Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
2015. november 27.

hawaii kicsiPartra mosott plasztik egyenesen a hawaii strandokról

 

 

 

2015. november 26.

Hetek óta "Black Friday" akciókba botlunk lépten-nyomon, idén gondoltunk egy nagyot, és mi is csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Alább kis összeállításunkat láthatjátok a Humusz oldalán fellelhető portékákból. 

2015. november 26.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden év november utolsó hetében kerül megrendezésre. Célja, hogy önkéntesek saját akcióötleteikkel hívják fel a figyelmet a hulladék megelőzésének és csökkentésének fontosságára. Itthon is lehetett csatlakozni, országszerte rengeteg akció valósul meg. Tavaly az élelmiszerhulladék, idén az újrahasználat került a középpontba.

2015. november 26.

szarvas gurigabol

Díszek gurigából, adventi naptár, és ráadásul zöld tippek az advent minden napjára! 

 

 

 

2015. november 25.

Visszafordíthatatlan kár keletkezett az élővilágban, amikor egy bánya gátjai átszakadtak Brazíliában, és mérgező iszap öntötte el egy folyó völgyét – hasonlóan a kolontári ipari katasztrófához. 

 

2015. november 25.

tisza kicsiMielőbbi, átfogó megoldást sürget a Tiszán vonuló árhullámmal érkező ukrán kommunális hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom, erről kedden közleményt juttatott el az MTI-hez a mozgalom szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület.

 

 

 

2015. november 25.

Arra gondoltunk, készíttetünk humuszos pólókat, hogy ország-világ számára is világos legyen: úgyis mindenki Humusz lesz! :)

2015. november 25.
Vajon miért akar egy Csányi Sándorhoz köthető, új cég úgy vállalkozást indítani, hogy a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja azt?
2015. november 20.

komposztszüret1Ha jól sikerült a komposztszezon, akkor még a tél beállta előtt meg kell bontani a halmot, hogy az alul képződött értékes anyaghoz hozzáférjünk. Aki először szüreteli a halmát, készítsen elő erős műanyag zsákot, minél nagyobb szitát és vas- vagy ásóvillát. A morzsalékos, késznek tűnő anyagot el kell különíteni a félkésztől, hogy az tovább érhessen. Ehhez van szükség a villára. A szita is fontos, hiszen a jó komposzt morzsalékos, legfeljebb 3-4 milliméteres rögökből áll. Sokféle szitát lehet készíteni. Nálam legjobban egy kiselejtezett vas kertkapu vált be; amikor utánanéztem kiderült, hogy a ráhegesztett viszonylag sűrű fonatot bővített hálónak ismerik. Tökéletesen szétválasztja a kész anyagot a darabostól. A szitálás fontos, mert a durvább darabokat el kell különíteni, és ezek még egy szezont a komposztálóban tölthetnek.

 

2015. november 20.

Spar_hulladékcsökkentésPlakátokkal kampányol a SPAR 10 budapesti üzletében az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva, hogy a vásárlók ne azokat a termékeket válasszák, amelyeknek később jár le a minőség megőrzési idejük, hiszen a közelebbi dátumok is még minőséget garantálnak.

2015. november 20.

Magnetbank1A MagNet Bank november elejével nyitotta meg az V. kerületben újraértelmezett belvárosi fiókját, amely mind funkciójában, mind megjelenésében eltér minden eddigi helyszíntől, amit a pénzügyi szférában megszoktunk: fair trade biokávézó, civileket támogató közösségi pont és bankfiók egyben, ahol egyaránt jó pénzügyeinket intézni és társasági életet élni. A helyszín megnyitásával egy időben debütált a Közösségi Bank új, responsive honlapja is. Az újratervezés egyik alapvetése az volt, hogy a MagNet szellemiségével összhangban szűnjön meg a banki tanácsadó és az ügyfelek között húzódó, őket elválasztó pult, és helyette barátságos környezetben, egyenrangú és fesztelen találkozás jöjjön létre a két fél közt.

2015. november 20.

Kamikatsu1Japánban hagyományosan két nagy kategóriába sorolják a hulladékfajtákat, égethetőnek vagy nem-égethetőnek tekintve azokat. Ennek a felosztásnak történelmi hagyománya van, s arra az időre nyúlik vissza, mikor a háztartások a keletkező hulladékot maguk kezelték, s lévén azok nagyrészt szervesek voltak, így vagy elégették vagy beásták a földbe. Figyelembe véve az ország viszonylag kis területét, sziget voltát és az egészségügyi aggályokat, érthető, hogy a társadalom mai napig az égetést tartja elfogadhatóbb megoldásnak az elhantolással szemben. Ráadásul, köszönhetően a gyors technikai fejlődésnek, jelenleg Japán rendelkezik a világ legbiztonságosabb és legtisztább égetési technológiájával. Ugyanakkor az új termelési és vásárlási szokásokkal együtt megjelenő eldobható termékek és csomagolóanyagok dömpingje itt is a világszerte ismert következménnyel járt, vagyis szinte mindent elborít az immár nem is olyan könnyen eltüntethető szemét. A 2000-es évekre nyilvánvalóvá vált az is, hogy a megoldást nem a további technikai fejlődés, hanem a gondolkodás megváltozása és a hulladékmentesebb jövő jelentheti. Természetesen a problémára számos válasz születik kormányzati szinten is, de a legsikeresebb mégis egy helyi kezdeményezés lett.

2015. november 19.

LS1Hulladékmentes életet élni városban is lehetséges.  Erre példa egy fiatal new yorki lány, aki környezetvédelem szakon végzett, de nem csak tanulni akart a nulla hulladék életmódról, hanem alkalmazni is a tanultakat, s aki több év blogírói tevékenység után nemrégiben már saját céget is alapított.

2015. november 19.

pitypangTudjuk, hogy nem csak a fosszilis tűzelőanyag készletek végesek, más források, köztük például a kaucsukból előállított gumi is egy olyan széleskörűen és nagy mennyiségben használt alapanyag, melyből többet használunk annál, mint amennyit a természet nyújtani tud számunkra. Legfrissebb becslések szerint 2020-ra a a jelenlegi kaucsukigény 20%-kal még növekedni is fog, ami egyfelől a készletek még gyorsabb csökkenéséhez, másfelől elkürelhetetlenül áremelkedéshez vezet. 

2015. november 19.

origin_green2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek. A folyamatot felügyelő ír élelmiszerügyi hatóság azonban ennél is tovább megy, és a viszonteladók és szolgáltatók bevonásával a teljes élelmiszerellátási láncra kiterjesztenék a programot.

2015. november 19.

paksKötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt. És még csak nem is ez, a közbeszerzésekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás a legfontosabb. Ugyanis ez csak egy a három vizsgálatból, ami a paksi bővítéssel kapcsolatban folyik Brüsszelben. Az állami támogatás kérdése, illetve az uniós energetikai regulákkal való azonosulás kérdései egy külön vizsgálat tárgya. Az állami támogatásos vizsgálat lesz a legfontosabb, azzal döntheti be az EU végleg a projektet

2015. november 19.

zagyla1Redesign művészetről a  kikapcsolódok blog bemutatásában: Mindig is nagyra becsültem azokat a személyeket, akik olyan tárgyakat tudnak megmenteni, amit más esetleg már régen kidobott volna. Az pedig külön nagyra értékelendő, hogy mindezt oly módon kivitelezik, hogy az ember álla leesik. Zagyva László megmutatta nekem, hogy milyen az igazán férfias dekoráció, amely szerethető, és akár egy otthonban, akár egy üzletben bátran megállja a helyét. 

 

2015. november 19.

Mentsuk-meg-a-dunat

Egy romániai civil szervezet, az EcoStuff kezdeményezése az a kampány, melynek során a résztvevők végigbicikliznek a Duna útvonalán, így hívva fel a figyelmet a folyót fenyegető ökológiai veszélyekre és egyben megoldást is keresve azokra. Ezért az EcoStuff Románia önkénteseket keres főleg Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Moldova, Ukrajna és Románia területén, hogy csatlakozzanak a Tartsd Tisztán a Dunát csapatához.

 

 

2015. november 18.

Szeretnél egy fiatalos, zöld témák iránt elkötelezett csapat környezeti nevelési szakértője lenni? Próbáld ki magad!

2015. november 17.

Tisza_muanyagTöbb méter magas, hulladékkal csipkézett fal az iszapban. Erre a rendkívüli képződményre bukkantak lelkes önkéntesek, amikor saját építésű hajóikkal eveztek a Tiszán. Nem csoda, hogy felfedezték, hiszen éppen szemetet szedtek a folyón. Évtizedek óta lerakódó tésztás zacskók, fogkrémes tubusok és persze megszámlálhatatlan műanyag pillepalack ágyazódott be a tömör iszapba.

2015. november 17.

Mereg-ruhaA Stockholmi Egyetem kutatói a napokban hozták nyilvánosságra azt a tanulmányt, melyben azt vizsgálták, hogy vannak-e vegyszerek azokban a ruhákban, amiket megvásárolunk. Több kémiai vegyülettel kapcsolatban egészségügyi kockázatot tártak fel, továbbá azt hangsúlyozták, hogy nehéz megállapítani, mennyire veszélyesek ezek az anyagok a szervezetünkre és a környezetünkre.

2015. november 17.

fortepan2

Fortepan-ra kerültek a lomtalanításkor talált régi fényképek

2015. november 17.

Tuzhely_takaritas

 

Reggel a köles futott ki, este a gulyásleves… (köles: jobb fent, gulyás: bal lent.) Másnap jutottam a takarításhoz.

2015. november 17.

Deloitte_zoldbekaA Deloitte tizennegyedik alkalommal hirdeti meg a Zöld Béka-díjat, vagyis a Közép-Európai Fenntarthatósági Jelentés Díjat. Az elismerést idén 13 országban ítélik oda a legjobb nem pénzügyi – úgynevezett fenntarthatósági vagy CSR – jelentést készítő cégeknek, majd az így kiválasztott vállalatok közül egy nemzetközi zsűri választja ki Közép-Európa legjobb jelentését. A vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és eredményeit tükröző jelentések díjazását másfél évtizede kezdte el a Deloitte. A Zöld Béka-díj 15 év alatt regionális elismeréssé nőtte ki magát, ezzel is igazolva, hogy a pénzügyi eredményesség mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír egy-egy vállalat felelősségvállalási kultúrája.

 

2015. november 17.

SF_palackÚjabb lépést tett a zöldítés felé San Francisco, a héten született döntés arról, hogy a város kezelésében lévő területeken tilos a műanyag vizes palackok árusítása. Aki megszegi, 1000 amerikai dollár büntetés kifizetésére kötelezik.

Oldalak