Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2016. október 19.

BPA-mentes – olvasható a felirat egyre több vizespalackon, cumisüvegen, gyerekjátékon, műanyag edényen és konzervdobozon. Ha valamit azzal hirdetnek, hogy mentes, az azt sugallja, hogy az összes többi, nem mentes hasonló termék rosszabb, esetleg veszélyes is lehet az egészségre. Akkor most mind meghalunk a műanyagtól?

2016. október 18.
Ezeket a dezodorokat otthon is elkészítheted.
2016. október 17.

A tengerek és óceánok műanyag szennyezése az utóbbi évek egyik egyre többet kutatott témája. Hasonlóan globális szintű környezeti probléma, mint az éghajlatváltozás vagy a biodiverzitás csökkenése, ugyanakkor a közvélemény sokkal kevesebbet tud róla, mivel ez egy új kutatási terület, illetve nincs magyar nyelvű szakirodalom a témában. Ez az első átfogó összeállítás, mely a külföldi szakirodalom részletes áttanulmányozásával készült.

2016. október 16.

A világon még mindig milliók éheznek, miközben bőven elég élelmet termelünk, hogy mindenkinek jusson. Most már nem az a kérdés, hogy hogy tudunk elég élelmet termelni, hanem hogy az hogy jusson el mindenkihez, és hogy olyan minőségű legyen, amitől mindenki egészséges is lesz, nem csak jóllakott. A klímaváltozás viszont mindenbe bekavarhat, és nem is tudjuk pontosan, hogy hogyan. Ezekről beszélt nekünk Vladimir Rakhmanin, a FAO, vagyis az ENSZ élelmezésügyi szervezetének európai regionális vezetője.

2016. október 16.

75 év katonai állomásozásának szemetét hagyta hátra az USA Grönlandon

2016. október 16.
A Kelet-Sussex-ben élő Zoe Morrison (36) elhatározta, hogy egy teljes évig a lehető legtakarékosabban, és amennyire lehet, zölden fog élni családjával.
2016. október 16.

Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban.
Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak. Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról.

2016. október 16.

A 48 éves Nikki Pope és az 51 éves Cate Bauer szó szerint szemetet tálaltak a vendégeknek, amit egy szupermarket hulladéktárolójából szedtek össze. Csak akkor világosították fel a 110 főből álló vendégsereget, amikor már az összes fogás végére értek - írta a Daily Mail.

2016. október 14.
Zöld Kalandozások programsorozatunk október 5-től, 6 héten át várja a zöldülni vágyó hallgatóságot. Harmadik előadónk Vajkai Éva, aki a ruhavásárlásnál felmerülő kérdésekkel foglalkozik.
2016. október 11.

A piacokról kieső forgalom a diszkontokban és a szupermarketekben jelenik meg.

2016. október 10.

Ezek a kreatív ötletek bemutatják, hogy az újrahasznosítás ilyen gyönyörű módon is elképzelhető.

2016. október 09.
Példaértékű kezdeményezés: Környezetbarát erőmű épül az egykori aranylelőhelyen.
2016. október 09.

Egy újabb remek példa arra, hogyan teremthető a hulladékból érték. A többfunkciós komposztáló megoldja a ház gázellátását is.

2016. október 09.

Brit kutatók a nyílt tengeren több fenéklakó állat szervezetében leltek fel mikroműanyagokat, ami először tárja fel, milyen messzire juthatnak a műanyagdarabok a part menti forrásokból.

2016. október 07.

Az eddig véltnél jóval nagyobb kiterjedésű a csendes-óceáni szemétsziget - derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a vízfelszínen úszó, nagy méretű hulladékok "ketyegő bombát" jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyagszemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhet a táplálékláncba.

2016. október 06.

Miközben Japánban általános probléma a szemét kezelése, összességében ez a világ egyik legtisztább országa. A városok utcái rendezettek, minden élére van állítva, a boltosok maguk mossák a járdát üzletük előtt, ritka a graffiti, az emberek nem szemetelnek.

2016. október 06.

A fölháborodott csoport úgy döntött, hogy expedíciót indít egy 53 kilométeres szakaszon, és szemetet szed népszerű turistaútvonalakon és táborokban. Az akció Indiában több mint két hónapig tartott a Roopkund tó közelében. Ezalatt önkéntesek 266 zsák szemetet gyűjtöttek, amit derekukra kötve, vagy öszvérrel szállítottak el. Más szállítási mód nem volt. Ezeket a táborokban szelektálták, külön szedték a biológiailag lebomló és nem lebomló anyagokat, valamint az üveget, mielőtt a közeli Dehradun városi hulladéklerakóba vitték. Két hónap alatt 2127 kiló szemét gyűlt össze.

2016. október 05.
Zöld Kalandozások programsorozatunk október 5-től, 6 héten át, szerda esténként ismét várja a zöldülni vágyó hallgatóságot. Második előadónk Sinkó Bori, aki segít környezetbarátabbá alakítani otthoni konyhánkat.
2016. október 04.

Óvodapedagógusok és a kisiskolás tanítók figyelmébe ajánljuk a Szamóca Kiskertész Tanoda új programsorozatát, melynek célja, hogy a mesehősök által hozza közelebb a természetet a gyerekekhez. A program keretében gyakorlati kertészkedős foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, és megismerkednek környezetükkel, a növények világával. Mindezt kedvenc mesehősük közvetítésével, a Füvészkertben.

2016. szeptember 29.
Ha eddig nem tudtad, mik azok az apró, színes gyöngyök/szemcsék a tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikumokban akkor ezután biztosan nem fogsz ilyet venni!
2016. szeptember 29.

Rob Greenfield környezetvédelmi aktivista összegyűjt minden szemétdarabot – a reggeli papír kávéspohártól a bevásárló zacskóig –, amelyet egy hónap alatt termel, és magára aggatja mindezt. Így kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen sok fölösleges hulladékot termel az ember a jóléti társadalmakban, és ez mennyire árt a környezetnek.

 

2016. szeptember 27.

Te is szerettél volna már igazi, roppanós tetejű creme brulee-t készíteni, vagy kipróbálni, milyen lehet házi tésztát nyújtani, de volt meg hozzá az eszközöd?

2016. szeptember 27.

Szeretnénk megköszönni az adó 1% felajánlásaitokat, az utóbbi évekhez képest most egy kicsivel többen szeretettek minket; 521.910 Ft-ot kaptunk.

2016. szeptember 26.
Pályázatunk célja, a budapesti lakosság ösztönzése arra, hogy a város szürke utcáit, vidámabbá, élhetőbbé tegyék. A balkonokon, ablakpárkányok és gangokon való kertészkedés emeli az emberek környezet iránti fogékonyságát és segítik ennek beépülését a mindennapjaikba.

Oldalak