Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
Leave blank for all. Otherwise, the first selected term will be the default instead of "Any".
2016. február 20.

Szeretnél egy fiatalos, zöld témák iránt elkötelezett csapat környezeti nevelési szakértője lenni? Próbáld ki magad!

 

2016. február 10.

billenytűzetA feleslegessé vált elektronikai berendezések – elsősorban számítógépek, kis háztartási készülékek – környezetkímélő ártalmatlanítása, újrahasznosítása fontos feladat. Az AKSD 2005 óta évente mintegy 100 tonna elektronikai és elektromos hulladékot gyűjt be, többek között az iskoláktól.

 

2016. február 10.

repülő_szennyezés Várhatóan az évtized végére elkészül egy olyan átfogó szabályozás, amely megszabja, hogy mennyi lehet egy repülőgép szén-dioxid kibocsátása. A már üzemben lévő gépeknek 2028-ig kell megfelelnie a szabványnak.

2016. február 10.

obamaA szövetségi Legfelső Bíróság súlyos csapást mért kedden Barack Obama amerikai elnök politikájára, felfüggesztve a klímaváltozás lassítását célzó elnöki program fő elemét, amely jelentősen visszafogná az amerikai erőművek szén-dioxid-kibocsátását. Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő taláros testület konzervatív, illetve liberális tagjai 5-4 arányban adtak igazat annak a 27 szövetségi államnak, továbbá különböző vállalatoknak és gazdasági csoportoknak, amelyek keresetet nyújtottak be az elnök terve ellen, mely szerint a "tiszta erőművek"  terv értelmében 2030-ig drasztikusan kellene csökkenteniük CO2-kibocsátásukat.

 

2016. február 10.

parkolóAz országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása szerint a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell, az újonnan létesített, illetve már meglévő parkolóhelyeken pedig elektromos töltőállomásokat kell kiépíteni – olvasható a kedden megjelent Magyar Közlönyben.

2016. február 10.

recycling_heroHat kategória és hat kreatív, komplex és interaktív akció, illetve akciósorozat – ők képviselik Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó küzdelemben. Az „előzsűri”, azaz az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság munkatársaiból, az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezőcsapatának tagjaiból állt össze, akiknek összesen 85 akcióból kellett kiválasztaniuk kategóriánként a legjobbat.

 

2016. február 10.

LázárA kormány hosszú távú változásokat tervez, amelyek célja, hogy ezeket a szolgáltatásokat nonprofit jelleggel biztosítsa az állam – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Csúcsi olvasókörben tartott lakossági fórumán.

 

2016. február 10.

hulladékakadémia2Hulladék Akadémia címmel környezetvédelmi kiállítás nyílt az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusán, amely interaktív formában mutatja be a hulladékgazdálkodást és a környezetszennyezést.

2016. február 09.

 

szelektív

Néhány napja vita kezdődött a Napló-Agorán a szelektív hulladékgyűjtésről. Párkányiné Molnár Ibolya azt írta, hogy a gyűjtési mód népszerűsítésére jó gyakorlatnak tartja a sárga zsákos módszert és újabban a sárga fedeles kukák bevonását. Annak azonban nem örül, hogy ezekbe nem lehet elhelyezni az üveget. Így ezt a hasznos alapanyagot többnyire a kukába dobják – az egyéb kommunális hulladék közé. Várható-e szemléletváltás az üveg gyűjtésével kapcsolatban, továbbá, mikor tervezik a Péterfia utca szelektív gyűjtésbe való bevonását – tette fel a kérdéseket. 

2016. február 09.

sörösüveg

Hogyan kérjen majd néhány év múlva egy üveg sört a vendég, ha sikerül a Carlsberg legújabb terve: fa- és papírrostból készül sörös flaskát/palackot fognak gyártatni?

2016. február 09.

zajszennyezésAz Exeteri Egyetem vezette nemzetközi kutatócsoport azt találta, hogy az elhaladó hajók motorzaja akkora stresszt okoz a korallzátonyok fiatal halainál, hogy nehezebben veszik észre a veszélyt, gyakrabban falják fel őket a ragadozók, túlélési esélyeik így a felére csökkennek - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

 

2016. február 09.

madrid_szmogA spanyol fővárosban mérték az EU legmagasabb nitrogén-dioxid-szintjét. Nem csupán tavaly, hanem zsinórban az elmúlt hat évben, szóval a légszennyezés visszaszorítására a városvezetés most drasztikus szigorításokat vezetett be a thelocal.es beszámolója szerint. Mivel a nitrogén-dioxid elsősorban a járművek üzemanyagának égésterméke, a gépjárműforgalom radikális visszaszorításáról döntöttek.

 

2016. február 08.

Brooklyn_komposzt1El Garden, vagyis a A Kert. Így hívják Bushwick (Brooklyn, New York) egyik kerületének közösségi kertjét, ahol olyan fiatalok (16 – 20 év közöttiek) dolgoznak, akik több szempontból is hátrányos helyzetűek. Akárcsak a környék, ahol élnek. New Yorknak ezen a részén ugyanis nagyon  magas a szegények, a latin ajkúak és a bevándorlók aránya, a jól megfizett munka pedig elérhetetlen álom a legtöbb helyi fiatal számára. Bushwick-ban a munkanélküliségi ráta 14,3%-os (ami 10%-kal több, mint a nemzeti átlag) és ez arány a fiatalok körében 2010-ben a 23%-ot is elérte.

2016. február 08.

yowk1Akadt már valaha problémád azzal, hogy tökéletesre főzd a lágytojást? Ennek immáron vége lehet, egy cég feltaláta a melegvizet, vagyis a “konyhakész” lágytojást.

2016. február 08.

szabó_zsoltDecemberben fogadták el hulladékazdálkodás országos szintű átalakítását lehetővé tévő törvényt, majd február elején bejelentették, hogy áprilistól megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A hírt az érintett felek egyike sem fogadta örömmel. Tarlós István szerint a rendelkezés hátrányos a fővárosra és módosíttatná a törvényt, az MSZP egyenesen a nápolyi katasztrófa megismétlődésétől tart, de mérsékeltebb véleményformálók szerint is sok a kérdőjel.

2016. február 08.

élelmiszer_hulladék

A francia élelmiszerbankok és a segélyszervezetek nagyon örülnek a legújabb törvénynek, amely szerint a nagyáruházaknak el kell adományozniuk a megmaradt élelmiszert - írja a Guardian. A világon elsőnek Franciaországban tiltották meg, hogy a nagyáruházak kidobják vagy megsemmisítsék az el nem adott, de még jó minőségű élelmiszert. Ehelyett arra buzdítják őket, hogy karitatív szervezeteknek vagy élelmiszerbankoknak adományozzák a megmaradt ennivalót. Ezáltal évente több millió adagnyi ingyen ételt adhatnak a rászorulóknak a szervezetek.

 

2016. február 08.

indian_point1Radioaktív anyag szivárgott a talajvízbe New York mellett egy atomerőműből, a kormányzó azonnali vizsgálatot rendelt el az extrém magas mérési adatok miatt, írja a theguardian.com

2016. február 08.

öthét_egyesület

Tapossa laposra címmel ötvenegy oktatási intézményt érintő körutat indított Érden és környékén, valamint Budapest XV. kerületében az Ö.T.H.É.T. Egyesület. A műsorok a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezetvédelmet népszerűsítik, január-március között kerülnek bemutatásra. A programok kabalája Pingvin Pityu, aki az óvodásoknak interaktív műsorral, az alsó tagozatos iskolásoknak pedig Pingvin Pityu koncerttel kedveskedik.  Az eddig elért eredményekről sajtótájékoztatón számolt be a szervezet és az esemény fővédnöke, Aradszki András, országgyűlési képviselő.

2016. február 08.

Baszk_éttermi_díj1A gasztronómia társadalomformáló erejének elismerését szolgáló nemzetközi díjat alapított a Baszk Kulináris Központ Joan Roca, a világ egyik legjobb szakácsa kezdeményezésére. A 100 ezer euró (31 millió forint) értékű Basque Culinary World Prize odaítéléséről minden évben a világ meghatározó séfjeiből álló szakmai zsűri fog dönteni.

2016. február 08.

szelektív_kukaA környezetvédelmi termékdíjat érintő szabályokat évről évre finomítják, kiegészítik a jogalkotók, nincs ez másként 2016-ban sem. A 2015 novemberében bevezetett módosítások következtében szinte minden terület kiegészül új (részlet)szabályokkal és pontosításokkal. Az adózók szélesebb körét érintő változások nyomába eredünk a LeitnerLeitner szakértőjének segítségével.

2016. február 05.

szelektív_kukaBár a szelektív hulladékgyűjtés megítélése jobb, mint a vegyes hulladékkezelésé, sajnos ennek a megoldásnak még mindig hatalmas a hulladék lábnyoma – és természetesen csak akkor működik, ha van valaki, akinek kell és felhasználja, amit te kidobtál. Hogy a minket körülvevő tárgyak mennyiségének csökkentése fontos, arról manapság sok szó esik, hiszen valahol már mindannyian tudjuk, hogy túlzás az, amit a gyerekszobákban vagy a háztartási szerek, de még az elfogyasztani, elnassolni szánt ételek területén is felhalmozunk. 

2016. február 04.
A háztartások kilogrammonként fognak fizetni minden hulladéktípus után, beleértve a szelektív hulladékot is; a maradék hulladék ára lesz a legmagasabb
2016. február 03.

Vannak dolgok, amiket nagyon utálok kidobni. Megőrülök attól például, ha maradék étel landol a kukában, de ami még ennél is jobban zavar, ha nincs kinek adni a megunt, kifogyott-kihízott ruháimat. Utóbbiakat régen a közelünkben található adománygyűjtő konténerbe szoktam levinni, de most már oda sem teszem szívesen, mert a szívem szakad meg, amikor ilyen állapotokat találok körülötte:

2016. február 03.

A két legnagyobb brit márka, a Next és a H&M törökországi gyáraiban Szíriából menekült gyerekeket foglalkoztattak. A nemzetközi jog tiltja a 12 évesnél fiatalabbak dolgoztatását.

Mindkét ruhagyártó óriás elismerte, hogy törökországi gyáraikban gyermekkorú munkaerőt alkalmaztak, és megkezdték a szükséges vizsgálatokat a vállalatok valamennyi részlegénél.

2016. február 02.

Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése – tudta meg lapunk. A társaság fő feladata a közszolgáltatók működésének optimalizálása.

Oldalak