Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. július 01.

Egy brit férfi, Richart Sowa mintegy 150 000 darab üres műanyag palack felhasználásával épített magának úszó szigetet.

Sowa évek alatt gyűjtötte össze a hatalmas mennyiségű palackot, majd fokozatosan alakította ki belőle a 740 négyzetméteres alapterületű úszó szigetet. 

Sziget_szemetbol

A szigetre aztán még egy háromszintes házat is felhúzott, konyhával, zuhanyzóval, ökovécével és komposztálóval. Mindemellett pálmafák, gyümölcsfák és fűszernövények is élnek rajta. A Joyxee szigetnek elnevezett építmény Mexikó partjainál úszik.

 

Forrás: nlcafe.hu

 

 

2015. július 01.

A kertészkedéshez nincs feltétlenül szükség kertre, de még balkonra vagy virágcserepekre sem. Elég néhány műanyag kupak.

A távol-keleti Merry Project dizájncég rukkolt elő a kupakkertészet ötletével. A dolog lényege, hogy e célra alkalmas, aprócska növényeket ültetnek egyszerű műanyag kupakokba. Ezzel az előzőleg feleslegessé vált kupakok is új, hasznos funkciót kapnak. 

kupak

2015. június 30.

2015-ben is megrendezték az európai országok nulla hulladékos találkozóját, melyre ezúttal Szófiában került sor. A konferencia nemcsak az elmúlt egy év sikereinek ismertetésére volt remek alkalom, de a résztvevők megvitatták a szakterület nehézségeit és kihívásait is, valamint ezek megoldására közös stratégiákat, együttműködési lehetőségeket dolgoztak ki.

2015. június 5-9 között Bulgáriában, Szófiában megtartották az ezévi Zero Waste Europe találkozót, melyen szakértők, a terület támogatói és zw-aktivisták vettek részt, információkat, tapasztalatokat cseréltek és akcióprogramokat, valamint közös stratégiákat dolgoztak ki a jövőre nézve.

Opening Sofia

2015. június 30.

Aláírásgyűjtés és civil összefogás a Hejőcsabai Cementgyár újraindítása ellen

2073 aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben és adtak át a mai napon a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport tagjai a város polgármestere, dr. Kriza Ákos polgármester és az önkormányzati képviselők számára.

2015. június 29.

A műanyagújrafeldolgozó ipar is szeretné, ha megtartanák a tavalyi Körkörös gazdaság csomagban szereplő újrahasznosítási célszámokat.

Egy tanulmány szerint 80.000 új munkahelyet és jelentős CO2 kibocsátás csökkenéssel járna a 2020-as 45%-os és a 2025-ös 60%-os műanyag csomagolásihulladék újrafeldolgozási célszám.

2015. június 29.
Vajon milyenné válna a világ, ha egy újabb gazdasági válság rázná meg? Hogyan leszünk képesek tiszta ivóvizet előállítani, ha továbbra is szennyezzük az édesvizeinket? Mit hagyunk az utánunk következő generációkra? – kérdések, amelyekre az Envienta Projekt megnyugtató válaszokat kínál.

A javak felhalmozása, a birtoklás vágya, a jól fizető, de lélekölő munka hajszolása, az anyagi jólét előnyben részesítése a személyes jólléttel szemben – még mindig sokan hiszik, hogy közelebb visz a boldog, kiegyensúlyozott élethez. Pedig a hatás épp ellentétes.

2015. június 29.

Nehéz a dolga annak, aki laikusként szeretne fellépni valamely környezetvédelmi ügyben, hiszen számtalan jogszabály van, amire tekintettel kell lenni illetve figyelembe kell venni. A nemrégiben változó jogszabályok sokasága, a megváltozott illetékességi területek és hatáskörök tovább nehezítik a helyzetet.

Mire hivatkozzunk?

2015. június 26.

A hét második fele a dolgos szórakozás jegyében zajlott; csütörtökön a Balatonnál voltunk az Everness Fesztiválon, pénteken a Norvégminta Fesztiválon vettünk részt. Mindkét helyre szívesen mentünk és vittük a szemléletformáló játékainkat és kiadványainkat.

Az Everness Fesztivált 3 évvel ezelőtt rendezték meg először és azóta is nagy sikernek örvend. A nevéből is sejthetően a tudatosságre helyezi a hangsúlyt (az élet minden területén), amibe természetesen a környezetvédelem is beletartozik. A Magnet Bank Civil Falujának egyik szereplője voltunk csütörtök délelőtt, majd délután a szelektív hulladékgyűjtésről és hiányosságairól beszélgettünk. Aki kedvet kapott, vasárnapig nézheti meg saját szemével a színes forgatagot. További infó: http://everness.hu/

2015. június 26.

Egy szegedi cég az államilag támogatott energiatakarékossági pályázatok mintájára elindította saját csereprogramját. Azonban ők nem hűtőben vagy kazánban, hanem zokniban utaznak.

Az szegedi ZV-Impex Bt. elindította az első magyar Zokni Csereprogramot, amihez a Magyar Postát is megnyerték, így a programban részt vevők akár ingyenesen is el tudják küldeni a használt, lyukas vagy páratlan zoknijaikat. A program tavalyi indulása óta eddig közel 9 ezer család csatlakozott, és a fehérneműket gyártó cég már 1 tonna zoknit be is gyűjtött újrahasznosítás céljából.

2015. június 25.
Soroksár és Pesterzsébet határán is található egy - az Illatos útihoz hasonló, de annál kisebb - veszélyes hulladékokat tároló telep.

A területen található mintegy nyolcvan tonna hulladék túlnyomó része veszélyesnek minősül – mondta Mach Péter. A telephely a Lenke utca és a Bolyai János utca sarkán található, hivatalosan már Soroksáron, de a közelében pesterzsébeti családi házak és egy lakótelep is áll.

A területet egy felszámolás alatt álló kft. bérli, a felszámolás megindításakor még körülbelül 104 tonna hulladék volt ott, de abból körülbelül 24 tonnányit a felszámoló utasítására egy cég tavaly elszállított - közölte.

2015. június 24.

Míg Nyugat-Európában és Amerikában a co-housing (azaz „együttlakás”, vagy „közösségi lakóhely”) közismert fogalom és terjedőben lévő gyakorlat, Magyarországon kevesen ismerik a lakhatás e formáját. Pedig nálunk is lenne igény közösségi létformát biztosító lakókörnyezetre; ráadásul az együttlakás alternatív megoldást jelent(ene) számos hazai lakhatási problémára.

De mi is az a co-housing?  

Lényegében olyan közösségi lakóhely és lakhatási forma, ahol a lakók közösségi feladatokat is végeznek.

2015. június 23.
Az Uniós projekt a fenntartható mezőgazdálkodáshoz kínál képzési rendszereket

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem összefogásával

megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi Európai Uniós támogatású projekt a fenntartható

mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz)

kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínál a felsőoktatásban tanulók számára. 2015.

június 30-ig véglegesedik a gyakorlati pilléreken álló modern, nemzetközi szinten versenyképes

szakoktatási tananyag.

2015. június 23.
Eltemették az utolsó visszaváltható pezsgősüveget, hulladék katapulttal bombázták a minisztériumot, romhalmazból bemutató központot és városi tanösvényt építettek. Látványos (játék) pénzégetéssel tiltakoztak a „termikus hulladékhasznosítás” ellen. Pedagógusokat és gyerekeket zöldítettek személyesen és a KukaBúvárral. 20 éves lett a Humusz, azaz a Hulladék Munkaszövetség.

Te is humusz leszel, de addig…

 

2015. június 23.

Hawaii-on régi városi buszokat alakítanak át menhellyé hajléktalanok számára.

Az önkéntesek adományokból származó anyagokból építik majd meg a szállót. 

Minden buszban egy meghatározott helyiséget rendeznek majd be: lesz fürdő, étkező, alvókabin, rekreációs egység.

A nyár végére két busz felújítását tűzték ki célul. A szükséges 70 buszra és minden felhasználásra kerülő anyagra adományokból tesznek szert.

city-bus-shelter-homeless-group-70-hawaii-7

2015. június 23.
Pécsen bővíteni is kellett a ládát, ahová bárki tehet ennivalót, a szegények pedig elvehetik, amire szükségük van.

Egyre több városban segítik ételadomány-dobozzal a rászorulókat – ezekbe bárki tehet ennivalót, aki pedig éhes, elveheti, amire szüksége van. Február óta 11 ilyen dobozt helyeztek el országszerte.

Egy pécsi férfi egy csomag kenyeret vett ki a tárolóból, azt mondta: nincs jövedelme, ezért szorul rá. Az irgalmasrendi kórház kerítésére kitett dobozt már bővíteni kellett. Az ötletgazda, Pio atya elmondta: folyamatos a forgalom, hozzák és viszik az ételeket.

2015. június 23.
Kezdetben még csupán az étkezés, a "slow food" volt a mozgalom fókuszában, innen ered az elnevezés is: egy mozgalom, ami a fast (food) ellen lép fel.

A slow filozófia alapja a tudatosság, a nyitottság, az őszinteség, a közösség. A mozgalom 1986-ban indult el Olaszországból, amikor egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini tiltakozott egy McDonald’s megnyitása ellen a római Spanyol Lépcsőknél. 

 

2015. június 23.
A főzés kétségkívül nagyon alapvető és slow tevékenység. A slow mozgalom is a slow food-tól indult el. Annyit beszéltek és írtak róla már, mi újat lehetne még hozzátenni? Sokáig én is így gondoltam, ezért sem írtam róla. Eddig.
2015. június 20.

Bár Magyarországon termékdíjas a műanyag bevásárlótáska, és egyre többen visznek is magukkal szatyrot a bevásárláshoz, a tudatos vásárlói szokások még mindig nem elég elterjedtek a mindennapokban. Erre szeretnénk a figyelmet felhívni és jó tanácsokkal szolgálni egy látványos flashmob keretében.

júli 3Július 3-a a nemzetközi Nejlonzacskómentes Nap, amit immár sokadik alkalommal rendezik meg Európa és világszerte.

Ma egy átlag uniós polgár 200 nejlonzacskót használ fel évente, 90%-ban egyetlen egyszer. Ez évi 8 milliárd szemetet jelent a természetben, melynek nagy része a tengerekbe jut el, veszélyt jelentve a vízi élővilág számára is.

2015. június 20.
Olyan szervezeteket keresnek akik foglalkoznának élelmiszerelosztással

A Magyar Élelmiszerbank Helyi élelmiszermentő hálózatok kialakítása című projektje keretében együttműködést keresünk, illetve ajánlunk fel (karitatív) civil szervezetek számára, amelyek tevékenységi körében már szerepel az élelmiszerosztás, vagy a közeljövőben szeretnék tevékenységüket ilyen irányba bővíteni. A pályázatban kiválasztott civil szervezetek átfogó képzésben részesülnek élelmiszeradományok felkutatásával, fogadásával, szállításával, tárolásával, szétosztásával stb.

2015. június 19.

2015. június 16-án mutatták be Ferenc pápának a teremtett világ védelméről és a környezetről szóló, új enciklikáját.

Az interneten közölt 192 oldalas, hat fejezetből és 246 cikkből álló dokumentum a Földhöz és a teremtett világhoz intézett imákkal zárul. A La Repubblica olasz lap szerint a katolikus egyházfő enciklikája ökológiai kiáltvány az emberiséghez, a nemzetközi politikai-gazdasági, valamint tudományos élethez. A szöveg szerint a világ minden egyes eleme összefügg, felhívja a figyelmet arra, hogy bolygónk egyre sérülékenyebb egyensúlya főleg a szegényeket, a kirekesztetteket sújtja, a környezeti gondok megoldása pedig a nyomor gyökereinek felszámolásában segíthet.

2015. június 18.

A Humusz Szövetség 2015. februárjában töltötte be 20. szülinapját. A bulival megvártuk a jobb időt, hogy egy amolyan humuszos kerti parti keretén belül tudjuk megköszönni a korábbi vezetőségnek, munkatársaknak, régi és jelenlegi önkénteseinknek az eddigi - és jövőbeli :) - segítséget. Még legalább ugyanennyi szülinapot kívánunk magunknak! :)

 

Az "egy kép többet mond ezer szónál is" elve alapján képgalériánkat láthatjátok :)

humusz szülinapi buli képgaléria

2015. június 17.

Hiába okozott veszélyt a kigyulladt illegális szeméttelep Zuglóban, a terület bérlője eddig elkerülte a környezetvédelmi hatóság látványos büntetését. A bérleti díjjal tartozik a MÁV-nak, a cég perel, ahogyan az önkormányzat is. A kis bt telepe mégis működött, és jelenleg sem indult meg a kiürítés.

A tüzétől félnek, a bűzétől tartanak a környékben élők, a polgármesteri hivatal feljelentést tett a szabálytalanságok miatt, a telkek vagyonkezelőjeként a MÁV nemfizetésért kipaterolná a bérlőt. Mindezek ellenére kimozdíthatatlannak látszik Zuglóban a Rákospatak utca 123. alatt lévő szeméttelep, pedig az egyébként nem is lehetne ott.

 

2015. június 17.
A régi járműveket egyszerűen kidobják.

Kína 1,4 milliárd fős lakossága nemcsak háztartási hulladék tekintetében produkál elképesztő mennyiséget: az ország évek óta a világ egyik legnagyobb autópiaca, így egyre súlyosabb mértéket ölt az ottaniak által termelt járműipari hulladék is.

Ezzel ráadásul nem is vacakolnak: az autókat, motorokat, egyéb járműveket egyszerűen kivágják a roncstelepre és kész. Mint a népszerű autós blog, a Carbuzz által közölt fotókon jól látható: a szelektív gyűjtésre legalább odafigyelnek, külön-külön tárolják az egyes járműkategóriákat. 

2015. június 16.

Összefogás az élelmiszerpazarlás ellen: élelmiszerfeleslegből készült 5000 adag ételt!

Június 4.-én csütörtökön került megrendezésre az Élelmiszerbank szervezésében az Esélyt az Ételnek Nap, melynek lebonyolításában mi is részt vállaltunk. Az esemény célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a mértéktelen élelmiszerpazarlás problémájára. A Humusz csapata nevében is gratulálunk a nagysikerű eseményhez, melynek beszámolója alább olvasható:

2015. június 16.
A kistérség települései (Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros, Kardos, Csabacsűd) jelentős erőfeszítéseket tettek hulladékgazdálkodási közszolgáltatói kötelezettségeik teljesítése érdekében.

Terepbejárással egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be a Körös-szögi Kistérség Hulladékgazdálkodási Rendszer továbbfejlesztésének eredményeit. Közös beruházásban megvalósították a Gyomaendrődi hulladéklerakó telepet, mely megfelelő aljzatszigeteléssel rendelkezik. A települési szilárdhulladék lerakással történő ártalmatlanítási feltételei így adottak.

Oldalak