Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2015. augusztus 17.

A Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél: olyan helyi körülményeket is figyelembe vevő Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a település hulladékproblémáira.

A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezelni, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény ki is mondja, hogy a hulladékos hierarchia – amely a hulladékgazdálkodási tevékenységek prioritási sorrendjét írja elő – legmagasabb foka a hulladékképződés megelőzése, ugyanis környezeti szempontból ez jelenti a legjobb megoldást.

2015. július 30.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) idén is meghirdeti gyermek - és ifjúsági pályázatait, a már évek óta népszerű Gyermekrajz- és Szépírói pályázatot.

A pályázatok témája idén a gyermekek körében oly népszerű célgép, a kukásautó.

A pályázó gyerekek és fiatalok az FKF Nonprofit Zrt. járműveivel kapcsolatban szabadon engedhetik fantáziájukat és képzelőerejük segítségével fogalmazhatják meg akár mese, akár illusztráció formájában, hogy milyennek képzelik el, milyen tulajdonságokkal ruházzák fel kedvencüket. Valamint az eseményen megtekinthető az FKF két, gyermekeknek szóló oktatófilmje Kuka Manó főszereplésével. 

2015. július 30.

Továbbképzés a 2015-16-os tanévben, a 11. évfolyamon induló etika tantárgy oktatásával kapcsolatban.
A 60 órás továbbképzés résztvevői az OFI gondozásában megjelenő Lányi András – Jakab György: Etika c. tankönyv alapján készülhetnek fel az új tárgy oktatására.

A kerettantervben megállapított tematikát követve elméleti és gyakorlati útmutatást kapnak az egyes fejezetek feldolgozásához. Előadások segítik tájékozódásukat az erkölcsi gondolkodás történetében. A legfontosabb irányzatok klasszikus szövegeit szemináriumi foglalkozások keretében dolgozzák fel. Az etika sok tekintetben rendhagyó tárgy, már a bevezetését megelőző viták során is felmerültek kényes kérdések, nehéz dilemmák, amelyekre a pedagógusoknak rövidesen az osztályteremben kell megoldást találniuk. Ezért a tanfolyamon kitüntetett szerepet kapnak a szakmódszertan kérdései.

2015. július 30.

V. Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny keretein belül forgass filmet és fogalmazd meg annak segítségével véleményed a túlzott fogyasztásról és a természet védelméről. Mondd el mit gondolsz a bányászatról és az olajkinyerésről. Egy remek lehetőség, hogy felhívd mások figyelmét környezetünk megóvására.

Téged sem hagy hidegen, hogy gyerekek kockáztatják egészségüket és életüket a bányákban? Megdöbbentő hallani, hogy az egykor virágzó természet eltűnőben van? Szerinted a fair trade nem csak egy múló hóbort?

KATEGÓRIÁK

2015. július 30.

A szélsőséges időjárás nem követi a növények vegetációs ritmusát, ezért bizonyos időszakokban öntözni szükséges. De mivel és hogyan?

 

Miért jó ez?

Ha nem akarjuk az öntözővíz után a csatornázási díjat is kifizetni, kézenfekvő megoldás a tetőkről lecsorgó esővizet ciszternákba, föld alatti, vagy föld feletti műanyag tartályokba vezetni. Innen kerti szivattyúkkal, gravitációs kifolyatással, vagy akár öntözőkannával is öntözhetünk.

Használhatunk még különféle ásott és fúrt kutakat, mesterséges víztározókat. A természetes vízlelőhelyekből tilos illetve külön engedélyhez kötött a vízkivétel.

 

Hogyan is kell?

2015. július 30.

Egyelőre sem a Földművelésügyi Minisztérium, sem a Belügyminisztérium nem segíti ki a részben a rezsicsökkentés miatt nehéz helyzetbe került, 106 településen 300 ezer ember hulladékát kezelő Zöld Híd Régió Kft.-t. A projektgazdák már az Európai Bizottságnál és az Európai Számvevőszéknél is bejelentették: önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a korábban szerződésben vállaltakat.

Nyelvtanilag is nehezen értelmezhető indoklással utasította a vissza a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a 106 északkelet-pesti és nyugat-nógrádi településen 300 ezer ember hulladékát kezelő Zöld Híd Régió Kft. egyedi támogatási kérelmét.

2015. július 29.

Naperőművek felhagyott golfpályákon

Japánban a közelmúltban új tájképi elemek jelentek meg, hiszen a fejlett világ egyéb tájaihoz hasonlóan itt is mind több és több nagy kiterjedésű napelemfarm illetve, naperőmű jelenik meg a tájban. A naperőmű megnevezés azért is jogos, mivel a nagyobb rendszerek akár 6-8000 ember áramellátását tudják biztosítani.

golpalya1

2015. július 29.
A Mal Zrt., amely a kolontári vörösiszap-katasztrófa idején lett világhírű, ezúttal Várpalota polgármesterére hozta a frászt. A cég ugyanis bővíteni akarta a város melletti hulladéktárolóját, hogy 30 ezer tonna veszélyes anyagot, egyebek mellett arzént, ciánt és higanyt helyezzen el ott – írta hétfőn a Veol.hu.

Talabér Márta, Várpalota fideszes polgármestere kiakadt már magától a tervtől is, hogy 30 ezer tonna mérget raknak le a város határára. De főleg az háborította fel, hogy a Mal Zrt. mindenféle egyeztetés nélkül kezdett bele az engedélyezési eljárásba.

    "Egyértelműen ellenzem a beruházást. A város közössége joggal várta volna el, hogy cég előzetesen egyeztessen a terveiről."

2015. július 28.
Tavasszal meghirdetett pályázatunkban arra kértük fel az iskolákat, hogy maradékanyagokból, régi tárgyakból készítsenek egy ülőgarnitúra tervet. A három legjobb ötletre a Humusz keretet biztosít, hogy el is készülhessenek a bútorok. A budapesti Móra Ferenc Általános Iskolában el is készült a remekmű.

A tervet második osztályos tanulók készítették el nagy lelkesedéssel. A felhasznált anyagok között szerepel autógumi, hokiütő, háló, autóülés és bőrönd is. A bőröndök polcként funkciónálnak, és az ülések elrendezése egy vonat belsejére emlékeztet bennünket. A látványtervet a gyerekek rajzolták meg, több nézetből is.

látványterv

 

2015. július 27.

Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár... vagy mégsem? Ha épp nem a Balatonban lubickolunk, vagy a munkahelyünkön robotolunk, mi mást is tudnánk elképzelni egy tökéletes szombat esti programként a családdal vagy éppen a barátokkal, mint egy szuper grillpartit? Ebben az esetben szeretnénk kedves olvasóinknak pár tuti tippet adni arra, hogy hogyan kivitelezhetné mindezt környezet- és ezzel együtt akár pénztárcabarát módon is.

Először is vegyük sorra, mi is kell egy igazán jó ökofrankó grillezéshez!

Grillezőhely

2015. július 27.

Bizonyos égetők automatikusan energiahasznosítóvá lépnének elő a Hulladék Keretirányelv (HKI) legújabb módosításának köszönhetően. Ez a változás 30-35 égetőt érintene.

A HKI előírja, hogy bizonyos energiahatékonyságnak megfelelve - egy képlet alapján számolják ki - a hulladékégető energiahasznosító műnek számít. Továbbá az is megengedett, hogy a hulladékot más országból hozzák be, bizonyos országokba pedig még zöld energia támogatást is kapnak hozzá.

A jelenlegi módosítás lényege, hogy egy ún. klimatikus faktort vezetnek be, aminek értelmében azt is figyelembe veszik a hatékonyság számításánal, hogy ahol az égető található, mennyi a fűtéses napok száma.

2015. július 23.

Az Európai Bizottságnak meg kéne fontolnia egy hulladék exportálási díjat, hogy visszafogják a veszéyes hulladékok szegényebb országokba való kivitelét.

A terv megakadályozná, hogy a hulladékok külföldön kerüljenek lerakásra, illetve hogy elkerüljék a helyi adókat. A gyakorlatot támogatná a differenciált szemét díjak és adók bevezetése EU szerte - mondta az EEB (Európai Környezetvédelmi Iroda).

Ez azt is lehetővé tenné, hogy hulladékot újrafeldolgozásra, és ne égetésre vagy lerakásra exportáljanak. Továbbá biztosítani kell, hogy a nemzeti hatóságok szigorúbb szabályozásokat vezessenek be.

2015. július 22.

Meglepő, hogy miközben 2004-ben, a Zengőre tervezett NATO-lokátor ellen addig soha nem látott társadalmi összefogás indult Sólyom László vezetésével, a bánáti bazsarózsa megmentése érdekében, most senki nem szólal fel egy, a természeti környezetet 175 km-es hosszúságban és 4 méter magasságban kettéválasztó fal ellen.

A sajtó és a civil szervezetek figyelmét a társadalmi problémák kötik le, a környezeti hatásokról gyakorlatilag semmi hír nem érkezik. A természetvédelem mint ügy ideális esetben független a kül- és belpolitikától, amit a 2004-es demonstrációk hitelesen alá is támasztottak. A lokátor, akárcsak a tervezett kerítés nemzetbiztonsági céllal épült, a környezetvédők viszont meglátták a politikai döntéshozatal által háttérbe szorított természetvédelmi érdekeket, és időben reagáltak.

2015. július 20.

A környezettudatos vásárlóknak komoly fejtörést okoznak a polcokon egyre gyakrabban felbukkanó lebomló csomagolású termékek. Azt még csak-csak elfogadjuk, hogy a hulladék tömege csökken a gyorsabb szétdarabolódás által, de milyen anyagokra bomlik szét a flakonunk, zacskónk?

Mit jelent az, hogy "biológiai úton lebomló műanyag" és miért van annyi zavar egy olyan fogalom körül, amit olyan könnyűnek hangzik megmagyarázni? Az ASTM (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) így definiálja a biológiai úton lebomló műanyagokat: lebomló műanyag, amely esetében a bomlást a természetesen előforduló mikroorganizmusokkal, úgy mint baktériumokkal, gombákkal és algákkal való kölcsönhatás eredményezi.

Egyszerűnek hangzik, miért van mégis annyi félreértés?

2015. július 20.

Közösségi könyvespolcokká alakítja a kimustrált telefonfülkéket az osztrák főváros köztisztasági vállalata. Az átfunkcionált fülkéket a szeméttelepeken állítják fel, bárki tehet bele és vihet el belőle olvasnivalót.

Mivel senki sem dob ki szívesen könyvet, viszont egy idő után mégiscsak meg kell válni tőlük, a bécsi köztisztaságiak, az MA 48 létrehozta a saját közösségi könyvespolc-hálózatát.

2015. július 17.

A Tescókban összegyűjtött PET-palackokból nem polárpulóver lesz valahol Kínában, hanem egy új magyarországi üzemben újrafelhasználják és megint ásványvizes, üdítős palackokat gyártanak belőlük, jórészt szintén a Tesco termékei számára.

A cikk folytatásáért és a humuszos megjegyzésért olvassatok tovább.

Nemrég a hazai Tesco sajátmárkás ásványvizeit, üdítőit és energiaitalait gyártó Aqua Aquarius Kft. albertirsai gyárában jártunk: megnéztük, hogyan lesz a műanyaggranulátumból kész, megtöltött, végül a boltok polcaira kerülő PET-palack, és azok hogyan hasznosíthatók újra.

2015. július 17.

magnet logója

A Magnet Bank Közösségi Adomáyozási Programjának keretén belül minden évben felajánlhatják a bank ügyfelei a rájuk eső nyereség 10%-át az általuk preferált civil szervezeteknek. A Humusz ebben az évben is pályázott, nyert, majd bekerült a programba - de erről már biztosan tudtok, hisz többször is felhívtuk rá a figyelmeteket :) Nemrég megérkezett az értesítés, miszerint 124.522 Ft-ot ajánlottatok fel részünkre, amit ezúton is köszönünk szépen!

 

A 2015-ös pályázatunk témája a Zöld Kalandozások programsorozatunk volt, amelyet eredetileg 5 alkalmasra terveztünk, ám végül annyira jó témákat találtunk, hogy 10 szerda estet hirdettünk meg! :) A befolyt összegből terveztük finanszírozni a kiadásainkat, mert bár meghatároztunk belépődíjat is, a szervezéssel, hirdetéssel és magával az előadásokkal töltött munkaórákat ez messze nem fedezte.

2015. július 17.

A V4 országokat reprezentáló civil szervezetek közös projektjének célja az volt, hogy közösen felmérjék a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét, jó gyakorlatokat gyűjtsenek és felmérjék az akadályokat. Összegzésképpen egy közös stratégia készült el.

A V4 országok hulladékgazdálkodási fejlesztéseinél fontos szerepet játszanak  európai hulladékos irányelvek követelményei. Azonban bizonyos országokban e követelmények teljesítése nehézséget jelent, többek között a nem egységes számítási módszerek miatt pl. a bázis évek történelmi adatinak bizonytalansága, hiánya. Ahol nem sikerül rövid időn belül megfelelni a célszámoknak, félő, hogy bizonyos politikai és/vagy gazdasági csoportok ezt kihasználva olyan drága technológiák és módszerek bevezetését fogják szorgalmazni, amelyek könnyű és gyors megoldások látszatát keltik.

2015. július 15.

A nyári hónapokban fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Ez azonban nem kell, hogy egyet jelentsen napi 4-5 palack hulladékká válásával! 

A PET palack és kupakja 500 év alatt sem bomlik le, viszont darabjaira esik szét, ami mindenhova eljut: állatok gyomrába, édesvizeinkbe, talajba. Újrahasznosítása már elég jól megoldott, de gyakran csak hőt termelnek vele, amiért kár legyártani és elhasználni hozzá a kőolajat.

A Felelős Gasztrohős kampányt indított egy elfeledett, ám rendkívül hasznos eszköz újrafelfedezésére, ez pedig nem más, mint a kulacs!

Általában mindenkinél van táska, egy fél literes kulacs pedig mindig belefér! Ismét lesznek nyeremények (egyelőre titok, hogy mi..).

2015. július 15.

Az előzetes várakozásokkal szemben csupán négy ellenzéki képviselő szavazott nemmel az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményre.

Cserbenhagyták-e az európai állampolgárokat a magyar európai parlamenti képviselők, a tőkeérdekeket előbbre helyezve az emberek és a környezet védelménél? A Magyar Természetvédők Szövetsége részletesen elemezte, miként szavaztak a magyar képviselők az Európai Parlamentben az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) ügyében elfogadott határozat kapcsán.

2015. július 15.

Mutasd meg, milyennek képzeled a jövő "zöld" és méltányos körülmények között termelt élelmiszerét! A Magyar Természetvédők Szövetsége nemzetközi kampányt hirdet, amelyben a nevezők fotóik alapján mutathatják be a jövő élelmiszerét.

Mindannyiunknak van kedvenc étele, és mindenki szereti a finom ennivalót. A szupermarketek hatalmas választékot kínálnak mindenféle finomságból, a valaha volt legalacsonyabb árakon. Ennek a vevői paradicsomnak az árnyékos oldalán azok a fejlődő országbeli és európai emberek vannak, akik megtermelik vagy előállítják az élelmiszereinket, és nagyon nehezen keresik meg kenyerüket. Több termék oly módon készül, hogy károsítja a környezetet. Itt az idő, hogy az élelmiszereket fenntarthatóbbá tegyük! Hogyan?

2015. július 15.
A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. kötelességének tekinti, hogy tájékoztassa Önt az alábbi tényekről:

AZ ÜGYFELEINK TARTOZÁSA ELÉRTE AZ 500 MILLIÓ FORINTOT: ennyi pénzből 9 hónapon keresztül tudnánk biztosítani az összes dolgozónk munkabérét.

Ha a rajtunk kívül álló okok miatt kialakult helyzet érdemben nem változik, akkor a ZÖLD HÍD 2015. SZEPTEMBER 1-IG képes biztosítani a hulladékszállítás zavartalan működtetését.

Addig is a NEM FIZETŐ ÜGYFELEINK HULLADÉKÁT MÁR NEM TUDJUK ELSZÁLLÍTANI: azaz csak az érvényes matricával rendelkező kukákban és a szabványos köztisztasági zsákokban elhelyezett hulladékot gyűjtjük be.

2015. július 14.

Polgármester, Kevin L. Faulconer 100%-osan támogatja a tervet, miszerint 2040-re maximálisra növelik a hulladék újrahasználatot és újrahasznosítást, miközben csökkentik a keletkező mennyiséget.

A Városi Tanács a napokban fogadta el egyhangúan a Nulla Hulladék Tervet. Eszerint 2020-ig 75%-os, 2035-re 90%-os és 2040-re 100%-os hulladékeltérítés a terv. Jelenleg az arány 67%, ami 2010 óta stagnál. Ahhoz, hogy elérjék a 75%-os célt, 332 000 tonna hulladékot kell csökkenteni, újrahasználni vagy újrahasznosítani. A csökkentési tervhez hozzá tartozik a lakossági szemléletformálás és törvénykezés is.

A program részét képezi további szervesanyag komposztálás, városi rendeletek felülvizsgálata és növekvő újrafeldolgozási arány közintézményekben.

Forrás: timesofsandiego.com

2015. július 10.

Sok kicsi mégiscsak sokra megy? :)


444.hu Verde rovatának bejegyzéséből megismerhetjük az imgur felhasználó történetét, aki a munkába vezető útvonalán kezdett szemétszedésbe, és ezt a netre feltöltött képekkel dokumentálta. A példáját világszerte sokan követték, a fenti linkre kattintva láthatod, hogy mekkora hatása volt a jó példának.

2015. július 10.

A kisvárdai állatmenhelynek adományozta a tavaszi kampány során reklámra használt épülethálóit a CIB

Az épülethálókat a kenneleknél használják fel árnyékolónak, ezzel óvva a kutyákat a nyári hőségben. Az adományozást a Hangya Közösség segítette, akik több éve dolgoznak a kevésbé támogatott vidéki menhelyekért: az újrahasznosítás jegyében gyűjtik, és elosztják azokat az eszközöket, tárgyakat, amelyek a háztartásokban és a vállalatoknál már feleslegessé váltak, de az állatmentés és gondozás során még hasznosak lehetnek.

Oldalak