Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. április 16.

Könyvcserebere szabadon a Sirály sétányon. Hozza el régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyvét, és cserélje be a Szabadpolcon található könyvek bármelyikére! A könyvállomány folyamatosan cserélődik, újul.
A becserélhető könyvek száma: maximum tíz darab. Kérjük, csak jó állapotban lévő könyveket hozzanak!
Minden hónap utolsó péntekén 15:00-tól 19:00-ig várja Önöket a Szabadpolc!

2014. május 30-án 17:00-tól 19:00-ig kézműves műhely a Szabadpolcon. Az érdeklődők elkészíthetik egyedi könyvjelzőjüket kedvenc könyvükbe.

2015. április 16.

Budapest, 2015. április 14. – Miután az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az Országos Környezetvédelmi Tanács és a szakmai civil szervezetek is kifejezték ellenzésüket a nemzeti parkok földvagyonával kapcsolatos T/3788. „Az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” című törvénytervezettel kapcsolatosan, a tervezet zárószavazásán a minősített többséget igénylő módosításokat a parlament nem fogadta el és a szavazás többi részét elhalasztotta.

A mai döntéssel bebizonyosodott, hogy a társadalmi és szakmai támogatás mellett, a politikai támogatás is hiányzik a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földterületek elvételéhez.

2015. április 15.

Zöld Kalandozásunk április 22-i állomása a szalmabála építészetről szól, a téma szakértője, Zalatnay László prezentálásban. Szerda este 6-kor találkozunk! 

Zalatnay László szavaival összefoglalva az előzetes tudnivalókat: 

2015. április 15.

Olyan lelkes diákok jelentkezését várjuk, akik számára nemcsak a környezetvédelem, hanem az is fontos, hogy aktívan részt vegyenek az iskolai közeg alakításában. Nem mindegy, hogy a szünetet hol lehet kényelmesen eltölteni! Beadási határidő meghosszabbítva április 22-éig!

Leülnétek az iskolai aulába, de nincs hova? A suli kertjében mindenféle hasznosnak tűnő lom hever, és nem tudtok vele mit kezdeni? Unalmasak a megszokott iskolai padok? Itt a lehetőség, hogy újjávarázsoljátok az iskolátok tereit! Ha éreztek némi kreativitást, emellett pedig sok-sok lelkesedést, jelentkezzetek a Humusz Szövetség iskolások részére meghirdetett pályázatára, melynek keretében az iskolátok közösségi tereibe tervezhettek megunt, feleslegessé vált alapanyagokból közösségi bútorokat.

2015. április 13.

A tavaly év végén meghirdetett Re-design - Gondold újra! pályázat legjobbjait válogattátok ki Ti és a szakmai zsűri, amelyeket a vándorkiállításon saját valójukban is meg lehet csodálni. A megnyitóra április 18-án kerül sor a ZöldMag Fesztivál keretén belül. A kiállítás után garantáltan más szemmel fogsz nézni a tárgyakra!

Re-design - Gondold újra! pályázat témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított használati tárgyak barkácsolása volt. Célja ezentúl, hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára, népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást.

2015. április 12.

Andrej Kiska  szlovák államfő számos fenntartása ellenére végül aláírta a hulladéktörvényt, amely januárban lép életbe.

A köztársasági elnökre a törvény ellenzői és támogatói is megpróbáltak nyomást gyakorolni - írta meg az ujszo.com.
A Tisztább Szlovákiát Akarunk polgári kezdeményezés több mint 6500 tiltakozó aláírást juttatott el az államfőhöz, amivel szerették volna elérni, hogy Kiska ne írja alá a hulladékgazdálkodásra vonatkozó új jogszabályt és küldje vissza átdolgozásra a parlamentnek.

2015. április 10.

Az EU tagállamai közül elsőként Spanyolországban fogadták el az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak újrahasznosítására irányuló törvényi előírást.

A törvény alapján a háztartási fehéráru 2%-át, a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök 3%-át kell újrahasznosítani 2017 Januárjától. A célszámokat 2018-tól 3% és 4%-ra tervezik megemelni, az Európai Bizottság által a közeljövőben megjelenő újrahasznosításról szóló tanulmány kiadását követően pedig felülvizsgálják majd a meghatározott értékeket.

2015. április 10.

Az európai uniós energiahatékonysági célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokat, valamint az államigazgatás és a közintézmények feladatait összegzi az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány - írta meg az MTI.

A javaslat célja az 2012. október 25-én elfogadott európai uniós irányelv átültetéséhez szükséges szabályozás megalkotása és a jogharmonizációhoz kapcsolódó törvényi módosítások elvégzése.

2015. április 09.

Mednyánszky Miklós neve bizonyára sokaknak cseng ismerősen, talán már olvastátok is valamelyik könyvét, vagy hallgattátok már meg előadását. Ha esetleg eddig még volt alkalmatok találkozni vele személyesen, a Zöld Kalandozások programsorozat következő előadása során lesz rá módotok. Gyertek el április 15-én, szerdán este 6-tól kezdődő beszélgetős estünkre, és tanuljunk együtt az vályogról, mint az egyik leginkább környezetkímélő építészeti anyagról.

"Az emberiség legrégebbi építőanyaga a föld. Hazánkban majd' mindenhol találunk földből épült házakat, az ingatlanállomány jelentős része még ma is az ún. "vályogház".

2015. április 09.

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság 2015. május 27-28-án Budapesten hazai és külföldi előadók részvételével ismét megszervezi az „Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás - 2015” című konferenciát.

Idén itt kerül sor az Európai Bizottság LIFE+ programja által támogatott Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi projektkoordinátorainak szakmai rendezvényére („Körkörös gazdaság a gyakorlatban”), valamint a Hét nemzetközi díjátadó ünnepségére is.

A konferencia regisztrált résztvevői számára – igény szerint - a szervezők ingyenes Partnerpont működését biztosítják, amely lehetőséget nyújt kötetlen szakmai bemutatkozásra, partnerkeresésre is.
A program véglegesítése folyamatban van.

Bővebb információ:

http://www.zoldkonferencia.hu/

2015. április 08.

Nagyon résen kell lennünk, hogy észrevegyük a reklámok apró trükkjeit, amivel megpróbálnak rávenni minket a vásárlásra. 

Mutatjuk, mivel befolyásolhatnak minket a TV reklámokban, és az utcai hirdetésekben.

1. Színekkel érzelmeket idéznek elő

Nagyon fontos szerepe van a reklámokban a színeknek, ezt használják az érzelmek közvetítéséhez. A következő színekhez az alábbi érzelmeket társítjuk.

 

Kék - bizalom

Piros - izgalom

Zöld - frissesség

2015. április 08.

A környezetvédelem, és főleg a környezettudatos szemléletmód terjedése olyan megoldásokat szül, amikkel nem csak jobban érezheti magát, de még az ingatlana értékét is megnöveli, a számláit meg lefaraghatja. Egy ilyen lehetőség a zöldtető építése, ami nem is olyan bonyolult feladat. És a végső érv: marha jól néz ki.
Miért?

2015. április 08.

Egész Európában derűlátóbbak az emberek a jövővel kapcsolatban, a 2013 óta tartó optimizmus azonban megfontoltsággal is együtt jár – derül ki a Cetelem 12 országban végzett kutatásából.

A megfontoltság oka az lehet, hogy az elmúlt öt évben a családok többsége az anyagi helyzetének romlásáról számolt be kontinensszerte. A válság azonban számos fontos változást hozott. A kutatás szerint szinte egész Európában csökkent az impulzív, azaz hirtelen ötletszerű vásárlások mértéke.

2015. április 03.

Mivel fessük a tojást? Mi a különbség a sonka, és a sonkának látszó pácolt tárgy között? Mik a konyhai higiénia alapszabályai? Miért kell alaposan megfontolni a nyúlvásárlást? Íme a válaszok.

Jeles ünnepeink nem csak vallási, történelmi és kulturális tekintetben rendelkeznek saját jellegzetességekkel és arculattal, hanem élelmiszerfogyasztási szempontból is. A húsvét ezek közül is kiemelkedik, például sonka- és tojásfogyasztás tekintetében ez az év legfontosabb „szezonja”. Az élelmiszeripar és a kereskedelem már jó előre felkészül arra, hogy ki tudja szolgálni a boltokban ilyenkor tömegesen megjelenő vásárlói igényeket.

2015. április 03.

Egy termékben a megengedett négyszerese volt a hozzáadott növényi zsír, ami a fogyasztók megtévesztésének minősül.  

 

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

2015. április 03.

A magyar vállalatok több mint egyharmadánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, amelyek pazarolják az energiát. 

 Az Intel felmérése szerint általános szabályként megfogalmazható, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál nagyobb a valószínûsége, hogy senki nem törõdik a PC-k kikapcsolásával. Ez nem is annyira a szoftverek telepítése, hanem az alkalmazottak tudatosságának hiánya vagy lustasága miatt van. Az energiahatékony viselkedésre jó hatással van az alkalmazottak képzése, illetve azok a technológiák, amelyekkel távolról is ki- és be lehet kapcsolni a számítógépeket. 

2015. április 02.

Budapest, 2015. március 20. –A Humusz Szövetség 2014 júliusában indította el a tárgyi adományokkal foglalkozó hálózatát kilenc civil szervezettel karöltve, amely idén márciusban öt további szervezettel bővült. A fejlesztés központi eleme a www.tulsokcucc.hu oldal, ahol felajánlók és fogadók találhatnak egymásra.

Az alsóbb társadalmi rétegek leszakadása, a szegénység fokozódása feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára a hazánkban egyébként gyerek cipőben járó tárgyi adományozásban való közreműködést. A tárgyi adományozás egyszerre képes a szociálisan rászoruló rétegek megsegítésére, és újrahasználati módszerként a hulladék megelőzéséhez is hozzájárul, vagyis környezetvédelmi szempontból is kívánatos. Ehhez képest a tárgyi adományozás az egyik legkevésbé elterjedt formája az jótékonyságnak.

2015. április 02.

Budapest, 2015. április 1. – Ma újra indul a Humusz Szövetség lakosságnak szóló beszélgetés-sorozata Zöld Kalandozások néven. Az idei félév meghívott előadói a fészekrakás, otthonteremtés környezettudatos formáival ismertetik meg az érdeklődőket.

 

A Humusz Szövetség Zöld Kalandozások előadássorozatának célja, hogy a lakosság több információhoz jusson a legkülönfélébb fenntarthatósági témákkal kapcsolatban. 2003-2011 között közel száz előadás hangzott el a környezettudatos lét legkülönfélébb aspektusaival kapcsolatban. A korábbi években volt szó a reklámok hatásairól, a fogyasztás mozgatórugóiról és következményeiről, hulladékos problémákról és lehetséges megoldásokról.

2015. április 02.

A használt cikkek kereskedelmének előtérbe helyezése, az újrahasznosításon túl, a gazdaság fellendülése mellett a társadalom és a környezet számára is előnyös. Ezekhez viszont konkrét jogi eszközök és célszámok szükségesek.

A RReuse egy nemzetközi szervezet, hálózat, amely elsősorban európai, újrahasználattal, javítással és újrahasznosítással foglalkozó vállalkozásokat tömörít, valamint EU szinten végez lobbi tevékenységet. Az állásfoglalások itt elérhető angol nyelven.

 

2015. április 02.

Idei Zöld Kalandozások beszélgetéssorozatunk fő témája az építkezés, felújítás, kerttervezés - környezettudatos szempontok szerint. Az első előadást Baji Béla tartotta a permakultúra témakörében, ezúton is köszönjük neki! Április 8-án, szerda este 6-tól a kályháké lesz a főszerep, az informatikusból kályhássá avanzsált Nagy Zoltán előadásában.

- miért ez az egyik legkörnyezetbarátabb fűtési technika?
- mi kell ahhoz, hogy egy cserépkályha beváltsa a hozzá fűzött reményeket?
- mit lehet és mit nem javasolt a tűztérbe dobni?
- miért más a Zoltán által tervezett és épített cserépkályha?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, no meg persze lehet - sőt! - készülni sajátokkal is!

Kis bemutatkozó Zoltán weboldaláról:

2015. április 01.

Több civil szervezet és oktatási intézmény kérésére az Invitel az InnoMax pályázat határidejének meghosszabbítása mellett döntött. A hazai szolgáltató, valamint a neves szakemberekből álló zsűri egészen 2015. április 26-ig várja az innovációs seregszemlére a jelentkezéseket. Az ünnepélyes díjkiosztó gálára 2015. május 14-én kerül sor.

 

Változatos témák és érdekes ötletek jöttek már eddig is

2015. április 01.

Több mint tíz év után megszűnhet a természetvédelmi mérnök képzés az ország valamennyi felsőoktatási intézményében. A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint ez ismét egy olyan törekvés, mely gyengíti a hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszert, ezért aggasztó a természeti értékeink jövője szempontjából.

2015. március 31.

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált - mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse egy keddi budapesti demonstráción.

A Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát - tette hozzá Tömöri Balázs.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője elmondta, hogy a vizsgálat nem olcsó, egy minta elemzése a független laboratóriumban 35 ezer forint, plusz áfába kerül.

2015. március 31.

Negyven fővárosi társasház kaphat ingyenes komposztálóedényeket és szerezheti meg a használatukhoz szükséges tudást az Ököszolgálattól, a Fővárosi Önkormányat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával.  

A budapesti háztartásokban évente hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik, amit akár újra is lehetne hasznosítani ahelyett, hogy hulladéklerakóba, hulladékégetőbe szállítják. Ráadásul a keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná. A termőtalajok pusztulása világjelenség, a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszerek tápanyaghiánya egyre csökken.

2015. március 31.

Teljesen hétköznapi szituációkban nem működnek azok az adalékanyagok, amelyek állítólag fel tudják gyorsítani a polietilénből készült zacskók és palackok bomlását.

„Ezek a valótlan állítások senkinek sem jók. Fölösleges hulladék kerül a környezetbe, a vállalatok pedig komolyabb büntetéseket kaphatnak” – figyelmeztetett Susan Selke professzor, a Michigan Állami Egyetem munkatársa, az  Environmental Science and Technology tudományos szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók három éven át vizsgálták öt adalékanyag hatásait, három különböző szituációban. Tanulmányozták a műanyagok bomlását oxigén jelenlétében (komposztálással), anaerob környezetben (emésztőben vagy szemétlerakóban), és egyszerűen a föld alá ásva a hulladékot.    

Oldalak