Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2016. április 28.
Illegális szemetelők buktak le a napokban a II. kerületben - írja a Másodikkerület.hu alapján a Blikk. A szemetet taxival vitték az illegális lerakóhelyre, az utcára, egy szelektív hulladékos konténerhez.
2016. április 27.
Bár kötelező lenne, az önkormányzati hulladékkezelő társaságok jó része nem irányította át bevételeit a csak kukaholdingnak nevezett állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. számlájára. Nincs annyi tartalékuk ugyanis, hogy kivárják, amíg az államtól visszaérkezik hozzájuk a pénz. Ha a kormány nem változtat a helyzeten, a településeket elöntheti a szemét. Az állam részéről egyelőre senki nem reagált a Magyar Nemzetnek.
2016. április 25.
Business Insider korábban felfedte, hogy csak az Egyesült Államokban 165 milliárd dollár értékben dobnak ki élelmiszert. Ez a pazarlás részben annak köszönhető, hogy az emberek túl komolyan veszik a "minőségét megőrzi" felirat utáni dátumot, és a tegnap "lejárt" tojáshoz ma már hozzá sem nyúlnak. Pedig, ahogy azt a lap egy környezetvédelmi tanácsadó cég tájékoztatására hivatkozva írja, az a bizonyos dátum nem azt jelenti, hogy meddig biztonságos megenni az ételt, hanem hogy meddig vannak az optimális minőségen belül- írta a nemrég megújult hvg.hu.
2016. április 23.
2016. április 21.

A Föld Napja alkalmából álljunk meg egy percre, nézzünk magunkba és gondoljuk át, mit tehetünk mi magánemberként a környezet védelme érdekében. Az örök klasszikus hulladékcsökkentő 10 pontunkkal kívánunk jó elmélkedést! :) 

2016. április 21.
Ez a designos ágykeret otthon is elkészíthető.
2016. április 20.

Az elmúlt években szerencsére egyre terjed a komposztálás „divatja” a Fővárosban, de sokan nem tudják, hogy komposztálni nem csak családi házas környéken lehet, hanem akár a Belvárosban is. A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez és a használatukhoz szükséges tudáshoz az Ökoszolgálattól.

2016. április 20.
Ezzel a néhány ötlettel megelőzhető, hogy az étel a kukában landoljon.
2016. április 19.

A hétvégi Városvédő futás utóéleteként számtalan hír és post jelent meg a közösségi és híroldalakon az elhagyott és otthagyott frissítős poharak kapcsán. Már bizsergett a kezünk a sok-sok komment megválaszolására, ám végül úgy döntöttünk, egy rövidke irományban foglaljuk össze véleményünket a témában.

2016. április 19.
20 ember áll bíróság elé mérgező hulladékok lerakása miatt
2016. április 18.

A projekt keretében felmérik a budapestiek szokásrendszerét a környezetvédelemmel, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban.

2016. április 18.
Persze, egy rakás pénzt hoz a mobil, de még érdekesebb, hogy mennyi aranyat tud belőle kibányászni az Apple.
2016. április 15.

regranulátumÚjrahasznosított anyagból készülő, UV-álló fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég, mintegy 220 millió forintos uniós támogatással  – tájékoztatást adott szerdán a cég kereskedelmi- és termelési igazgatója az MTI-nek.

2016. április 15.

almaA minél gyakoribb zöldség- és gyümölcsfogyasztást csak ajánlani lehet, de érdemes odafigyelni rá, milyen forrásból szerezzük be azokat. Nagy különbség lehet köztük a szermaradványok mennyiségét illetően is.

 

2016. április 14.

Április 1-jétől lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Koordináló szerv, azaz a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. fogja beszedni. A változások természetesen nem csak a díjbeszedésben merülnek ki, és a hulladékgazdálkodás átszervezése sok felet, többek között a közszolgáltatókat is, negatívan fogja érinteni. Íme a Humusz állásfoglalása a rendszerrel kapcsolatban.

2016. április 14.

csikk2Felfigyeltek arra, hogy amire betétdíjat kell fizetni, nem szívesen dobálják szét az emberek. A cigarettacsikk visszaválthatóságának ötlete onnan jött, hogy felfigyeltek arra, hogy a szemétben nagyon kevés üdítősdoboz, flakon és üveg van, vagyis amire betétdíjat fizetnek, azt nem dobálják szét az emberek. Pizzásdobozból és cigicsikkből viszont nagyon sok hever az utcán.

2016. április 14.

Ekenderszivacs1gy átlagos háztartás évi 30 mosogatószivacsot használ el. Ezek előállítása és hulladékként való kezelése is nagy környezetterheléssel jár. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelt több, ökológiai szempontból kedvezőbb terméket.

A kenderből készült szivacsok mind árban, mind használhatóságban taroltak!

2016. április 14.

nehezfemszennyezesEgy friss tanulmány eredményei szerint több százezer, apró mikrobotból álló rajjal tisztítható lenne az ipari szennyvíz. Az emberi haj vastagságánál is kisebb apróságok a mérgező nehézfémeket vonnák ki a közegből.

2016. április 14.

azbesztKét éve rendelt el átfogó intézményközi vizsgálatot az országos tisztifőorvos a Heves megyei Lőrinci térségében kialakult azbesztszennyezés ügyében, miután az esetet egészségügyi válsághelyzetnek minősítette, a vizsgálat lebonyolítására azonban a mai napig nem került sor. Az ügyben zajló kártérítési perben lassan halad a bizonyítás, az azbeszt miatt megbetegedett felperesek ügyvédje az ombudsman közbenjárását kérte annak kiderítésére, miért maradtak el a vizsgálatok.

 

 

2016. április 14.

olajpálmaEsőerdőket irtanak ki Ázsiában, hogy helyet csináljanak az olajpálma-ültetvényeknek. Ez okolható többek között az orangutánok rettenetes helyzetéért. Olcsóbb, mint más növényi olajok, ezért nyomják az élelmiszeripari és kozmetikai cégek mindenféle termékbe. Gyakran úgy, hogy fel sem tüntetik a címkéken, mindössze növényi olajnak titulálják. A világ legnépszerűbb mogyorókréme például 20%-ban ebből áll.

2016. április 13.

A Természetjáró Fiatalok Szövetsége és a TANEXT Akadémia Szakképző Iskola tisztelettel meghívja Önt és Kollégáit

Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna Stuttgart Békedíjas kutató

Dr. Márai Géza címzetes egyetemi docens

előadásaira.

 

2016. április 13.

üvegjáratMagyarországon 2015-ben mintegy 101.000 tonna üveg csomagolás kibocsátása történt meg, azaz évente egy lakosra mintegy 10,2 kg üveghulladék keletkezésével számolhatunk. Az üveghulladék anyagában jól hasznosítható, belőle újra csomagolóanyagot, vagy építőipari alkalmazásokhoz például szigetelőanyagot gyártanak. Ezek a termékek nem igénylik a "vegytiszta" üveget, azaz a begyűjtött üveghulladék ezekre a célokra kiválóan alkalmas.

2016. április 13.

fagyasztottEurópában a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka a kukákban köt ki, pedig nagy része fogyasztható lenne. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

2016. április 13.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

2016. április 12.

erőműEzúttal a megújuló energiaforrásokkal termelt áram kiemelt átvételi áráról szóló szabályozásból vették ki a szélerőműveket. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a hulladékok elégetéséből nyert energia kedvezőbb elbírálás alá esik, mint a széláram.

 

Oldalak