Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2014. november 19.

Az információs napra az oktatási intézmények képviselőit, a pedagógusokat és a szakértőket várják a szervezők.

Időpont: 2014 november 24. (hétfő) 13:00 - 17:00
Helyszín: Tinódi Sebestyén Tagiskola 3300 Eger, Vallon utca 2.

2014. november 18.

A fűtésszezon beálltával sok helyütt tapasztalhatjuk a kéményekből felszálló sötétszürke, fekete füstöt, amelyet esetenként maró bűz is kísér. Ez nem más, mint az egyre terjedőben lévő otthoni hulladékégetésre utaló egyértelmű jel. Hazánk egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémája szinte mindenkit érint, s nemcsak azért, mert majd minden településen előfordul ilyen eset, hanem azért is, mert a kéményen távozó légszennyező anyagok messzebbre eljutnak, mint hinnénk.

2014. november 18.

Erre az egyszerű összefüggésre mutatnak rá a főáramú közgazdaságtannal szembemenő magyar és francia ökológiai közgazdászok. Megoldást jelenthet, ha enyhítenénk a munkaerő után fizetendő adókon, cserébe többet hajtanánk be a környezetterhelés miatt. A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), amelyben számot ad a földi élet állapotáról. Eszerint az ökológiai válság nemcsak abban nyilvánul meg, hogy csökken a fajok változatossága, hanem a klímaváltozásban is.

2014. november 18.

Az Európai Hulladékgazdálkodási Év programsorozat célja a leglátványosabb és leginkább környezetbarát módon megvalósított ötletek összegyűjtése és kiállítása

2014. november 18.

The air and circular economy packages were published by the European Commission in December 2013 and July 2014 to clean up Europe’s air and help the European economy become more resource-efficient. These proposals are already under consideration by the European Parliament and the Council of EU Ministers. The Juncker Commission’s threat to now withdraw these proposals is part of the new Commission’s comprehensive downgrading of environmental policies in favour of short-term business interests.

2014. november 17.

A súlyos szárazság olyan méreteket öltött, hogy egyes településeken szabályozni kényszerültek a lakosság vízellátását. Természetesen a vízcsapokat nem zárták el, azonban a száradó gyepszőnyeget csak minden héten három alkalommal, tíz percen keresztül szabad locsolni. Akit „feketelocsoláson” kapnak – vagyis láthatóan eláztatja kertjét, vagy fúvóka nélküli slaggal mossa a kocsiját –, 500 dolláros bírságra is számíthat – írja az Entrepreneurre hivatkozva a hvg.hu.

2014. november 17.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára október végi állománygyűlésén óva intette a tárca dolgozóit attól, hogy túlzásokba essenek a környezet- és a természetvédelmi kérdésekben. V. Németh Zsolt a minisztérium dolgozói előtt kijelentette: ha „értelmetlen, a jogszabályokból nem következő, indokolatlan intézkedések születnek, az árt a környezet- és természetvédelem ügyének”. Azt is hozzátette, hogy „nem fogunk túlterjeszkedni az EU-s jogszabályokban megfogalmazottakon.

2014. november 14.

Az E.ON Advent elnevezésű pályázaton kisközösségek energiatakarékos LED izzókkal feldíszített karácsonyfát és adventi csomagokat nyerhetnek a településüknek. A legkiemelkedőbb pályázatot beküldő közösség települését pedig adventi alkotóházzal jutalmazza a vállalat.

2014. november 14.

A verseny meghirdetője: Zöld Dió Alapítvány - Kőbányai Bem József Általános Iskola
A verseny célja: a tizenéves korosztály legyen tisztában a különböző környezeti problémák környezetegészségügyi hatásaival, valamint ismerje a lehetséges megelőzési módokat.
A verseny kategóriái korcsoportok szerint: a vetélkedőn 6., 7., 8. évfolyamos háromfős csapatok vehetnek részt.
A verseny témakörei:

2014. november 14.

Ültetni jó! A virágzó kert, akármilyen kicsi is, szemünket és lelkünket egyaránt gyönyörködteti. A hagyományos kaspók és cserepek helyett ültetőedénynek választhatunk újrahasznosításra váró tárgyakat is. Mert egy törött cserép sem szemét!

tunderkert

Mini tündérkertet pedig akáősszel is beredezhetünk magunknak, az évszaknak megfelelő növényekkel, virágokkal.

2014. november 13.

Meg tudnád állni, hogy egy évig nem veszel új ruhát, cipőt vagy legalább valamilyen kiegészítőt? Elméletileg megoldható lenne, hiszen nincs olyan ruhadarab, amit ennél sűrűbben kéne cserélni. Ennek ellenére csak kevesen bírják ki, hiszen a minidepresszióból mindenkit kiránt, ha valami aprósággal (vagy nagyobbal) lepi meg magát. A kisebbséghez tartozik Sarah Lazarovic is, akinek egyéves önmegtartóztatása végül egy könyvben manifesztálódott ("Egy csomó szép dolog, amit nem vettem meg" címmel).

2014. november 12.

9TO5 WORKSHOP - BELSŐ PÉTER

1. MELYEK LESZNEK A JÖVŐ VÁROSLAKÓIRA VÁRÓ LEGNAGYOBB KIHÍVÁSOK?

A városokba áramlás miatt a tömeg, a forgalomnövekedés és az ezzel együtt járó levegőszennyezés, valamint az időveszteség és frusztráció is megoldandó problémát jelent. A felgyorsult élet miatt nincs időnk egymásra, mindent készen kapunk.

2014. november 12.

Egy 100%-ban magyar tulajdonú bank néhány éve merész döntésével banktörténelmet írt: nemcsak szakított a szektorra jellemző kommunikációs módszerrel, hanem teljes működését a paradigmaváltás jegyében a közösségi gondolkodásra és az átláthatóságra építette.

2014. november 12.

A TVE az intimbetétek és a tamponok ftalát-tartalmát és a ftalátok kioldódását, valamint a parabén- és triklozán-tartalmát mérte. Sok termékben 4-5 féle ftalát is volt egyszerre, igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Triklozánt egy betétben és két tamponban találtak, parabént pedig csak egy betétben mutatott ki a TVE tesztje.

Nincs feltüntetve a termékösszetétel

2014. november 12.

December 13-án lép hatályba az élelmiszerek címkézését szabályozó új rendelet, melynek célja többek között az, hogy az allergiások, vagy az étel-intoleranciával rendelkezők teljes körű tájékoztatást kapjanak az allergén anyagokról. 

Ez elvileg nem jelent majd gondot azoknál az áruknál, amiket előrecsomagolva, címkézve emelünk le a polcokról. Érdekesebb a helyzet abban az esetben, ha párizsit szeleteltetünk a hentespultnál, vagy kimért kőrözöttet vennénk.

2014. november 12.

 

Biztos Veletek is előfordult, hogy valamit mindig félretesztek, aztán vagy gyorsan elkészítitek, vagy végleg feledésbe merül. Hihetetlen, hogy már 5 évvel ezelőtt turiztam ezt a klassz pulcsit, aminek a színei rögtön megfogtak, és amikor megláttam, hogy javarészt gyapjú, tudtam, hogy ki fogom próbálni a mosógépes nemezelést!

Ehhez a pulcsit 60 fokon egy régi farmernadrág társaságában kell mosni, mivel a nehéz anyag segíti a nemezelődést. Fontos, hogy csak legalább 80 % gyapjút tartalmazó ruhadarabnál működik.

2014. november 12.

Nulla hulladék kezdeményezés már most is rengeteg akad, a városokban egyre több olyan új elv jelenik meg, amely a hulladékkezelés új korszakát nyitja meg. Ezek a módszerek nem csak környezetvédelmi, de gazdasági és társadalmi szempontból is előnyösek.

2014. november 12.

Idén november 15-ig várjuk gyerek energiavadászok és felnőtt klímakoordinátorok jelentkezését az E.ON Energiaközösségek nevű energiamegtakarítási versenybe

A verseny legfőbb célja, hogy

  • a résztvevő közösségek megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban beruházás nélkül és
  • jól együttműködő kisközösségek alakuljanak, hiszen együtt spórolni is könnyebb!

Miről szól az E.ON Energiaközösségek verseny?

2014. november 11.

Szeretnéd kényelmesen megoldani a szelektív hulladékgyűjtést otthon?

A RecobinHOME beltéri szelektív kukát úgy tervezte meg a magyar startapperekből álló csapat, hogy a lakásod vagy irodád nélkülözhetetlen tagja legyen: kis helyigényű, könnyen összeállítható és szabadon variálható. 

2014. november 10.

Hazánkban is egyre népszerűbbek azok a szolgáltatások, melyekkel közösségi alapon szervezhetünk utazást, bevásárlást, esetleg szálláshelyet cserélhetünk másokkal. A közösségi gazdaság lényege a megosztásban rejlik, így egy-egy szolgáltatásért nem, vagy csak minimális, a tényleges piaci árnál jóval kevesebbet kell fizetnünk.

2014. november 07.

A pályázók köre:

A versenyben 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vehetnek részt egyénileg, vagy - maximum háromfős - csapatot alkotva.

A pályázat részletei:

2014. november 07.

A pályázat célja az étel- és élelmiszerhulladék csökkentésére való felhívás, továbbá, hogy az általánosiskolás-korosztály tagjaiban tudatosítsák a környezetvédelem fontosságát, a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulást, valamint a hulladékkal való felelős gazdálkodást.

A pályázat részletei:

2014. november 07.

November 5-én délután a Humusz Ház megtelt élettel és étellel: megállás nélkül jöttek-mentek, akiket a hasuk és ízlelőbimbójuk csalogatott a kóstoló helyszínére. Nem is kellett sok idő ahhoz, hogy a termelők által bemutatásra kínált sok finomság elfogyjon. De ne rohanjunk előre, kezdjük azzal, hogy miért is került megrendezésre ez a termékbemutató!

tömeg

2014. november 07.

Az OzoneNetwork tévé a legkisebb ötlettől a legnagyobb projektekig idén is díjazza azokat a megvalósult innovációkat, zöld ötleteket, amelyek hozzájárultak környezetünk, bolygónk megóvásához, jobbá tételéhez.

2014. november 07.

A GATE Zöld Klub bemutatja a Szent István Egyetem legnagyobb zöld rendezvényét, a XIII. Zöld Forgatagot!

3 nap, 2 helyszín, közel 20 előadó!
A B kollégium Gorka termében és a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltárban!
OTT LESZEL? NE FELEDD! NOVEMBER 11-12-13! A rendezvény INGYENES

Oldalak