Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2018. július 12.

tippiA 41 éves kanadai Tippi Thole év elején kezdett hulladékmentes életet élni, azóta komoly változást sikerült elérnie. Most egy kis üvegcsébe elfér az összes szemét, amit egy hét alatt termel.

 

2018. július 12.

A csömöri bánya területén kedden reggel kétszáz négyzetméternyi hulladék kapott lángra, amit a kiérkező tűzoltók pár óra leforgása alatt eloltottak.

 

2018. július 12.

A jövőben nem lesz olyan divatmárka, amely ne gyűjtené vissza vásárlóitól az elhordott vagy szimplán megunt ruhákat. A divattervezőknek arra is figyelniők kell majd, hogy miként hasznosítsák újra öltözetekben a legkülönfélébb anyagokat.

 

2018. július 12.

A V4-es országok továbbra is komoly problémákkal küzdenek a biológiailag lebontható hulladékok nem megfelelő kezelése és a szemétégetési csapda kockázatai miatt.

 

2018. július 12.

hordóEzer tonnát is meghaladó veszélyes hulladék áll egy évtizede egy kiskunhalasi udvaron, a hatóságok szerint a helyzet nem igényel azonnali intézkedést. A vétkes cég megszűnt, volt bírság, volt ítélet, csak éppen a hordók rohadnak tovább.

 

2018. július 12.

Egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében pert nyert a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Olyan bírósági ítélet született, amely a jövőben könnyebbé teheti a környezetvédelmi peres eljárásokat.

 

2018. július 12.

Szerbia Európa egyik legszennyezettebb országa, a következő 10-15 évben az ország költségvetéséből mintegy 8,5 milliárd eurót (2767,5 milliárd forint) kell környezetvédelemre és hulladékgazdálkodásra fordítani a helyzet javítása érdekében – közölte az ország pénzügyi tanácsa a Vecernje Novosti című belgrádi napilap beszámolója szerint.

 

2018. július 12.

trutyiÓriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító-telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét - közölte a városi vízműcég. A Tettye Forrásház Kft. szerint ilyen gigantikus dugó még nem fordult elő Pécsen.

 

2018. július 12.

Rómában, a Pantheon előtt műanyaghulladékkal borított vízből levegőért kiugró bálnákat ábrázoló alkotással hívta fel a figyelmet a Greenpeace a műanyagok okozta környezetszennyezésre.

 

2018. július 09.

Toxikus és allergiás reakciók, sejtkárosodás: ezzel járhat, ha a mikroműanyagok az emberi szervezetbe jutnak. Évente tízmillió tonnánál több műanyaghulladék kerül a vizekbe. Gyökeres fordulatra lenne szükség a világon, de akkora üzlet a csomagolóipar, hogy erre még sokáig kell várni.

2018. július 09.

Komposztálható műanyagtermék gyártásával foglalkozó üzemet épített 226 millió forintos ráfordítással a Pet-Maison Kft. a Tolna megyei Faddon.

 

2018. július 09.

A lufi a föld közelében akár jó játék is lehet, de azt elengedve egy gyilkos játékszerré válhat. Ha számodra is fontos az élővilág sorsa, kérjük terjeszd a cikkünket.Sok esetben a léggömböket használják fel események megünneplésére. A lufik alkalmazásakor a szervezőket jó szándék vezérli, de bele se gondolnak abba, hogy mi történik, amikor lehullanak a léggömbök.

2018. július 09.

A cégek környzetterhelési problémáira próbál választ adni a Schneider Electric megoldása, a EcoStruxure Research Advisor. Ez a felhőalapú platform a teljes szervezetre kiterjedően gyűjti és kezeli a cég fenntarthatósági adatait, így a műanyagfelhasználáson túl az energia- vagy a vízfogyasztást is.

2018. július 09.

A helyi tűzoltók már oltják, de Budapestről is érkezik segítség.

 

2018. július 09.

fuzfo1Civil engedetlenségi mozgalom indítására készülnek Balatonfűzfő térségében, mert már nem tudják elviselni a hulladéklerakó szagát.

 

2018. július 09.

strawsA Lidl 2019 év végéig megszűnteti az áruházaiban kapható egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. A most bejelentett intézkedés a vállalat műanyaghulladék visszaszorítására irányuló stratégiájának következő lépése.

 

2018. július 09.

Az olasz Lucart Group a Bokk Paper Kft. két évvel ezelőtti megvásárlásával 2016-ban lépett be a magyar higiéniai papírtermékek piacára. A cégvásárlást követően a vállalat a magyar részleget is integrálta a Lucart körkörös gazdaságot szem előtt tartó működésébe, és a cég folyamatos fejlesztések révén most még fenntarthatóbbá kívánja tenni a gyártását. A vállalat olyan eredményeket ért el az elmúlt években, amiket Európa-szerte folytatni szeretne. Natural elnevezésű projektjük keretében eddig 1,6 millió fát mentettek meg a kivágástól, munkájuknak köszönhetően pedig a szlovéniai Novo Mestóban a közintézmények 44%-a italos kartondobozokból készített WC-papírt használ.

 

2018. július 06.
Egy rágógumit átlagosan néhány percig rágunk, majd eldobjuk, a belőle keletkező hulladék viszont nem bomlik le olyan könnyen. Az angliai Anna Bullus ezért elhatározta, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a kidobott rágót, így lesz az utcai hulladékból például köztéri szemetes, vagy éppen kávéspohár.
2018. július 06.
A dobozokat gyakran kezelik hormonhatású vegyülettel.
2018. július 06.
Lezajlott a szemétszedési akció az Ipoly folyón. 11 év után is sokkoló látvány a folyóba dőlt fatörzseken és uszadékfákon felhalmozódó szemétmennyiség. A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány akciója.
2018. július 06.
Nem indult jól az egyszer használatos műanyag szatyrok tiltása Ausztráliában. Bár a tiltás elég indokoltnak tűnik, –tekintve, hogy a világ lassan belefullad a rengeteg műanyag szemétbe– az ausztrál vásárlókat nem igazán hatották meg a környezetvédelmi érvek.
2018. július 06.
Már majdnem egész Ausztráliában tilos műanyag bevásárlószatyrot osztogatni.
2018. július 06.
A műanyag-szennyezés nemcsak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is egyre nagyobb veszélyt jelent.
2018. július 06.
A hulladék kibuggyan a szemetesekből, a járdák koszosak, a lakók pedig idegesek, és hiába leveleznek az illetékes szervekkel. Az FKF és az önkormányzatok szerint magunknak köszönhetjük a bajt, de bizonyos senki földjének számító területek – például a Széll Kálmán tér – esetében inkább egymásra mutogatnak.
2018. július 06.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ma publikált jelentése szerint vizeink állapota lehangoló: jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40%-a egészséges – számol be a WWF Magyarország. Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20%-a van jó ökológiai állapotban. A WWF arra figyelmeztet, hogy a 18 éve elfogadott Európai szabályozást a tagállamok csak elodázzák, míg vizeink romló állapota hatalmas károkat okoz. A gerinces állatok 81%-a eltűnt bolygónkról, és hazánk ikonja, a tiszavirág állományában is jelentős csökkenés látszik!

Oldalak