Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. május 22.

Repülünk!Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

2015. május 21.

Ökofrankó ház mellé ökofrankó kert dukál! Mit tudunk újrahasználni a kert építése során? Milyen növényeket telepítsünk? Hogyan rendezzük a kertet a fenntarthatóság jegyében? Ezekre a kérdésekre kapunk választ és ötleteket Kiss-Tikk Dóri tájépítésztől a Zöld Kalandozások május 27-ei előadásán.

"Mi a kert? Mit teszünk, érzünk, mire vágyunk benne? Milyen a bennünk élő belső-kert? Egy városi kert hogy tud ökologikusan működni? 

2015. május 20.

Tavasszal felpörögnek az események a civil szervezetek háza táján, mindenki az adóbevallással és az azt övező 1%-os kampánnyal van elfoglalva. A legtöbb szervezet szentül hiszi, hogy az ő témája minden témák legfontosabbja – és ez így is van rendjén, hisz’ különben miért dolgoznának, tennék fel az életüket a Jó Ügyért?

2015. május 20.
Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás uniós források segítségével fejleszti térsége hulladékgazdálkodási rendszerét, ezzel biztosítva a modern kor elvárásainak is minden tekintetben megfelelő szolgáltatás megújítását.A Projekt keretében fejlesztésre kerül a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kerül kialakításra, a meglévők közül 45 hulladékgyűjtő sziget megújul, és 65 új sziget is létesül. Az interjúsorozat aktuális részében Bebét az énekest kérdezték szerinte mit tehet egy ember a környezetért.

Mit gondolsz fontos az embereknek a környezetvédelem?

2015. május 19.
Nem csak azért vagyunk nehéz helyzetben, mert bizalmatlanok vagyunk, hogy a pénz valóban oda kerül-e, ahol a legnagyobb szüksége lenne rá. Az egyszázalékos adakozási kedvnek nem tesznek jót a hűtlen kezelésekről szóló hírek. Aki viszont elszánt, hogy jótékonykodjon, számos alapítvány és civil szervezet közül választhat, feltéve, ha van ideje az ilyen honlapokat böngészni.

Márpedig annak, aki valamilyen okból nem érintett, ám elkötelezett, maradnak a kampányok és a reklámok, amelyek alapján kiválasztja, hova utalja a pénzt. Alaposan átalakította az elmúlt években a civil szervezetek működését az, hogy az egykulcsos adó bevezetése óta jóval kevesebb a nekik felajánlott egy százalékok összege. Emiatt viszont a reklámok szerepe még jobban felértékelődött: akinek van pénze magát hirdetni, azt megismerik, nagyjából erről szól a helyzet.

 

2015. május 19.
Kockázatértékelést végez az EFSA azzal kapcsolatban, milyen intézkedésekre lehet szükség az élelmiszerekben, illetve azok csomagolásában fellelhető fluortartalmú vegyületek speciális szabályozásához – közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 A közelmúltban amerikai kutatók állapították meg, hogy a csomagolóanyagok – így például a pizzás dobozok – vízhatlanításához felhasznált úgynevezett poli- és perfluor-alkilok rákkeltők lehetnek, ezért az USA-ban sokan máris azt sürgetik, hogy ezeket a forgalomból vonják ki. Az EFSA jelenleg felméri az élelmiszerekben fellelhető perfluor-alkilezett anyagok előfordulását és nyomon követését, a döntést pedig a tagállamok vizsgálati eredményei alapján hozza majd meg – tette hozzá a Nébih.

2015. május 19.
Május 31-éig elszállítják az Illatos úti telephelyről a szakemberek szerint legveszélyesebbnek ítélt 991 hordót. Az összes hulladék elszállítása előreláthatólag hat-kilenc hónapon belül fejeződik majd be.

Május 14-éig 514 hordót szállítottak el a telephelyéről, ami mintegy 80 tonnát jelent. A közlemény szerint a szakemberek által legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak.

2015. május 19.
A zöldtrágyázás élő növényekkel, helyben végzett trágyázási mód. A zöldtrágyának szánt gyors növekedésű és nagy tömegű biomasszát adó növényeket azért termesztjük, hogy a zöld részeket a talajba forgatva javítsuk a talaj fizikai és biológiai állapotát, a tápanyag-gazdálkodást, valamint hozzájáruljunk a szervesanyag mennyiségének növeléséhez.

A zöldtrágyanövények intenzív gyökérnövekedésükkel lazítják és drénezik a talajt (így csökken a pangóvizek veszélye), a föld feletti részek pedig védik a talajfelszínt az eróziótól, a közvetlen, erős napsugárzástól, a szél szárító és deflációs hatásától, a téli fagyoktól, valamint az intenzív záporok talajszerkezetet romboló hatásától.

2015. május 19.
Idén a Hajtás Pajtás vezetői, Tóth Zoltán és Géresi László tulajdonosok, Kürti Gábor pénzügyi vezető és Sinka Károly munkaügyi vezető kapták a Radó Dezső Díjat amit három éve alapított a Levegő Munkacsoport és a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja.

 

A díjat olyan emberek kapják, akik kiemelkedő eredményeket értek el a teherszállítás okozta környezetszennyezés csökkentésében. Az idén 22 éves Hajtás Pajtás alapítói, Tóth Zoltán és Géresi László egy svájci diáklány élménybeszámolója nyomán indítottak futárszolgálatot. A beszámoló témája az első biciklisfutár világbajnokság volt, amit 1993 nyarán Berlinben rendeztek. A kölcsönkért biciklikkel és kölcsönből nyomtatott szórólapokkal startoló vállalkozás első diszpécsere egy otthon dolgozó varrónő, Steinitz Mariska volt. 

2015. május 19.
A FKF uniós támogatásból bonyolított programjában 400 ezer fővárosi háztartást kapcsolt be a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszerbe. Ez a módszer növeli a külön gyűjtés hatékonyságát.

Befejezte a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítását Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. A 2013 márciusában indult projekt keretében mintegy 400 ezer új kék és sárga szelektív hulladékgyűjtő tartályt juttattak el a háztartásokhoz. Mára minden budapesti lakos otthon tudja szétválogatni és a megfelelő kukákba tudja dobni a papír-, műanyag és fém-, illetve a kommunális hulladékot. Munkába álltak az új gázüzemű kiszolgáló és gyűjtőjárművek is, amelyek csekély károsanyag-kibocsátásukkal kevésbé terhelik a környezetet.

2015. május 19.
A Magyar Ökotoxikológiai Társaság XI. Közgyűlésén (2015. május 15) levelet fogalmazott Balog Zoltán miniszternek (Emberi Erőforrások Minisztériuma), amelyet Fazekas Sándor miniszternek (Földművelésügyi Minisztérium) is megküldött. Ebben szorgalmazta, hogy a Szent István Egyetem ökotoxikológus MSc-képzése folytatódjék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága elvégezte a bolognai rendszer felülvizsgálatát, és kialakította a 2016-tól érvényes felsőoktatási szakjegyzék korrigált változatát.A Szent István Egyetemen hat éve kezdődött az ökotoxikológus MSc-képzés; ami Magyarországon hiánypótlónak és sikeresnek mondható. A végzett diákok a Környezettudományi Iskolák PhD-képzésében, egyetemeken, kutatóintézetekben és a környezet-egészségügyi intézetekben helyezkedtek el, így biztosítják a szakember-utánpótlást.

2015. május 19.
Mintegy ezer négyzetméteres területen ég a keszthelyi hulladéklerakó telep, amelyet négy város tűzoltói igyekeznek eloltani - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t.

Cseresznyés Dániel elmondta: a fenékpusztai településrészen fekvő hulladéklerakó oltását a keszthelyi tűzoltók kezdték meg, de Marcaliból, Pacsáról és Zalaegerszegről is indultak egységek a helyszínre. Az oltást munkagépekkel is próbálják segíteni. A szóvivő hozzátette: a kiterjedt területen lévő nagy mennyiségű hulladék miatt az oltás valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe.

 

forrás: velvet.hu

2015. május 19.
A várpalotaiak nem kérnek a zagyvaszántói azbeszttartalmú veszélyes hulladékból - hangoztatta mintegy háromszáz várpalotai lakos hétfőn a helyi önkormányzat által összehívott fórumon.

A rendezvényen Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a múlt héten Inotán tartott lakossági fórumon az ott lakók azt kérték, függesszék fel a hulladékszállítást, és sikerült megállapodni arról, hogy a hét első felében nem szállítanak veszélyes anyagot a Veszprém megyei városba, jelenti az MTI.

Arról is biztosította a várpalotaiakat, hogy az általuk a fórumon kialakított véleményt fogja képviselni. Azért fog dolgozni, hogy érvényre juttassák a várpalotaiak kérését: ne náluk helyezzék el az azbeszttartalmú veszélyes hulladékot.

2015. május 16.

Sorozatunk május 20-ai előadásán a komposzt toalettekről szóló hiedelmeket, kérdéseket és kétségeket oszlatja el Ertsey Attila öko-építész, akitől még a toalettek fejlődéstörténetéről és főbb típusairól is hallhatunk.

Zöld Kalandozások előadássorozatunk hetedik előadója Ertsey Attila, aki az önellátó házakkal és fenntartható települési stratégiákkal foglalkozik, az energiaellátástól a vízhasználaton át az élelmiszer-önrendelkezésig. Tagja a 2008-as, a Holcim Awards európai aranyérmét elnyerő Kormányzati Negyed tervező csapatának. Az Év Napháza 2007 megosztott I. díj és a Expo Milano 2015 ötletpályázat II. díj tulajdonosa.

2015. május 15.

Van egy ígéretes üzleti ötleted, ami a fenntarthatóságot szolgálná, de nem tudod hogyan kezdj bele a megvalósításába? Nevezz a ClimateLaunchpad ötletversenyre! A döntőbe jutók bekerülnek egy mentorprogramba, a legjobb pedig 10 ezer euróval gazdagabban indulhat neki a vállalkozói létnek!

2015. május 15.

Tavasszal hirdette meg a Humusz Játszd újra! Játékok újragondolása c. pályázatát, melyre óvodás csoportok jelentkeztek. Rengeteg ötletesen újjávarázsolt, illetve újrahasznosított anyagból készült játék érkezett be hozzánk, a nyerteseket hirdetjük most ki.

Ha valamiről, határtalan kreativitásukról ismertek az óvodapedagógusok - és ezt a mostani pályázatra beérkezett alkotások is jól prezentálják. Nyerteseket azonban muszáj kiválasztani, íme a zsűrizés eredménye.

Zsűrizésnél több szempontot is figyelembe vettünk a kreativitás mellett, például hogy a játék mennyi gyermeket foglalkoztat egyszerre, pedagógiai és szemléletformáló hatása, készítésnél óvodások bevonása, régi játékok, anyagok felhasználása.

Első helyezett

Kincses óvoda - Ametiszt csoport

2015. május 15.

A Humusz Szövetség áprilisban meghirdette Re-bútort az aulába pályázatát általános, közép – és szakközépiskolai diákok részére. A beérkezett tervekből hármat kiválasztottunk, melyeket meg is valósíthatnak a szerencsés nyertesek. Köszönjük szépen a sok remek ötletet!

A pályázat témája az iskola környezetében lévő eredeti funkcióját vesztett anyagokból, maradékokból összeállított bútor látványtervének elkészítése volt, lehetőség szerint olyan, hogy minél több diák tudja egyszerre használni. Rengeteg ötletes terv érkezett hozzánk, a nyertesek kiválasztása nem volt egyszerű.

2015. május 14.

Két napja szinte láncban érkeznek a várpalotaiak által nemkívánatos leponyvázott teherautók az Inota határában fekvő hulladéklerakóhoz. Az itt élők az utolsó utáni pillanatban, véletlenül tudták meg, hogy az egykori zagyvaszántódi cementgyár területéről ide Inotára szállítják az azbeszt tartalmú építési törmeléket, mintegy 26.000 tonnát. A lerakó üzemeltetője szerint nincs miért aggódni, mert a Várpalota mellett lerakott anyag már nem veszélyes. Az itt élőket a szavak egyelőre nem nyugtatták meg, felháborítónak tartják, hogy a lakosságot mostanáig senki sem tájékoztatta.

inota

Maroknyi tiltakozó csapat a lerakó lábánál - /A szerző felvétele/

2015. május 14.

Tele az életünk mindenféle kütyükkel, a telefontól a tableten át a tévéig, ráadásul mintha a tartósság egyre kevésbé lenne szempont. De hova kerülnek a megunt, elromlott és kidobott eszközök? Megmutatjuk.

szemetvaros

(fotók: Valentino Bellini / bitrotproject.com)

 

2015. május 14.

"Talán nincs elég víz kimosni őket?" - egy indiai textilüzemről készített és most felkapott rövid dokumentumfilm arra mutat rá, hogy mennyi ruhát dobnak ki feleslegesen a nyugati nők.

A nyugati világ leselejtezett ruháinak útját követte végig egy indiai rendezőnő 14 perces rövid dokumentumfilmje, amely az elmúlt két évben számos díjat is nyert.

A dokumentumfilm bemutatja, hogy a nyugaton kidobásra ítélt, de alig hordott ruhák végül Indiában kötnek ki, ahova hatalmas uszályokkal szállítják őket. Itt aztán újrahasznosító üzemekben a helyi munkások színek szerint válogatják szét a világ minden tájáról érkező leselejtezett használt ruhákat, amelyeket darabokra vágnak.

2015. május 13.

A brazil Curitibában zöld mentalitás szempontjából már a hetvenes években sikerült eljutni oda, ahova más városok még most is csak igyekeznek, kérdés azonban, sikerül-e fenntartani a vívmányokat.

curitiba
Egy ökováros, amelyet a hetvenes években kezdtek építeni

 

2015. május 13.

A BirdLife International rajzversenyt hírdet "A tökéletes madárkert" témában. A Tavaszi madárles program keretében idén kitüntetett figyelmet fordítunk a madárbarát kertek fontosságára, ennek tükrében rajzversenyünk témája is ez.

A verseny szabályai a következők:

  1.  A rajzverseny a BirdLife International szervezésében kerül megrendezésre.
  2.  A pályázók életkora nem haladhatja meg a 16 évet.
  3.  A pályázóknak legalább egy madármegfigyelést kell regisztrálniuk a http://www.springalive.net/hu-hu oldalon 2015. június 21-ig. A madármegfigyelések regisztrációjáról >>itt találhatnak információt.

2015. május 13.

A Moped egy gyermekeket célzó médiaértés fejlesztést támogató foglalkozás-sorozat, amely erősen épít a demokratikus értékekre nevelés és a médiaértés fejlesztés összekapcsolásának a német médiapedagógiai gondolkodásban elért eredményeire.

A tananyag-fejlesztés eredményeként három korcsoporthoz igazodó, egymásra épülő, de egységenként önállóan is megvalósítható program készült el. A program része a szülők számára szerveződő cselekvésorientált foglalkozások tematikája is.
A csomagban minden, a felkészüléshez és a program lebonyolításához szükséges anyag megtalálható.

2015. május 13.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva ismét meghirdetette egyéni, családi és csoportos kreatív pályázatát. Az alkotások az idei évi Európai Mobilitási Hét témájához kapcsolódva a közlekedési módok helyes megválasztásának üzenetét közvetítik majd.

2015. május 13.

Ez a különleges házikó az angliai Deddington-ban épült. A tulajdonos, Michael Buck csak £ 150 (63.000,-Ft) költséggel építette fel a képeken látható házat. Tette mindezt azért, hogy megcáfolja a mondást, miszerint egy élet munkája egy házat építeni .

haz

 

Oldalak