Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2016. július 28.

Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákban - még a boltok levegője is szennyezett. A Greenpeace outdoor márkák üzleteiben tesztelte a levegőt.

 

2016. július 26.

Szennyezők a tiszai ártérben felhalmozódott PET-palackok. Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált egy független laboratórium a Tiszában. A PET Kupa elnevezésű környezetvédő akció során a palackokkal zsúfolt területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.

2016. július 26.
Már az 1900-as évek elején megalakult az első világméretű kartell. Nem, nem a bankszektorban, és nem is gyíkemberek hozták létre. Hanem a világ legnagyobb világítástechnikai cégei. Túl jól működtek az izzók, vagyis túl nagy volt az élettartamuk, márpedig ilyen tartós termékre senkinek nincs jó üzleti modellje. Most a ledes izzók piacán figyelhető meg hasonló.
2016. július 26.

Ami a vásárlónak kényelmes, a természetnek pusztító: egyre több gondot okoznak a milliószám eldobott műanyag szatyrok. A világon hetente 37.000 millió (!) nejlontasak kerül forgalomba.Franciaország drasztikus lépésre szánta el magát, és az EU is próbál változtatni. Ritka kivétel, amiben a magyar szabályozás megelőzi korát.

2016. július 26.

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról nem igazán esik szó, hogy tudjuk megvédeni a környezetünket a nyaralás alatt. Évente körülbelül 10 millió tonna szemét kerül a tengerekbe.

Az emberek többség egy-egy tengerparti üdülőhelyet választ úticélul a pihenés gyanánt. A nyaralás alatt sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nem csak otthon kell környezettudatosnak lenni, de a nyaralás alatt is. A tengeri hulladékok 80%-a szárazföldi tevékenységből származik, aminek mindössze 15%-a marad a vízfelszínén. 10 millió tonna hulladék évente a tengerekben…elképesztően magas szám.

2016. július 25.

„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Erről szól második éve a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója.

2016. július 25.

Az egyetlen hazai Greener Festival díjas rendezvény, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) idén számos öko-újdonsággal rukkol elő: a Jégpohár, az Ehető Kanál, a Szalma Szívószál, a Komposzt WC és még sok más.

2016. július 22.

A Maradékbazár híre sokakhoz eljutott az utóbbi hónapokban. Ennek egyik eredménye, hogy a 25. Szent Imre Cserkészcsapat jóvoltából hozzánk kerülhetett 4 nagyobb doboz bőrmaradék (különböző minőségű, színű és méretű darabok), amit szívesen megosztunk veletek is.

2016. július 22.
Nem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron - közölte a Kaposvári Városháza csütörtökön az MTI-vel.
2016. július 19.

Szerintem nem engedheted meg magadnak a "kedvenc" ruhamárkádat. Erős az állításom? Márpedig inkább van igazam, mint nem. Azt látom, hogy az emberek többet akarnak mutatni magukból (pénztárcájukból) , mint a mocskos valóság. Hogyan terjedhettek el az "utcán" a középkategóriájú ruhamárkák?

 

2016. július 19.

A spanyolok kifejlesztettek egy teljesen új anyagot ananász levelekből, mely a bőr tökéletes helyettesítője lehet. Jönnek a vegán cipők, táskák és bútorok…

2016. július 19.

Egy fiatal divattervező a környezetre, a munkavállalók jogaira és a vásárlók pénztárcájára gyakorolt negatív hatásai miatt erősen bírált ún. “fast fashion” radikális alternatívájával állt elő. A “fast fashion” tükörfordítása “gyors divat”, amely azt jelenti, hogy a rossz anyagminőségű, rövid használati időre tervezett ruházati termékeket a fogyasztók a gyorsan változó stílusokhoz, trendekhez alkalmazkodva sűrűn lecserélik.

2016. július 18.


Ősszel egyszerre érkezhet a háztartásokhoz fél év szemétszállítási díja. Addig ugyanis úgy néz ki, nem tudja megoldani a zsámlázást az államosított szemétcég.

Április óta nem küldenek számlát a hulladékszállító cégek a lakosságnak az ország legtöbb településén, mert az állami hulladékgazdálkodó cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nek április eleje óta nem sikerül megoldani a számlázást. Emiatt a családok várhatóan ősszel egyszerre kapnak majd egy hat-hét havi díjat magában foglaló számlát, ami elérheti a 18-21 ezer forintot - írja az MNO.

2016. július 18.

Te leszel a Humusz Szövetség kedvenc szolgáltatási menedzsere, ha: nagyon jól értesz a sales területhez és nyitott vagy arra, hogy más területen is tapasztalatot szerezz: vállalati környezetgazdaságtan, környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás (CSR), kommunikáció, pr.

2016. július 16.
Ha te is bambán szeretnél nézni a monitorra 1 percig, íme egy kissé bizarr újrahasznosítós videó.
2016. július 15.
A vártnál jóval több, 18 900 aláírás jött össze abból a célból, hogy népszavazás dönthessen a kaposvári gumihulladék-feldolgozó létesítéséről, jelentette be Pintér Attila, szocialista önkormányzati képviselő a kaposvári Városháza előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
2016. július 12.
A Humusz Szövetség takarítónőt/takarítót keres azonnali kezdéssel, hosszútávra!
2016. július 11.

A Kérjen lehetetlent című egykori rádióműsor fő száma lehetett volna, ha valaki azzal áll elő, hogy takarítsuk ki Indiát. Sokak szerint ez tényleg egyenlő a megvalósíthatatlannal. (Meg aztán ebben a kérdésben idehaza is akad némi restancia.) India vezetői azonban nem így gondolták. 2019-ig tartó mozgalmuk célja India kitakarítása. Egy mindössze 600 lakosú kelet-indiai falu azonban megelőzte a nagyvárosokat és a meghirdetett akciót. Mawlynnong 13 évvel korábban – köszönhetően az ott élő gyerekeknek – egész Ázsia legtisztább települése lett.

2016. július 11.
Tom Licence a középkori történelem szakértője, író és egyetemi tanár, emellett önmagát szemétkutatónak is nevezi, kutatásainak egy része ugyanis arra irányul, hogy elődeink hulladékát tanulmányozva próbál következtetni mindennapi életük részleteire. Lássuk, mit rejtenek a 19. századi kukák!
2016. július 11.
Több édességben is rákkeltő és mutagén anyagokat talált az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság.
2016. július 08.

Megjelent az ÚjraSzedve magazinunk nyári száma. Megvásárolható a Humusz irodájában személyesen, vagy elő is fizethettek rá, ezzel is támogatva a megjelentetését ;)

2016. július 07.

urszemet3Bolygónk körül mostanra több mint hétezer tonna űrszemét kering, ami kezd egyre aggasztóbbá válni. A helyzet kezelésére a Surrey Space Centre javaslatát, a hétfőn kezdődött Royal Society nyári tudományos konferenciáján frissen bejelentett RemoveDERBIS projektje jelentheti a megoldást, amit jövő év elején kezdenek majd tesztelni – írja az itcafe.hu.

2016. július 07.

szemetbol_hazatA szeméthegyek csak nőnek, miközben sok-sok embernek nincs tető a feje fölött. Ezt a két súlyos, de első látásra talán egymástól független problémát kötötte össze zseniális újításával egy kolumbiai vállalkozó.

2016. július 07.

2012 óta a METRO Kereskedelmi Kft. 1 milliárd forintot meghaladó értékű élelmiszer adományt juttatott el az Élelmiszerbanknak, melyből az elmúlt évek alatt több mint 2 millió adag élelmiszer csomagot állítottak össze, és jutattak el évente megközelítőleg 50.000 családnak. Az együttműködés keretében a 13 METRO áruházból a lejárat közeli és esztétikai hibás termékeket juttatják el a nehéz körülmények között élőknek.  

Oldalak