Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. október 06.

Olcsó és kizsigerelt munkaerő, mocskos multik, és a fogyasztástól meghülyült vásárlók. Ezek alkotják a kör cikkelyeit, amiből összeáll a teljes egész.

2015. október 06.

Magyarországon már több mint 15 közösségi gazdaság működik, és egyre több gazdálkodó vág bele a közösségi értékesítés ezen új formájába, hogy biztosabb megélhetéshez jussanak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) október 10-én képzéssorozatot indít, hogy így segítse a közösségi kezdeményezések elterjedését.

2015. október 05.

Mi rohanunk festetni a lenövést, meg hajvégápolót használunk és drága ékszereket aggatunk magunkra. Omo völgy lakói pedig egész egyszerűen csak a civilizációnak már nem kellő dolgokat hasznosítják, kiszuperált órákkal, csattokkal, kupakokkal csinosítják magukat. Eric Lafforgue pedig megörökítette ezt.

2015. október 02.

A november 2-4. között zajló budapesti konferencián nemzetközi és hazai előadók mutatják be jó gyakorlataikat, ismertetik a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét és megoldási javaslatokat nyújtanak; üzemlátogatásokkal egybekötve. Jelentkezni itt lehet!

2015. október 01.

Az újabb fővárosi válogatómű kapacitása a tervek szerint évi negyvenezer tonna 

2015. október 01.

Egy új kapszula, ami 100%-ban komposztálható

2015. október 01.

Egy használaton kívüli laktanyában ereszti le szennyét a főváros településtisztasági cégének néhány szippantóskocsija. A természetkárosításról a vállalatvezetés is tudhat, hiszen a járműveket helymeghatározóval szerelték fel.

2015. szeptember 28.

Célja: Az iskolakertek fenntarthatóságának témája szempontból megközelíthető: a környezeti, pénzügyi, területi, pedagógiai, társadalmi, időbeli folyamatossági, stb. vonatkozások mind ide sorolhatóak, végiggondolásuk az iskolakert hosszútávú jó működésének az alapja.

 

2015. szeptember 28.

Az E.ON Csoport „Mindenki Energiája számít! Te mit teszel, hogy jobb legyen ez a világ?” témakörben új, kreatív pályázatot ír ki óvodás gyermekeknek, valamint általános iskolás diákoknak három kategóriában. A pályázatok szorosan kapcsolódnak az ’EnergiaKaland’ elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programhoz.

2015. szeptember 28.

Biztosan emlékeztek még rá, nemrég hirdettük meg a redesign pályázatunkat, amire igen szép számmal érkeztek pályaművek. A zsűri által kiválasztottakon kívül lehetőségünk volt a közönségdíjas legjobbakat is megajándékozni, hála nagylelkű támogatóinknak, akik az általuk készített redesign/upcycling termékeket ajánlották fel, név szerint (abc sorrendben :) ): Infinity Paper Design, Maminvent, Nusenka, Recyclock és Ursuslupus

Megkértük őket, meséljenek kicsit magukról.

2015. szeptember 27.

Immár 5. éve, hogy meghirdetjük Komposztálás ünnepnapja pályázatunkat, e jeles születésnap alkalmából minden óvodát megkérünk arra, hogy ünnepeljenek velünk azzal, hogy indulnak e megmérettetésen! Regisztráció október 10-ig.

2015. szeptember 27.

2015-ben is ünnepeljük együtt az október 10-ei Komposztálás Napját! Ennek keretén belül keressük Magyarország komposztbajnok iskoláját! Ha már komposztáltok az iskolátokban, mutassátok meg, milyen ügyesen végzitek ezt a nemes feladatot, ha még nem: nosza, rajta! Ha szeretnétek tenni valamit környezetetek védelméért, megmutatni, hogy a komposztálás is lehet kreatív és szórakoztató, akkor jelentkezzetek pályázati felhívásunkra. Regisztráció október 10-ig.

2015. szeptember 26.

Egy izlandi testvérpár megépítette azt a mini-szélerőmű prototípust, amivel megtermelhető a szabadban a világításhoz vagy a mobiltelefon töltéséhez szükséges áram. A cégük ráadásul további három (egyre nagyobb) méretben is gyártaná az ultrakönnyű, szállítható szélturbinát, melynek beindításához (kis túlzással) elég egy erősteljesebb kilégzés is.

2015. szeptember 26.

A mindennap használt kozmetikai termékek és tisztítószerek hatalmas mennyiségben tartalmaznak műanyag szemcséket, amelyek aztán kijutnak a környezetbe és károsítják a vízi élőlényeket, állapították meg a Plymouth University kutatói. Egyes termékek, például egy arcradír minden egyes használatakor 100 000 apró műanyag szemcse kerül ki a környezetbe, melyet általában térfogatnövelő szernek vagy súrolószernek raknak bele a kozmetikumba.

2015. szeptember 26.

A rendkívül víztakarékos autómosást és egyebek mellett a környezetbarát nyomtatást is megismerhették az érdeklődők a budapesti energianapon, mely esemény a  megújuló energiafelhasználás népszerűsítését célzó roadshow része.

2015. szeptember 26.

Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója szombaton a Bodán tartott sajtótájékoztatón ismertette, hogy a környéken egy 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély, 700 méter hosszúságú kutatóárok kialakítása kezdődik el, amely a terület földtani tulajdonságainak pontosabb megismerését szolgálja. Az innen nyert információk a nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tároló létesítéséhez szükségesek.

2015. szeptember 26.

A hulladék kezelésének kérdése világméretű probléma, és nemcsak a környezetvédőket, de a tervezőket is egyre inkább foglalkoztatja annak megoldása, hogyan lehet a szemétnek ítélt anyagmennyiségből létrehozni valami újat, szépet és hasznosat. Ez a gondolat inspirálta a mexikói művészt, Mariana Acostát is, aki egyben felismerte a környezettudatosságra nevelés fontosságát is, ezért hirdette meg kreatív újrahasznosítás kurzusát a xalapai Formatervezési Egyetemen (Universidad Gestalt de Diseño).

2015. szeptember 26.

Mivel a paksi erőműbővítés hatásai az országhatárokon is átterjedhetnek, az érintett országok véleményét is ki kell kérni az engedélyezés során. A meghallgatáson, amely a környezetvédelmi engedélyeztetés részét képezi, elhangzott, hogy a beruházásról szóló elemzések figyelembe vették a klímaváltozás hatásait és a fukusimai atomerőmű-baleset tapasztalataival is számoltak. Az eseményen a magyar kormány álláspontját Aszódi Attila képviselte, egy Greenpeace-aktivista pedig a Twitteren közvetítette a bővítési kormánybiztos érvelését.

 

2015. szeptember 25.

A 365 blog járt utána, hogy vajon mennyire környezetszennyező a Nespresso kapszula? Két év alatt sokat változott a helyzet - előnyére.

2015. szeptember 24.

Ha nem találjuk ki, hogy hozzuk vissza a kiszolgált műholdakat, hatalmas probléma elé nézünk.30000 kilométeres sebességgel száguldó, óriási probléma elé – mondja a NASA kutatója, Donald Kessler.

2015. szeptember 24.

 Riport Mudra Viktóriával, aki ELTE-s hallgatóként, később pedig a Vezér úti Kollégium nevelőtanáraként is fontos szerepet töltött és tölt be az életében a környezettudatosság. Jelenleg ő az „ELTE Együtt a Környezettudatos Szemléletért” önkénteseinek vezetője.

2015. szeptember 24.

Olcsó és biológiailag lebomló vizespalackot, pontosabban egy formátlan vizesbuborékot fejlesztett ki a londoni Ooho csapata, hogy a jövőben környezetkímélő tudjunk magunkkal vinni vizet, és ne legyen szükségünk szennyező PET-palackokra.

2015. szeptember 23.

Dolgozz nálunk!

2015. szeptember 23.

A III. ÖKOINDUSTRIA Szakkiállításon hagyomány teremtő céllal indította el a KSZGYSZ a környezetipar és a civil zöld szervezetek közötti párbeszédet, amelyet a sikerre való tekintettel idén is folytatni kívánunk. A civil szervezetekkel megkezdett vitasorozat folytatásaként a hulladékok keletkezésének megelőzéséről szól a rendezvény a GATE Zöld Klub Egyesület, Zöld Híd Régió Nonprofit Kft, és a KSZGYSZ rendezésében valósul meg.
Moderátor: Hartman Mátyás, környezetvédelmi és műszaki vezető, a GATE Zöld Klub alapító tagja.

2015. szeptember 22.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki részünkre ajánlotta fel adója 1%-át! A NAV tájékoztatása szerint kis híjján 450.000 Ft gyűlt így össze! :)

Oldalak