Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2016. május 31.

A szelektív szemétgyűjtés már válságba került, június elsejétől pedig a lakossági hulladékszállításban kell eddig sosem tapasztalt káoszra számítani - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, a szemétszállítást koordináló állami társaság lassan, nehézkesen fizet csak a szemétszállítást ténylegesen végző cégeknek, amik jó része közel áll a bedőléshez, így jobbára az uniós kötelezettségnek számító szelektív gyűjtésen spórolnak. 

2016. május 30.

2016 őszén újra indítjuk a korábbi években már sikerrel megtartott akkreditált pedagógus továbbképzésünket. A képzés a hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom témái köré épül.

2016. május 30.

A szemét és a művészet kapcsolata: Leleményes alkotók következnek, akik a kidobásra ítélt anyagokat keltik új életre.

2016. május 30.

A rózsaszentmártoni székhelyű Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület, a Rózsa Erdei Iskola üzemeltetője, pályázatot hirdet „MENJÜNK EGYÜTT ERDEI ISKOLÁBA” címmel.

 

2016. május 28.

szeméthajóA IV. Pet Kupa részként a Pet Kalózok idén is megtisztítják a Tiszát. A cikkben a felhívás részletei olvashatók.

2016. május 28.

Ha beindul az új központi hulladékgazdálkodási rendszer, akkor a hazai szemétszállító cégeknek az ötöde lehet veszteséges és mehet csődbe.

2016. május 28.

Jelenkorunk fogyasztási szokásai hosszú távon fenntarthatatlanok, hiszen sokkal több mindent vásárolunk és fogyasztunk el, mint amire valóban szükségünk lenne. De miért vásárolunk ennyi felesleges terméket? A reklámok és egyéb marketing fogások manipulálhatják-e a fogyasztási szokásainkat?

2016. május 28.

Üveggyűjtést népszerűsítő kampányt indít az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI), azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság figyelmét az üveghulladékok elkülönített gyűjtésének lehetőségére a nagyobb áruházakban – áll a kiadott közleményben.

2016. május 27.

Megjelentek azok a szabályok, amelyek alapján kiszámítható, hogy a hulladékgazdálkodást koordináló szervezet (NHKV Zrt.) mekkora alapdíjat, illetve szolgáltatási díjat köteles fizetni a hulladékot begyűjtő vállalkozásoknak. Július 1-jétől ugyanis minden ilyen bevétel az NHKV-hoz fut be, és a társaságnak újra kell osztania a közszolgáltatók között. A begyűjtők kötelesek a hulladékkal hozzájuk került „haszonanyagot” annak a szervezetnek (kereskedőnek vagy újrahasznosítónak) átadni, amelyet az NHKV kijelölt nekik.

2016. május 27.

tap_water

Bár az időjárás még távolról sem nevezhető nyáriasnak, a melegebb hónapokban nem lesz szokatlan látvány az utcán ásványvizes palackkal sétáló emberek látványa. Azonban mindenki jobban tenné, ha leszokna az ilyen termékek fogyasztásáról, főleg hogy Magyarországon a vezetékes víz minősége kiemelkedően jó a régióhoz képest. Akár az egészség szimbólumának is nevezhetnénk, hiszen gondoljunk csak bele, hány sportos életmódú ismerős vagy ismeretlen kezében láttunk palackozott ásványvizet a konditeremben vagy a futópályán. Sokan az egészséges táplálkozás jegyében fogyasztják, hiszen a reklámok is megmondták, hogy tele van ásványi anyagokkal, és hát egyébként is, maga a palackba zárt egészség!

2016. május 27.

Ugyan még félúton sem tartunk a rendelkezési időszakban (aminek június 12-én lesz vége), de ti már így is nagyobb összeggel támogattatok minket, mint eddig bármikor! Szuperek vagytok!! A KAP-ból kapott összeget teljes egészében a tulsokcucc.hu oldalunk népszerűsítésére fordítjuk, hogy minél több emberhez eljusson a hulladékcsökkentés és társadalmi jó cselekedet ezen lehetősége. De van ám egy titkos vágyunk is...

2016. május 27.

Középiskolások figyelem! A református Ökogyülekezeti Mozgalom és az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport IV. Országos Teremtésvédelmi versenye folytatódik. A második forduló május 30-án indul.

2016. május 26.

A Zöld Kalandozások következő, június 1-i előadásában az életciklus elemzésről beszélgetünk. Akinek esetleg új a kifejezés, ne ijjedjen meg, a mindennapjainkban is számtalanszor használjuk, még ha nem is olyan tudatosan, mint előadónk, Bodnárné Sándor Renáta, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos munkatársa. Ha elgondolkodtatok már azon, melyik termék "zöldebb", melyik kevésbé ártalmas a környezetre, az e-könyv olvasó vagy a sima könyv a "jobb", itt a helyetek! Szerintünk nagyon érdekes a téma, a környezettudatos gondolkodás nélkülözhetetlen része!

2016. május 26.

diet_earthNem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval. Ezt állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Oxfordi Egyetem élelmezést és klímaváltozást kutató hálózatának (FCRN) új tanulmánya.  Több mint 80 országban érhetők el táplálkozási jó tanácsok, ajánlások, többek között Magyarországon is.

2016. május 26.

Glastonbury1Egy bristoli bíró 12 ezer font (5 millió forint) bírsággal sújtotta a világ egyik leghíresebb zenei fesztiválját, de nem igazán haragudott a szervezőkre, mert azt ő is elismerte, hogy a szervezők minden tőlük telhetőt megtesznek a környezet védelmére. Ettől függetlenül a szervezőknek állniuk kell a 19 ezer fontos (7,8 millió forint) perköltséget is.

2016. május 26.

szórólapTalán fellélegezhetnek, akik eddig hiábavaló próbálkozásnak tartották kiírni a postaládájukra, hogy „csak címzett küldemények”, vagy „reklámkiadványokat nem kérek”, mert azzal legfeljebb azt érték el, hogy a szórólap- és reklámújság-terjesztők inkább a kilincs mögé gyűrték vagy a kapu résébe préselték a kéretlen prospektusokat. Rendőrségi hatáskörbe tartozó természetvédelmi szabálysértés lenne ugyanis a „zaklató jellegű” reklámterjesztés, ha a parlament megtárgyalja és elfogadja Novák Előd jobbikos honatya szerdán benyújtott törvényjavaslatát.

 

2016. május 26.

almásfüzitőKét darab feketére festett fémhordó „díszítette” néhány nappal ezelőtt a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületének a bejáratát, mindkettőn a környezetre veszélyes hulladék jele. Ezzel fejezte ki a Greenpeace Magyarország környezetvédelmi egyesület, hogy véleménye szerint a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek már egy éve mindenképpen fel kellett volna hagynia az almásfüzitői tározó veszélyes hulladékkal való befedésével.

 

2016. május 26.

Követ_EgyesületMegvalósult szervezeténél az elmúlt 5 évben olyan környezetvédelmi intézkedés, amely egyben gazdasági hasznot is hozott? Csatlakozzon programunkhoz, mutassa be fejlesztését, és nyerje el a 2017-es díjak egyikét!

2016. május 25.

tyukIdén is meghirdette  a tyúkokkal a környezetvédelemért elnevezésű akcióját az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. Az akció keretében 1350 tyúkot osztottak szét, azzal a céllal, hogy csökkentsék a zöldhulladék mennyiségét.

2016. május 25.

gyógyszer_kukaLakossági gyógyszerhulladékból több mint 264 tonnát gyűjtöttek be tavaly a patikák, a ténylegesen kidobott mennyiség azonban ennek többszöröse lehet.

2016. május 24.

edibel_six_packAz élővizek szennyezésének egyik legszörnyűbb eleme a hatos aludobozokat összefogó műanyag gyűrű, ami a vízbe kerülve számtalan állatot nyomorít meg vagy pusztít el. Mostantól viszont akár meg is ehetik. 

2016. május 24.

agbogbloshie1A kicsit több mint két magyarországnyi Ghána a hatvanas években villámgyorsan iparosodott, GDP-jük öt év alatt közel másfélszeresére nőtt. A hirtelen fejlődés azonban nem folytatódott a várt ütemben, így a kis falvakból a fővárosba, Akkrába érkezett munkások egy újonnan kiépült nyomornegyed, az Old Fadama lakóivá váltak. A nyolcvanas években a polgárháborúnak köszönhetően újabb menekülthullám érkezett, a helyzet pedig egyszerűen tarthatatlanná vált, hiszen akár húsz ember is aludhatott egy aprócska szobában úgy, hogy tiszta vízzel vagy egészséges körülményekkel találkozhattak volna.

2016. május 24.

bottle_recyclingÜveggyűjtést népszerűsítő kampányt indít az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI), azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság figyelmét az üveghulladékok elkülönített gyűjtésének lehetőségére a nagyobb áruházakban – áll a kiadott közleményben.

2016. május 24.

waste_brickHollandia második legnagyobb városában járunk, Rotterdamban. A 600 000 lakosú városban rengeteg magas építésű ház terül el, de még mindig találni üres helyeket az építkezéshez. Igazából, ez volt a szerencséje egy fiatal párnak. Nina és Ferry arra jutottak, hogy itt építik fel első közös álomotthonukat. És miből? Hát szemétből!

 

2016. május 24.

beeA méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és mutatói környezetünk állapotának: ugyanakkor számos veszély fenyegeti őket – ezért a FAO támogatja, hogy május 20-át nyilvánítsák a méhek világnapjává.

 

Oldalak