Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2014. október 30.

Az OKIR-ról

Uniós pályázat keretében újul meg az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer, amely 2015 januárjától lép életbe. Évtizedek óta ismételgetjük, hogy nincsenek megbízható hulladékkal kapcsolatos adatok, ezt az illetékesek is elismerik. A probléma valószínűleg a korrekt adatszolgáltatásból ered, de számít, hogy ezek az adatok milyen formában kerülnek összesítésre, hogyan lesz belőlük országosan, regionálisan stb. értelmezhető statisztika, és milyen módon kapcsolódnak egymáshoz a szakhatósági, engedélyezési rendszerek.

2014. október 30.

A törvény szerint a környezetvédelmi termékdíj célja, hogy „hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a környezetet vagy annak valamely elemét a termék előállítása, forgalmazása, felhasználása során, illetve azt követően közvetlenül, illetve közvetve terhelő vagy veszélyeztető termék által okozott környezeti veszélyeztetések, valamint károk megelőzéséhez és csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen

2014. október 28.

"A 2015 utáni fejlesztési programnak még előbbre kell mutatnia." Ezt az üzenetet osztották meg Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, Európa és a csendes-óceáni térség civil szervezetei 2014. szeptember 24-én, a 69. ENSZ Közgyűlés hetén.
A Millenniumi Fejlesztési Célok leváltásának szándékával az ENSZ Nyitott Munkacsoportjának - a 2015 utáni időszakra vonatkozó - indítványa 17 célt és 169 részcélt tartalmaz, a 2015 és 2030 közötti időszakra kidolgozandó nemzetközi fejlesztési programhoz.

2014. október 28.

2014. október 28.

Hogyan lehetséges ez? A kérdés megválaszolására a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) partnereivel több mint 40 helyszínen egy újszerű, a fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző program részeként, 60 db fenntarthatósági képzést szervezett, közel 1000 döntéshozó, tanár és egyetemista számára.

2014. október 27.

A verseny célja, hogy ráirányítsák a fiatalok figyelmét az Európai Unióban zajló folyamatokra, közelebb hozzák az Unió eszmerendszerét Magyarország általános iskolás diákjaihoz, aktivizálják a közös célok elérésére a tanulókat.

2014. október 27.

Beküldési határidő: 2014. november 17.

A rajzokat e-mailen a szamocatanoda@gmail.com címre, vagy postai úton, a Szamóca Kiskertész Tanoda címére -1213 Budapest Retyezáti u. 8. - várják. A pályázati anyagon kérik feltüntetni a nevet, életkort, lakcímet, és az e-mail címet. A pályamű A4-e méretben, bármilyen technikával készülhet.

2014. október 27.

2014. október 27.

A pályázók köre:

14. életévüket betöltött magánszemélyek: karikaturisták, szatírikus képzőművészek és reklámgrafikusok.

Pályázati feltételek:

2014. október 27.

2014. október 22.

Fűtésre a háztartási energia 70-75%-át fordítjuk, így a minimális megtakarítás is sokat számít. Legfontosabb teendőnk ezzel kapcsolatban fűtőberendezéseink karbantartása. Megéri a pár ezer forintos költség, hiszen rossz állapotú készülékkel 5-8%-kal is többet fogyaszthatunk. Nem árt felfrissíteni tudásunkat a helyes szellőztetésről - rövid kereszthuzat -, a megfelelő páratartalom biztosításáról és persze az ideális otthoni hőmérsékletekről - nappal 20-21, éjszaka és távollétünk alatt 17-18 fok -.

2014. október 22.

Mindenki szeret gazdátlan dolgokat találni! Ilyenkor előjön az emberből a kisördög: megtartsam, vagy próbáljam meg megtalálni a tulajdonost. Ugyanakkor a megbúvó kíváncsiság is: vajon kié lehetett? Mi a története? Ki hagyta el, és vajon miért éppen itt? 

2014. október 22.

Amióta 2005-ben harmadszor is megválasztották Zágráb főpolgármesterévé Milan Bandic-ot, a horvát civilszervezetek és a média is többször is felhívta a figyelmet a magáncégek túlzott mértékű támogatására, felmerült a korrupció gyanúja.

2014. október 22.

MEGHÍVÓ

Zöld Óvoda Információs Nap - 2014. november 3.


A Nyugat-Dunántúli Régió Regionális Ökoiskola és Zöld Óvoda Forrásközpontja a Humusz Szövetség, amelynek fő feladata az iskolák és óvodák térítésmentes mentorálása, támogatása abban, hogy elnyerjék az Ökoiskola / Zöld Óvoda címet.

2014. október 21.

Bár az elmúlt néhány napban tapasztalt napos, kellemes idő egyelőre feledteti a téli hideget, lassan beköszönt a fűtési szezon. Kevesen tudják azonban, hogy egyesek miket képesek elégetni otthon a súlyos mínuszok idején! Ennek járt utána a Kossuth Rádió Napközben című műsora.

2014. október 21.

Holland kutatók megfigyelték, hogy a műanyag nanorészecskék ártalmasak az édesvízi élőlényekre. Az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány az első ilyen típusú kutatás. Az óceánokban összegyűlt műanyag káros hatásairól már jó ideje beszélnek a tudósok, de az édesvízi élővilágot most vizsgálták először ilyen szempontból.

A Wageningen Egyetem kutatói megállapították, hogy a műanyag nanorészecskék lassítják az algák növekedését, és hatással vannak arra, ahogy a vízibolhák érzékelik a különböző kémiai anyagokat, ezzel megzavarva a kommunikációjukat.

2014. október 17.
2014. október 17.

házA Brighton Waste House (Hulladékház) többek között 4000 videókazettából, két tonna farmernadrágból és 20000 db fogkeféből épült. Diákok, gyakornokok, önkéntesek, iskolások és helyi építők segítettek a megvalósításában.
Az építőiparban jelenleg az anyagok 20%-a kerül beépítésre, ami azt jelenti, hogy öt ház felépítésekor annyi hulladék keletkezik, hogy abból egy hatodikat is fel lehetne húzni.

2014. október 16.

Az STKH Sopron és Térsége Kft. „Előzzük meg a hulladék keletkezését!” címmel nemzetközi karikatúrapályázatot hirdet hivatásos és amatőr karikaturisták, szatirikus képzőművészek és reklámgrafikusok számára.

2014. október 16.

Az Origo olvasója a betegsége kezeléséhez használt vérhígítós fecskendőket szerette volna törvényesen leadni, ám ez sehol nem sikerült. A férfi nem akarta a háztartási szeméttel együtt kidobni a fecskendőket, hiszen ezek a közösségi szeméttárolókba kerülve veszélyesek lehetnek. A tűk azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek.
Először egy gyógyszertárba vitte el a dobozokban gyűjtött tűket, ott azonban azt mondták neki: a patika nem jogosult átvenni őket, ezt kizárólag a lejárt gyógyszerekkel teheti meg.

2014. október 14.

A Humusz Szövetség 2014 októberében csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium által az élelmiszer-hulladékok felmérésére és mérséklésére indított „Az Élelmiszer Érték” nevű fórumhoz. Részvételünk célja a megelőzés fontosságának hangsúlyozása, illetve a létrejövő munkacsoporti együttműködések révén az élelmiszer-pazarlás elleni társadalmi tudatformáló munka hatékonyságának növelése.

További információ: http://www.azelelmiszerertek.hu/

2014. október 14.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektjének célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése és a Natura 2000 területek ismertségének kiszélesítése. Ennek keretében a Humusz Szövetség megbízást kapott többek között a közép-magyarországi régió Zöld Óvoda és Ökoiskola Regionális Forrásközpont szerepének betöltésére. A 2016 júniusáig szóló megbizatásunk lényege, hogy szakértők által fejlesztett útmutatók, segédanyagok és a megtartott

2014. október 14.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése című projektjének célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése és a Natura 2000 területek ismertségének kiszélesítése. Ennek keretében a Humusz Szövetség megbízást kapott többek között a közép-magyarországi régió Zöld Óvoda és Ökoiskola Regionális Forrásközpont szerepének betöltésére.

2014. október 13.

Az 1986 óta aktív Varangy Akciócsoport ezúton is köszöni a "Láss, alkoss, gyarapíts!" programban eddig részt vevők segítségét, valamint új fotósok jelentkezését is várja (lass.alkoss.gyarapits@gmail.com).

2014. október 13.

A 2015. évi rendezvény témája Komárom-Esztergom megye természettudósainak élete és munkássága. Dr. Skoflek István, Dr. Sághy Antal és Hopp Ferenc a térségben ma folyó természetvédelmi munka megalapozói, a szemléletformálás és a nevelés terén végzett munkájuk mindmáig meghatározó. A Tatai Vadlúd Sokadalom az ő szellemi

Oldalak