Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sulibüfé - egészségesebb?

  • 2005. június 21.
  • humusz
"A budapesti Bajza utcai általános iskolában a gyermekorvos tanácsaira hagyatkozva, a büfé vezetõjével összefogva már bevezették az egészséges választékot. A forgalom nem csökkent, a tanulók ugyanolyan jól tudják a szomjukat ásványvízzel oltani, mint a különbözõ márkájú cukros vizekkel - mondta az igazgatónõ -, bár a kóla még tartja magát a Bajza utcai hûtõpolcokon is. Ez az iskola szívesen megosztja tapasztalait az ország bármelyik tanintézetével."

A Túró Rudi megmenekült

A három és tizennyolc éves gyermekek egészsége érdekében született az a rendelet, amelynek vázlatát Magyar Bálint miniszter és Kökény Mihály népegészségügyi biztos mutatta be.

A két tárca ebben nem arról dönt, hogy egymillió magyar iskolás milyen termékeket vehessen meg a zsebpénzéből az iskolai árudákban. Azt kötik ki benne, hogy az iskolabüfékben árult élelmiszerekben mennyi zsír, konyhasó, cukor és egyéb alkotóelem lehet. A büfék üzemeltetőivel az iskolák igazgatói csak akkor köthetnek szerződést, ha azok vállalják, hogy az árut a miniszteri rendelet alapján szerzik be. Magyar Bálint és Kökény Mihály azzal indokolta a lépés szükségességét, hogy egy gyermekkorú fogyasztó mögött nem áll ott a szülő, amikor a pénzéből az iskolában vásárol magának. Utaltak rá, hogy a legtöbb megbetegedés a táplálkozási szokásokkal áll összefüggésben.

A budapesti Bajza utcai általános iskolában a gyermekorvos tanácsaira hagyatkozva, a büfé vezetőjével összefogva már bevezették az egészséges választékot. A forgalom nem csökkent, a tanulók ugyanolyan jól tudják a szomjukat ásványvízzel oltani, mint a különböző márkájú cukros vizekkel - mondta az igazgatónő -, bár a kóla még tartja magát a Bajza utcai hűtőpolcokon is. Ez az iskola szívesen megosztja tapasztalait az ország bármelyik tanintézetével.

A "sulibüfékben" árult gyümölcslevek nem tartalmazhatnak tartósítószert és színezőanyagot - az Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézetben kidolgozott tanulmány szerint. Az így készült rendelkezéssel száműzni kívánják szeptembertől a büfékből a bizonyos alapanyagokat egészségtelen mértékben tartalmazó élelmiszereket. A koffeintartalmú italokat és sok minden mást, amely egy növésben lévő gyermek egészségét károsan befolyásolhatja. Kisebb vita alakult ki tegnap Magyar Bálint és Kökény Mihály közös sajtótájékoztatóján. A rendezvényen ugyanis megjelent Csontos Csaba, az Élelmiszer-forgalmazók Országos Szövetségének alelnöke is, aki kifogásokat emelt a rendelettervezettel kapcsolatban. Csontos szerint nem helyes rendeletben kimondani, hogy egy termék egészséges vagy sem, és hiányolta az érdemi egyeztetést. Az évi 2500 milliárd forintos termelési értékű iparág képviselőjének Magyar Bálint miniszter azt mondta, hogy a választék szűkítése egyben bővítés is. Az iparág ismerje fel az egymillió fogyasztó új igényeiben rejlő lehetőségeket is.

A Reggel arról is megkérdezte Magyar Bálint oktatási minisztert, hogy a rendelet megalkotásába az előkészítés során miért nem vonták be a környezetvédelmi tárcát. Miért nem határoz a rendelet például arról, hogy a magyar iskolákban csakis viszszaváltható palackok legyenek, és a nem környezetbarát csomagolású árukat ne engedjék be? - Azért nem vontuk be a környeztvédelmi tárcát, mert a megnyitható frontok száma véges - válaszolta Kökény Mihály. A Túró Rudi egyébként megmenekült. A hírekkel ellentétben a kedvelt csemege EU-konform és "sulibüfé-kompatibilis".

Forrás: www.ma.hu