Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeméthegyek az utakon

  • 2009. február 08.
  • humusz
Csongrád - Ugrásszerûen megnõtt az illegális lerakók száma Csongrádon, amióta bezárt a szeméttelep. A legtöbben a városon kívül szabadulnak meg háztartási hulladékaiktól, de találhatunk kupacokat belterületen is.

 

Január elsején bezárták a csongrádi temető szomszédságában működő szeméttelepet, a város hulladékát azóta a felgyői lerakóba szállítják.

A Tisza-parti településen a hónap elején indult útjára az új hulladékgazdálkodási rendszer: csak szabványos kukákból, s az erre a célra rendszeresített zsákokban viszik el a szemetet. A 70, 80 és 110 literes zsákok a víz és kommunális kft. központi telephelyén kívül 12 üzletben – többek között a bökényi és bokrosi ABC-ben, két Fő utcai és két Szőlőhegyi úti élelmiszerboltban – is beszerezhetők.

Sokan azonban erre nem veszik a fáradságot, helyette inkább az utak mellett és a környékbeli erdőkben szabadulnak meg a ház körül felgyülemlett hulladéktól. Az utóbbi időben sajnos megnőtt az illegális szemétlerakó helyek száma, folyamatosan kapom a jelentéseket a közterület-felügyelet munkatársaitól – halljuk Berkes Istvántól, Csongrád jegyzőjétől. – A város kül- és belterületén is találhatunk ilyen kupacokat, például az alsóváros kijáratánál, illetve a Tisza oldali úton is.


A közterület-felügyelet a felfedezett szeméthegyeket alaposan átkutatja: csekkeket, számlákat, vagy más iratokat keresnek, amelyek segítségével beazonosíthatják az illegális szemetelők kilétét. Ha ez sikerül, szabálysértési feljelentést tesznek ellenük, a pénzbírság pedig akár 30 ezer forint is lehet. Úgy tudjuk, Csongrádon jelenleg 10 esetben folyik eljárás.

A külterületi szemétszállítás menetéről február 20-án tárgyal újra a Tisza-parti város képviselő-testülete. Az előterjesztés szerint a szemeteskocsi havonta egyszer, előre meghatározott útvonal mentén halad majd.
 
 
Forrás: www.delmagyar.hu