Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó.
Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon.
Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása.
Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:

2014. április 16.

Egyenként 500 000 forint támogatást kap 12 általános

Idén negyedik alkalommal hirdeti meg Zöldsuli programját a Magyar Cetelem Bank, amely az elmúlt években 32 általános iskolának nyújtott lehetőséget udvaraik, zöld területeik fejlesztésére, szépítésére. A pályázat nyertesei idén összesen hatmillió forint támogatásban részesülnek.

2014. április 14.

„A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakor

Rosta Gábor, a nagy sikerű „A városi tanya” című könyv szerzője előadást tart a budapesti Zöldboltban új könyvének, a „Közösségi kertek”-nek megjelenése alkalmából!

2014. április 14.

Program

Május 1. - Hogyan indítsuk el a kertet? (ágyás kialakítások, komposztálás, talajtakarás)

A Nagyszékelyben szervezett program egy 3 részes tanfolyam része. Az első témája a magvetés, palántanevelés; a nyári rész magfogásról és másodveteményekről szól; az utolsó az őszi magfogásokról, magtárolásról, áttelelő vetésekről. Jelentkezőket várnak!

2014. április 14.

A pályázatra általános iskolás korosztályból (3-6. osztály) várjuk az alkotásokat.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025 számú projekt keretében meghirdeti a „Nyomozz növények után az irodalomban!” című pályázatát. A pályázat célja, hogy a gyerekek kreativitásának segítségével felhívja a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játszott elengedhetetlen szerepére, valamint hozzájáruljon az olvasáskultúra fejlesztéséhez.

2014. április 14.

Pályázat témája: "Vizi körutazás"


Technika: szabadon választott
Méret: A/4


A HUMART Művészetekért Közhasznú alapítvány képzőművészeti pályázatot hirdet, Gyógypedagógiai Intézmények tanulói számára (10-16 éves korig).

2014. április 14.

A hazai gazdasági élet meghatározó munkaadói szervezetei, a Magyar Rektori Konferencia tagjai, a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, a Magyar Innovációs Szövetség és má

A Pro Progressio Alapítvány
pályázati felhívása
középiskolai tanárok és középiskolák részére
2014
2014. április 14.

Pályázat kiírója: Weishaupt Hőtechnikai Kft.

Pályázat címe: A környezet a barátom

"KÖRNYEZET A BARÁTOM"
WEISHAUPT ELSŐ RAJZPÁLYÁZAT
PÁLYÁZATI ANYAG
2014. április 14.

A sikeres szelektív gyűjtésnek és az új technológiáknak köszönhetően egyre szélesebb körben gyártanak és kínálnak újrapapírból készült termékeket megfizethető áron

De hol, milyet, és legfőképp mennyiért? Tapasztalataink szerint ezek a leggyakoribb kérdések az újrapapír használatával kapcsolatban, ezért álljon alább egy táblázat, amely kicsit közelebb hozhat minket a válaszokhoz, és úgy általában magához az újrapapír témához.

2014. április 11.

A pályázat célja: 

A pályázatra olyan alkotásokat várunk, amelyek témája kapcsolódik Kardos-Horváth János Kisfogyasztók című lemezéhez. A CD letölthető a http://www.kisfogyasztok.hu honlapról.
A Föld védelme érdekében kiemelkedően fontos, hogy az ökológiai lábnyomunk mindig egy kicsivel kevesebb legyen! Ehhez nagyban hozzájárulhat az áramfogyasztásunk csökkentése és a megújuló energiaforrások szerepének növekedése.

2014. április 10.

Ezúttal a bevezető szöveg után, rímekbe szedett kis írást olvashattok tőlem, melyben visszatérek bizonyos népi hagyományokhoz, említést teszek egyfajta szemléletről, amely a múltban nagyon jól műkö

2014. április 07.

A vitadélutánok állandó résztvevői a Kerekasztal Színházi Társulat, akik képzett és elismert drámapedagógusok.

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézetének munkatársai egy különleges vitasorozat keretében Földünk egyik fontos témájáról, az energiatakarékosságról és az energiatudatos életmódról szeretne fiatalokkal beszélgetést kezdeményezni.

2014. április 07.


Időpont: 2014. április 25-én (péntek)

2014. április 07.

A pályázat célja, hogy a gyerekek kreativitásának segítségével felhívja a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játs

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Nemzeti Botanikus Kertje az „Athenaeum az interneten” című TÁMOP-3.2.4-09/1/KMR-2010-0025 számú projekt keretében meghirdeti a „Nyomozz növények után az irodalomban!” című pályázatát.

2014. április 07.

Időpont: 2014. április 11-12-13.

„A legjobb befektetés az életmódváltás” „Rendezvény a jövőnkért”, a vidéki élet bemutatása, jó gyakorlatokon keresztül.

2014. április 07.

Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddigi határait többszörösen is átlépi, hiszen amellett, hogy háromnaposra bővül, a nemzetközi porondra i

A Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) Nonprofit Kft. az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Az eseményre országszerte május 9-11. között kerül sor. ( www.teszedd.hu )

2014. április 07.

A kutatás lehetővé teszi számotokra, hogy véleményt formáljatok a Titeket körülvevő terekről.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kérdőíve.

2014. április 07.

Az előadások felépítése

A Madárbarát kert program bárhol alkalmazható madárvédelmi eszközei és módszerei nem csak természetvédelmi funkciót tölthetnek be, de nagyszerű lehetőséget kínálnak a környezetpedagógiai munka (és a turizmus szolgáltatás) színesítésére is. Éppen ezért a tanárok, előadók munkájának segítése érdekében az MME elkészítette a mindennapi madárvédelem különböző tevékenységi területeit bemutató, projektorral vetíthető, INGYENESEN LETÖLTHETŐ előadás-sorozatot. Ezt úgy állították össze, hogy madártani szakismerettel nem rendelkező pedagógusok is használni tudják.

2014. április 07.

Október 18-a délutánján a csömöri művelődési házban egy program résztvevői gyülekeztek.

Csömöri program az újraéledő településért,  a megújuló talajokért és az egészséges élelmiszerekért.

2014. április 07.

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Az Unió jogrendjének átvételéhez hozzátartozott a Natura 2000 területek kijelölése is.

Pénteken mutatták be a Magyarországon előforduló, uniós védelem alatt álló fajokról szóló könyvet, melynek elkészítésében Haraszthy László vezetésével 163 szakember vett részt.

2014. április 07.

A vetélkedőre minimum 5, maximum 10 fős csapatok jelentkezését várják, az alábbi négy kategóriában:

A HKIK, és a Part Egyesület szeretné meghívni önöket, céges csapatépítésre, kikapcsolódásra, családi szórakozásnak is ideális programjára. Az április 22-én megrendezésre kerülő Critical mass rendezvényhez kapcsolódóan vállalati csapatok, családok és diákok számára a kerékpáros közlekedést, valamint fentarthatóságot népszerűsítő vetélkedőt rendeznek.