Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2016. szeptember 23.

A Recobin magyar cég, akiknek Ökuka nevű szelektív kukái egyre elterjedtebbek. 

2016. szeptember 23.

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázat az iskolák azon intézkedéseit értékeli, amelyek hozzájárulnak a diákok fogyasztóvédelmi ismereteinek növeléséhez, tudatos fogyasztói magatartás kialakításához.

2016. szeptember 23.

Hivatalosan ugyan lezárul a Svájci Hozzájárulás és a Magyar Állam által finanszírozott "SH/4/5 Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése" című projekt, melynek kapcsán a Humusz Szövetség országszerte nyújtott segítséget tagszervezetei bevonásával a "zöldülni" kívánó intézményeknek, de a jó gyakorlatok és a felhalmozott tapasztalatok megosztásával továbbra is szeretnénk széleskörű segítséget biztosítani az iskolák és óvodák pedagógusainak.

2016. szeptember 23.

A hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom ismeretanyagához kötődő nevelési feladatok elméleti és gyakorlati problémái, lehetőségei című 40 órás akkreditált pedagógus továbbképzésünket ősszel újra elindítjuk, minimum 12 fő jelentkezése esetén.

2016. szeptember 22.

Egyik legfontosabb megújuló természeti erőforrásunk a termőtalaj, hiszen az élővilág jelentős részének, közte az embernek is a tápanyagokban gazdag termőföld biztosítja az életben maradását. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben világszerte és sajnos idehaza is a talajok rohamos pusztulásának lehettünk tanúi. A képzés segítséget kíván nyújtani a természetben zajló folyamatok megértéséhez, ezen keresztül a biogazdálkodás praktikáinak megtanulásához.

2016. szeptember 22.
Az itteni élelmiszerek a becsületkassza elvén kerülnek a fogyasztók kezeibe, így már most több hátrányos helyzetű család dolgát könnyítették meg.
2016. szeptember 21.

Vajon akkor vagyunk környezettudatosabbak, ha a szennyes edényeinket kézzel, vagy ha mosogatógéppel mosogatjuk? A kérdés megválaszolása bonyolultabb, mint amilyennek tűnik. A mosogatógépek első generációinak energiahatékonysága és vízfogyasztása alapján egyértelmű, hogy a kézi mosogatás volt a nyertes, de úgy tűnik, a mai modern gépeknek köszönhetően fordul a kocka.

2016. szeptember 21.

Akár tetszik, akár nem: tény, hogy akkor terheljük a legkevésbé a környezetünket, ha nagyrészt lemondunk a modern élet nyújtotta gépesített kényelemről, az ipari méretekben termelt élelmiszerekről, a világ másik feléről érkező háztartási termékekről. Sokaknak extrémnek tűnik, mégis pont ezt tette a New York-ban élő Beaven család! Colin, felesége és kétéves kislányuk 2007-ben komoly lépésre szánta el magát: elhatározták, hogy egy éven keresztül megpróbálnak a lehető legkevesebb környezeti hatással élni.

2016. szeptember 20.

Leírhatná az adójából a költségek felét, aki a szerelőt választja vásárlás helyett.

2016. szeptember 19.

Zöld Kalandozások programsorozatunk október 5-től, 6 héten át, szerda esténként ismét várja a zöldülni vágyó hallgatóságot. Első előadónk Molnos Zselyke, aki az ökopszichológia témájába avat be minket.

2016. szeptember 19.

Ünnepeljétek velünk idén is a Komposztálás Napját! Ha még nem komposztáltok, azért, ha már évek óta gyűjtitek a szerves hulladékot, akkor azért csatlakozzatok az országos mozgalomhoz. Óvodai és iskolai csoportok mellett sok szeretettel várjuk közösségi kertek jelentkezését is! Jelentkezési határidő: október 10.

2016. szeptember 19.
2020-tól csak lebomló anyagból készült evőeszközök, poharak és tányérok lesznek engedélyezettek
2016. szeptember 19.

Iskolai csapatok számára kreatív pályázatot hirdetünk redizájn témában. A pályázat fő üzenete: a már nem használt, régi tárgyakból is lehet új dolgokat készíteni. A legjobb alkotások részesei lehetnek a Humusz Redesign Kiállításának, amely a csoportok intézményeiben egy-egy hétre kiállításra kerül, szemléletformáló foglalkozással egybekötve.

2016. szeptember 19.

53 ország közül Norvégia és Törökország voltak az egyedüliek, akik nem támogatták az IUCN múlt heti, Hawaii-on tartott ülésén a bányászati hulladék tengerbe dobását tiltó javaslatot. Ezzel szemben még a nagy bányászati múlttal rendelkezők, Kína és Oroszország is megszavazták az előterjesztést.

 

2016. szeptember 18.

Az elmúlt napok már-már őszbe hajló időjárása sokunkban aktivizálta a vezérhangyát, miszerint halaszthatatlanul itt az idő az aktuális ruhatárfrissítésre. A vásárlási szokásaink pedig sajnos azt mutatják, hogy még a legszínesebb, leggazdagabb ruhatárban is találunk évről-évre hiányt. Néhány fázós reggel, és máris hajlamosak vagyunk belekezdeni ruháink módszeres és sokszor meggondolatlan duzzasztásába, ezzel pedig – valljuk be − sokszor felesleges darabokat is beszerzünk. Jobb esetben utóbbiak „csak” évekig kallódnak a szekrényben, a legrosszabb forgatókönyv esetén azonban hamarosan textilhulladékká válnak.

2016. szeptember 18.

Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik.

2016. szeptember 18.

Te leszel a Humusz Szövetség kedvenc szolgáltatási menedzsere, ha: nagyon jól értesz a sales területhez és nyitott vagy arra, hogy más területen is tapasztalatot szerezz: vállalati környezetgazdaságtan, környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás (CSR), kommunikáció, pr.

2016. szeptember 17.

A legtöbb fogadalmat nehéz betartani, de a fenntarthatóbb élet megvalósítása könnyebb, mint gondolnánk! Kezdjük mindjárt azzal, hogy száműzzük a műanyagot – amennyire lehet – a háztartásból.

2016. szeptember 17.

A minimalista életmódban milyen sokan találtak már lelki békére, belső szabadságra, miközben csak annyit tettek, hogy megszabadultak a felesleges holmiktól, amelyek akár már évtizedek óta halmozódtak az életükben.

2016. szeptember 17.

"Hogy mi van a dobozban? Akármi is, biztosan nagyon fontos, mert utaztattam és cipeltem magammal lakásból lakásba és újabb lakásba."

2016. szeptember 17.

Azok a vállalkozások, amelyeknél nagy mennyiségben keletkezik veszélyes hulladék, általában tisztában vannak a veszélyesáru-szállítási előírásokkal. A sok éves tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokszor zavaros és hiányos az ADR-rel kapcsolatos ismeretanyag ott, ahol csak ritkán, kis mennyiségben keletkezik hulladék.

2016. szeptember 15.

Drónokkal a kikötőböl kiáramló hulladék ellen

2016. szeptember 15.

Egy úttörő jelentőségű új, globális irányelv került kiadásra egy 90 civilszervezeti tagságot számláló nemzetközi hálózatból, amely műanyagszennyezés-mentes jövőt hirdet. Az elképzelés 10 szabályt sorakoztat fel a végleges cél elérése érdekében, ami ez esetben nem más, mint egy műanyagszennyezéstől mentes jövő. A vízió többek között az első lépést képviseli egy globális mozgalomban [1] ami a társadalom megítélését hivatott megváltoztatni a műanyagok használatát illetően.

2016. szeptember 14.

A megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka világszerte a kukában végzi, miközben 800 millió ember éhezik.

2016. szeptember 13.

Csak az Egyesült Államokban évente 12,8 millió tonna ruházat kerül a szemétbe. A szakértők szerint ideje átállni az új ruházat régiből történő előllítására, méghozzá ipari léptékben.

Oldalak