Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó.
Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon.
Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása.
Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:

2014. április 22.

Vannak olyan hagyományos mesterségek, melyek fontos szerepet játszanak az életünkben.

A Zeusz Papucsa Bt. pénzdíjas pályázatot hirdet egy Zeusz papucsáról szóló „mítosz” megírására, hogy ráirányítsa a figyelmet a hagyományos cipőjavító mesterség fontosságára.

2014. április 20.

A Star Catcher (Csillagfogó) néven működő éttermet 250 millió dollárért építették meg, és 2000-ben nyitották meg.

A Pej Tou szemétégető nem a legszebb épülete Tajvan fővárosának, Tajpejnek. Viszont igen hasznos: naponta 1800 tonna szemetet égetnek itt el, amellyel egy 49 megawattos erőművet szolgálnak ki. A létesítmény mégsem ezért érdekes, hanem amiatt, mert 150 méter magas kéményén egy forgó éttermet helyeztek el – számol be az Amusing Planet.

2014. április 17.

 

2014. április 17.

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Humusz Ház  2014. április 18-án zárva tart. Ez idő alatt a komposztpontunk sem üzemel. Megértéseteket köszönjük!

a Humusz csapata

2014. április 17.

A szombat délelőtti rendezvényen természetesen képviseltette magát a főszervező, az MKNE is, de házigazdaként a Humusz Szövetség is bemutatkozott.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) és a XI. Kerületi Önkormányzat által szervezett programsorozat múlt hétvégi (2014. április 12-i) állomása a Humusz Ház volt; az érdeklődők megismerkedhettek néhány helyi civil szervezettel.

2014. április 17.

A sikeres szelektív gyűjtésnek és az új technológiáknak köszönhetően egyre szélesebb körben gyártanak és kínálnak újrapapírból készült termékeket megfizethető áron

De hol, milyet, és legfőképp mennyiért? Tapasztalataink szerint ezek a leggyakoribb kérdések az újrapapír használatával kapcsolatban, ezért következzen egy táblázat, amely kicsit közelebb hozhat minket a válaszokhoz, és magához az újrapapír témához is.

2014. április 17.

A képzések helyszínéül a Humusz Ház szolgált.

komposztálás Az idei évben is népszerű volt a Fővárosi Önkormányzat által támogatott komposztos programunk, ahol számos óvoda és iskola pedagógusa és munkatársa szerezhetett elméleti és gyakorlati ismereteket a komposztálás témakörében.

2014. április 17.

Bárki lehet pártoló tag aki egyetért a céljainkkal!

Humusz közösségZavar, hogy a szemétkupacok egyre nagyobbra nőnek körülötted, míg a zöld területek aránya egyre fogy? Szerinted se normális az az „eldobó” gondolkodás, hogy a természettől elvett értékes erőforrásokból főleg olyan termékek készülnek, amelyek aztán hulladékként végzik a környezetet szennyezve? Vagy hogy a globalizáció és a kiszolgáltatott gazdasági erőviszonyok miatt a magyar termékek kiszorulnak a piacról? Nos, ha egyetértesz azzal, hogy ez ellen tenni kell, és szeretnél tanulni, informálódni, megismerkedni számos gyakorlati tanáccsal, akkor nincs más dolgod: CSATLAKOZZ!!!

2014. április 17.

Hat országos civil környezetvédő szervezet (Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők S

Országos zöld civil szervezetek levélben kérik Orbán Viktort, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet és állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát.

2014. április 16.

Időpont: 2014. május 10.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők:
- megéljék a természetben való közös éneklés szeretetteljes erejét, örömét;
- megismerjék az erdő értékeit az újonnan megnyíló interaktív erdei iskola és élménypálya segítségével

2014. április 16.

A táborban – a nemzeti parki szervezőkön kívül – öt-hat huszonéves önkéntes is részt vesz Európa különböző országaiból, akikkel csak angol nyelven lehet szót érteni.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetszerető felsős diákok részére természetismereti- és angol tábort szervez két turnusban 2014. július 14-től 19-ig, és július 21-től 26-ig. A tábor helyszíne a KNPI Kontyvirág Erdei Iskolája Lakitelek-Tőserdőn.

2014. április 16.

A Hulladék Históriák - klímanó történeteket 5-12 éves gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk.

2014. április 16.

Az alábbi linken elérhető adatlap kitöltésével hazai és határon túli magyar tannyelvű oktatási intézmények pályázhatnak ingyenes részvételre a SZITAKÖTŐ integrált ö

2014. április 16.

Szeretnénk, ha minél több általános és középiskolai tanár (elsősorban biológia, földrajz és környezetismeret szakos), valamint környezeti nevelő részt tudna venni progr

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy nemzetközi együttműködési program (INTERREG) keretében szakmai tanulmányutat szervez pedagógusoknak és környezeti neveléssel foglalkozó szakembereknek. Az egy napos tanulmányi kiránduláson bemutatásra kerül a 2014. január 29-én átadott új funkciókkal bővült Királyréti Látogatóközpont kiállítása és a hozzá tartozó tanösvény továbbá az Ipoly völgyében a dejtári madármegfigyelő torony, a Páskom-legelő tanösvény és a szlovákiai Jégmadár Oktatóközpontja.

2014. április 16.

Az előző évektől eltérően, idén a fesztivál kiegészül számos tudománynépszerűsítő elemmel, illetve a szervezett csoportok végigjárhatják a tehetség útját (ismeretterjes

2014. április 24-25. között kerül megrendezésre A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál.
A fesztivált 2010-ben a szervezők azzal a céllal hívták életre, hogy a tudományos ismeretterjesztést népszerűsítse egy minden korosztály számára vonzó, ingyenes rendezvény keretében. A tudományünnep programelemei különös hangsúlyt helyeznek a közoktatásban tanuló diákok megszólítására.

2014. április 16.

Egyenként 500 000 forint támogatást kap 12 általános

Idén negyedik alkalommal hirdeti meg Zöldsuli programját a Magyar Cetelem Bank, amely az elmúlt években 32 általános iskolának nyújtott lehetőséget udvaraik, zöld területeik fejlesztésére, szépítésére. A pályázat nyertesei idén összesen hatmillió forint támogatásban részesülnek.

2014. április 15.


Eleged van a műanyag játszóházakból? Nekünk is…

házikóKörnyezettudatos játszópark a Humusz Házban

2014. április 14.

„A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakor

Rosta Gábor, a nagy sikerű „A városi tanya” című könyv szerzője előadást tart a budapesti Zöldboltban új könyvének, a „Közösségi kertek”-nek megjelenése alkalmából!

2014. április 14.

Program

Május 1. - Hogyan indítsuk el a kertet? (ágyás kialakítások, komposztálás, talajtakarás)

A Nagyszékelyben szervezett program egy 3 részes tanfolyam része. Az első témája a magvetés, palántanevelés; a nyári rész magfogásról és másodveteményekről szól; az utolsó az őszi magfogásokról, magtárolásról, áttelelő vetésekről. Jelentkezőket várnak!

2014. április 14.

A pályázatra általános iskolás korosztályból (3-6. osztály) várjuk az alkotásokat.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025 számú projekt keretében meghirdeti a „Nyomozz növények után az irodalomban!” című pályázatát. A pályázat célja, hogy a gyerekek kreativitásának segítségével felhívja a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játszott elengedhetetlen szerepére, valamint hozzájáruljon az olvasáskultúra fejlesztéséhez.