocsik átfestésével és humorral fűszerezve teszi a szemétszedők járműveit színes látványossággá. A mozgalom az egész világban terjed.

2016. június 22.

Az 5 éves múltra visszatekintő, hazai vállalatok és vállalati alapítványok számára kiírt MAF Társadalmi Befektetési Díj pályázatán az elmúlt évek során már közel 130 hazai, kiemelkedő vállalati támogatási program vett részt.

2016. június 22.

hortobágyVéget ért a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő veszélyeshulladék-tároló felszámolása Balmazújváros-Lászlóházán, illetve a debreceni Határ úti telephelyen. A környezetvédők szerint probléma, hogy nem érvényesül maradéktalanul a szennyező fizet elve.

2016. június 22.

vízA világnépesség robbanásszerű növekedése ráadásul egyre nagyobb vízszükséglet-növekedést indukál. Ez a jövőben újabb hatalmas migrációs hullámot indíthat, hiszen az ivóvíz hiánya meg fogja követelni azt, hogy az emberek oda vándoroljanak, ahol a víz van. (Már a mostani menekültáradat mögött is a klímaváltozást látják kiváltó okként tudósok.) A vízháború pedig már elindult, még ha azt innen nem is mindig látjuk. 2025-re pedig több mint az emberiség ötöde, 1,8 milliárd ember él majd abszolút vízhiányos területen, és a Föld lakosságának a kétharmada számára jelenthet majd nehézséget a vízhez való hozzáférés.

2016. június 22.

hulladékékegtőA parlament által elfogadott, 2012-es hulladéktörvényt módosító törvény alapján mostantól kicsit jobban megéri majd a szemétégetés, és kicsit kevésbé éri majd meg a szelektív hulladékhasznosítással bajlódni

2016. június 21.
Kétszeres áron lehet majd leadni a válogatási maradékot - így jobban megéri majd a hulladék elégetése.
2016. június 21.

A cég szerint az új állami szerv tevékenysége már kimeríti a Btk. közérdekű üzem működésének megzavarása tényállást

Oldalak