Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2017. július 26.

Reggel: az óra csörög, korán van, álmos szemek néznek vissza a tükörből, már elkészült a lista a fejekben, hogy mit is kell aznap megcsinálnod, lélekben próbálod aznapra összeszedni magad. Ilyenkor a legtöbb ember kávéval indítja a napot.

2017. július 26.
A látszat talán az, hogy a WMN igazi hedonista-maximalista társaság, de van azért nekünk egy kisebb, minimalista szárnyunk is. A környezettudatos Pásztory Dóritól kaptam például a kedvenc hordozhatós kávés poharamat, a sok más mellett a háztartási szemétmennyiség csökkentésében is élen járó Zimre Zsuzsának hulladékfeldolgozó tyúkjai vannak, és a legprofibban minimalizáló Kárpáti Jucitól kaptam kölcsön a rendrakás védőszentjének, a japán Marie Kondónak a könyvét, ráadásul együtt ültünk csillogó szemmel Bea Johnson hulladékmentes előadásán. És mivel látok esélyt arra, hogy bizonyos dolgokban simán megtéríthetőek a hedonista-maximalisták is, íme, a WMN-szerzők szűk magjának kedvenc minimalista és hulladékmentes praktikái. Prónay-Zakar Gina írása.
2017. július 23.

Szélmalomharcot vív az önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) Ferencvárosban az illegális szeméthalmok ellen: a helyi lakók és az üzlettulajdonosok arról panaszkodnak, hogy hetekig, hónapokig állnak a nagyobb hulladéklerakatok a nyílt utcán.

2017. július 23.

Fél év alatt több, mint ötezer fővel gyarapodott a FB-on a Háztartásom hulladék nélkül csoport, talán nem véletlenül. A csoportból az egyik rendszeres posztolóval, M. Boglárkával beszélgettek.

2017. július 23.

Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is tesznek az italodba szívószálat? De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk?

2017. július 21.

A németek nem csak a vébé megnyerésére esélyesek, de ha becsődölne a jóléti társadalom, jóllehet, csak ők élnék túl. Egy kalandvágyó újságírónő kipróbálta, hogy van-e élet Európában a fogyasztói társadalmon kívül, majd leírta tapasztalatait. Greta Taubert Apokalipszis most! című könyve szépen fogy, mert a válságos időben is jól teljesítő németek a legrosszabbra is fel akarnak készülni. A szerzőt kérdeztük, hogy lehet-e pénz nélkül élni, és mit tapasztalt a nomád hónapok alatt.

2017. július 20.

Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése. Az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányában arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól.

2017. július 20.

Alapjaiban rendíti meg a hulladékhasznosítási piacot, hogy 2017 végétől Kína lezárja határait a feldolgozásra érkező szállítmányok előtt, és további korlátozásokat is tervez.

2017. július 20.

Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte, és ez a mennyiség további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig.

2017. július 20.

A 16 hajóból álló PET armada elképesztő mennyiségű szemetet gyűjtött össze az V. PET Kupán. 50 méteres uszodai medence egy sávjának megfelelő mennyiségű szeméttel kevesebb úszik a Tiszán.

2017. július 20.

Papírhulladékból laskagomba, lakóház építése 1 millió forint alatt, ruházkodás helyi alapanyagokból, tényleg működő közösségi együttélési minták, innovatív, ökologikus megélhetési formák vidéken – a Gyüttment Fesztivál a környezettudatos vidéki életet élők éves nagy találkozója, melyet idén harmadik alkalommal szerveznek meg, ezúttal a Vas megyei Oszkón.

2017. július 20.

Több mint 9 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség az 1950-es évek óta, és ennek többsége újrahasznosítás nélkül a szemétben végezte - derül ki egy friss tanulmányból, amelyet két amerikai egyetem és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet készített.

2017. július 19.

Ez a példány azonban más, mint a többi. Limitált kiadásban, utolsó alkalommal kapható nyomtatva, és már elektronikus formában is megrendelhető. Ne maradj le róla!

2017. július 18.
Az újrahasznosítható, fenntartható divat kedvelt téma a világban. Címlapokon szerepel az Egyesült Királyságban, hogy az egész textilipart forradalmasítja egy új eljárás, mely a ruhaipar környezetre gyakorolt hatását is csökkenti.
2017. július 17.

A római közszolgáltató vezetője bejelentette, hogy 2018-tól nem szállítanak több hulladékot Ausztriába, saját hatáskörben fogják a hulladékot kezelni.

2017. július 17.

Fedélnélkülieknek szervezett partit a füstbement esküvőjére 30 ezer dollárért (nyolcmillió forintért) megrendelt vacsorából egy indianapolisi menyasszony, hogy a rengeteg étel ne menjen kárba.

2017. július 17.

Kellemes illatú, környezetbarát szúnyogriasztót készíthetünk pár perc alatt néhány egyszerű hozzávalóból. Eredményesen tartja távol az apró rovarokat teraszon ücsörgés, grillezés vagy éppen tábortűz idején.

2017. július 14.

injekcióstűVéget vet a kormányzat a használt injekciós tűk gyógyszertári begyűjtésének. E feladat a továbbiakban kizárólag a kórházakra és a szakrendelőkre hárul. Ezzel negyedére-ötödére csökken azon helyek száma, ahol a lakosság biztonságosan megszabadulhat az otthon használt ilyen eszközöktől.

2017. július 14.

bécsBárki, akinek van egy jó ötlete, kis kertet, pihenőoázist vagy akár játszóteret csinálhat egy parkolóhelyből Bécsben. A bécsi kerületeket színesítő és élhetőbbé tevő apró közterek kialakítását és fenntartását a város is támogatja. Tavaly 15 helyszínen adtak át parkolókat autók helyett a közösségnek.

2017. július 12.

Az LG a London Vegetable Orchestra (LVO) zenei tehetségeivel fogott össze a Környezetvédelmi Világnap alkalmából azért, hogy együtt hívják fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára, illetve közösen mutassák meg, miként tudja akár hetekkel, hónapokkal is meghosszabbítani a friss élelmiszerek eltarthatóságát a legfejlettebb hűtőgéptechnológia olyannyira, hogy akár egy mókás zenei kísérlethez is tökéletesen illeszkedjenek. Zöldségzenekarért egyébként nem kell Londonig utaznunk, az erdélyi Minestrone Band például magyarországi fesztiválokon is fellép.

2017. július 12.

Nemcsak a lakosság nem kap szemétszámlát már fél éve, de a szolgáltató cégek sem jutnak ugyanennyi ideje bevételhez. Telítettek a szelektív gyűjtők, és sokan attól félnek, hogy hamarosan leállnak a kukásautók.

2017. július 12.

A Lufthansa időtálló, modern és kiváló minőségű új étkészlettel szolgálja fel az ételeket és az italokat a turista osztály utasainak az interkontinentális járatokon.

2017. július 12.

Hollandia a világon elsőként deklarálta, hogy 2050-re teljesen körforgásossá teszi a gazdaságát, vagyis az újrahasznosítás aránya el fogja érni a 100%-ot. Ehhez az szükséges, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentsék az elsődleges nyersanyagok (ásványok, fémek, fosszilis nyersanyagok) felhasználását. A holland kormány az üzleti és szociális partnerekkel közösen kidolgozta ennek koncepcióját és gyakorlatba ültetésének módszereit, ajánlásokat állítottak össze a különböző anyagáramokra, s rendezvénysorozaton ismertetik a körforgásos (termék- szolgáltatás- és üzleti modell) tervezést, s az újfajta üzleti együttműködést. Ezekről volt szó egy minapi budapesti konferencián, amelynek három holland előadójával beszélgettünk. 

2017. július 12.

pethulladékPercenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte, és az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami egyesek szerint a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet fog teremteni.

2017. július 12.

A klímaváltozás komoly veszélyfaktor a fejlődő országok vidéki népessége számára, gyakorta kiváltó oka az elvándorlásnak, ezért a fenntartható mezőgazdaság támogatása lényeges eleme a hatékony válasznak, hangsúlyozta tegnap Rómában a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.

Oldalak