Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. március 27.
Tanulságos esetről számolt be az index.hu.

A hulladéktörvény

2015. március 27.

Az Országgyűlés egy olyan állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot tárgyal éppen a napokban, amely hosszú távon veszélyezteti a magyar természet védelmét. Ezért azonnali cselekvésre van szükség!

Hallasd a hangod! Küldj egy emailt az országgyűlési képviselőknek, hogy lássák: mind összefogunk a nemzeti parkok jövőjéért!

2015. március 27.

Több mint 150 civil szervezet fordult az Országgyűléshez, hogy a képviselők ne támogassák a nemzeti parkok jogait csorbító állami vagyonról szóló törvény tervezetét. A kezdeményezéshez még mindig ehet csatlakozni!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére fordultak kiáltvánnyala képviselőkhöz a szervezetek. A levelet számos környezetvédő szervezet, mint a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport, illetve más civil szereplők is, mint például a Gazdatanácsok Szövetsége írta alá.

2015. március 23.

Az alábbiakban néhány ötletet és tanácsot olvashattok arról, hogy hogyan csökkenthetjük a kidobott élelmiszereink mennyiségét, hogy ezzel csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat és még pénzt is spóroljunk.

Bár sokan nem szeretik hallani, de mindannyian pazaroljuk az élelmiszert. Globális szinten az összes megtermelt élelmiszer 1/3-át dobjuk ki vagy pazaroljuk el az élelmiszertermelés és fogyasztás során. Kanadában ez az arány például 40% (ami 27 milliárd dollár értéket tesz ki), és Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

A pazarlás túlnyomó része a háztartások pazarlásából adódik, ám jelentős részben származik az éttermek, intézmények (pl. iskolák), élelmiszerüzletek kidobott élelmiszereiből.
De mi is a baj a kidobott élelmiszerrel?

2015. március 23.

Környezetvédő és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója
2015. április 24-26. Tokaj

GYERTEK!

Idén Tokajban kerül megrendezésre a Környezetvédő és Természetvédő Civil Szervezetek 25. Országos Találkozója. 2015. április 24 és 26 között Magyarország egyik legszebb borvidéke várja a résztvevőket egy családbarát, fiatalos és újszerű Országos Találkozóra!

2015. március 23.

  

    A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában és a Káli-medence keleti kapujában elhelyezkedő hétezer négyzetméteres park látogatói az évszaknak megfelelő változatos programokon elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek a növények felhasználásáról, népi és tudományos hátteréről.

2015. március 23.

Budapest Fővárosi Közgyűlésének a Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelete 2011.

2015. március 22.

A Tweed Run fogalma Angliából ered: először 2009-ben, Londonban került sor olyan kerékpáros felvonulásra, ahol régi típusú bringákon, tweed stílusú ruhákban biciklizték körbe a résztvevők a várost.
A múltat idéző kerekezés aztán gyorsan követőkre talált Németországban, az USA-ban, Oroszországban, Japánban, sőt Brazíliában is. No és nálunk: Budapesten idén április 11-én már  kilencedik alkalommal szállnak nyeregbe a „tweed életérzés” kedvelői, hogy a Vintage Kerékpáros Felvonulás keretében körbetekerjék a főváros legszebb utcáit.

2015. március 19.

Kisebb kihagyás után 2015 tavaszán ismét elindítjuk Zöld Kalandozások beszélgetéssorozatunkat, mely idén az ökofrankó fészekrakás (építkezés, felújítás) témáit dolgozza fel.

Az első előadás 2015. április 1-jén, szerdán este 6-tól lesz a Humusz Házban. Előadónk Baji Béla, a permakultúra nagy szakértője.

A további előadók listája és információ az előadássorozatról: http://www.humusz.hu/zoldkalandozasok

Zöld Kalandozások logó

2015. március 18.

2015. március 27-én a próbaüzemet követően megnyitja kapuit a Gyógynövény-völgy ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont Zánkán.

Egész évben hazánk egyik legváltozatosabb gyűjteményével fogadják az érdeklődőket: az évszaknak megfelelően több mint 500 gyógynövény fajjal ismerkedhetünk itt meg izgalmas és interaktív programok segítségével.

2015. március 18.

Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros keretében zajló márciusi Day 15 projekt a város zöldövezetének a kiterjesztésére szeretné felhívni a figyelmet, jelentette be Răzvan Luca, a program koordinátora.

A márciusi Day 15 nagy papírvirágok zöldövezetet nélkülöző helyekre történő kihelyezésével, valamint egy ültetési kampány indításával igyekszik ezt a célt szolgálni.

2015. március 18.

Nyíregyházán két héten át a különválogatott papír-, műanyag-, és csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért utalványt, fürdő-, színházi vagy állatkerti belépőt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők. Ezzel is próbálják ösztönözni a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és arra is, hogy virágos lakókörnyezetet alakítsanak ki, hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

2015. március 18.

Túl sok cucc?A Humusz Szövetség 2014 júliusában indította el a tárgyi adományokkal foglalkozó hálózatát kilenc civil szervezettel karöltve, amely idén márciusban öt további szervezettel bővült. A fejlesztés központi eleme a www.tulsokcucc.hu oldal, ahol felajánlók és fogadók találhatnak egymásra.

Az alsóbb társadalmi rétegek leszakadása, a szegénység fokozódása feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára a hazánkban egyébként gyerek cipőben járó tárgyi adományozásban való közreműködést. A tárgyi adományozás egyszerre képes a szociálisan rászoruló rétegek megsegítésére, és újrahasználati módszerként a hulladék megelőzéséhez is hozzájárul, vagyis környezetvédelmi szempontból is kívánatos. Ehhez képest a tárgyi adományozás az egyik legkevésbé elterjedt formája az jótékonyságnak.

2015. március 18.

A Hamburger Hungária Kft-nél tett látogatásunkkor a papírhulladék feldolgozásának összes fázisával megismerkedhettünk: a szelektíven gyűjtött bálák beérkezésétől egészen az óriás papírtekercsek kigurulásáig.

A gyárlátogatás apropója a KörnyezetBarátok – Ökoiskola jó gyakorlatok terjesztése diákokkal diákoknak pályázat volt, melynek során 20 fő közösségi szolgálatos fiatalnak nyújtottunk elméleti és gyakorlati felkészítést újrapapír és hulladékmegelőzés témakörben.

2015. március 18.

Csaknem negyven tonna műanyag kerül a Dunába évente az osztrák szakaszon - olvasható a bécsi Környezetvédelmi Hivatal (Umweltbundesamtes) frissen nyilvánosságra hozott jelentésében.

2015. március 18.

Itt a tavasz, és itt az ideje, hogy megújítsd a ruhatárad. Nem akarsz tízezreket költeni új ruhára? Spurina tippjeivel most sokat spórolhatsz.

2015. március 18.
A kisiparosoktól való vásárlás a helyi termék előnyben részesítését jelenti, amelynek pozitív társadalmi hatása van.

A Nagykörúton belül mintegy kétszáz kisiparos dolgozik kapualjakban és pincékben. Kalaptól a lámpaernyőn át a kovácsoltvas melltartóig mindenfélét gyártanak a műhelyekben. Egy új városnéző sétának köszönhetően ezekre az izgalmas helyekre nyerhetünk bebocsátást.

2015. március 17.

-    ha szeretnél bio és/vagy kistermelői termékeket vásárolni,
-    ha csatlakoznál egy bevásárló közösséghez,
-    ha fontos számodra a környezet védelme és a hulladékszegény életmód
akkor lépj be a pártoló tagjaink közé!

Gyere el a Humusz Batyu a tavaszi kóstoló rendezvényére, ahol
-          megismerkedhetsz a Humusz Batyu beszállítóival, termelőivel
-          megkóstolhatod a bio és/vagy kistermelői termékeket
-          beszélgethetsz a Humusz munkatársaival a környezettudatos életmódról.

2015. március 17.

Költözik, de sok a holmi, amelyet nem vinne magával? Vagy egyszerűen csak addig rakosgatta az „ez még jó lesz valamire”-dolgokat, hogy már ki sem lát a halom alól? A megoldás a garázsvásár, amely itthon is egyre népszerűbb. A kilencvenes évek Amerikájából elindult kezdeményezésben olyan tárgyaktól szabadulnak meg tulajdonosaik, amelyek számukra már nem fontosak, másoknak azonban értéket képviselhetnek. Szervezheti a vásárt egy ember is, de összeállhatnak többen is, hogy eladják portékájukat. Alkudni szabad, a lényeg, hogy mindenki elégedett legyen.

Tudnivalók a szervezéshez

A vásárhoz egy megfelelő hely kell. Saját kert, garázs esetén ez adott, egyébként társasház udvarán is lehet vásárt rendezni, ha az ott lakók hozzájárulnak. Persze akadnak olyan helyek is, amelyek befogadnak vásárokat, lehetséges például, hogy asztalpénzt kell fizetnünk.

2015. március 17.

Az utóbbi évtizedek során az oktatástól kezdve a lakás árakon keresztül sok minden ára emelkedett, viszont az élelmiszer árakban nem történt jelentős változás. Egy amerikai mezőgazdasági kutató intézet tanulmánya szerint arányaiban kevesebbet költünk élelmiszerre, mint az 1960-as években.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők több pénzt költenek élelmiszerre, mint az alacsony jövedelmûek , ugyanakkor a kevesebb pénzből gazdálkodók a fizetésük nagyobb hányadát  hagyják az élelmiszer boltokban.

2015. március 16.

A Magyar Cetelem Bank az elmúlt évek sikereire építve, idén ötödik alkalommal hirdeti meg az általános iskolás gyerekek környezettudatos, felelős gondolkodásának erősítése jegyében a Cetelem Zöldsuli program pályázatot.

 

2015. március 16.

Túl sok promóciós hűtőmágnesed van?

Remek alapanyag egy saját mágneshez. Egy kis kartonpapír, némi vízfesték, tojáshéj, és kreativitás kell hozzá.

Ezt a kis baglyot kartonpapírból vágtam ki. Akvarellel festettem, színezett tojáshéj-mozaikozással díszítettem. A szeme feltekert újságpapír. A hátoldalára benzinkutakon kapható reklám-mágnest ragasztottam mintával lefelé.
Nem tudtam mi tölti majd be a csőr szerepét, de gyerekvigyázás közben egy kisfiú éppen egy ilyen alakú fehér csillogó-villogó kavicsdarabot nyomott a kezembe.

 

2015. március 16.

Kisebb meglepetésre péntek este megjelent a gánti fórumon Orbán Győző, ezzel pedig heves indulatokat és későbbi vitát váltott ki a miniszterelnök édesapja a megjelent és aggódó lakosok körében.

2015. március 16.

Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Rendelet, mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hoz.

2015. március 16.

Manapság a keletkező nagy mennyiségű műanyag hulladék kezelése komoly problémákat okoz. Az egyszer használatos, eldobható csomagolások pedig hozzájárulnak a szennyezéshez. Friss zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények kis mennyiségű becsomagolása fölösleges felhasználása ezeknek a nem lebomló anyagoknak, ahol a habtálcák újrafeldolgozása még nem csak nem megoldott, így mindenképp égetésre vagy lerakásra kerül.

Oldalak