Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt tonna szemetet hozott le a Mount Everestről

  • 2009. május 26.
  • humusz
Szerző: 
admin
A rekordtartó nepáli Apa Serpa által vezetett hegymászó-expedíció öt tonna szemetet gyűjtött össze, miközben megmászták a világ legmagasabb csúcsát - közölte hétfőn a serpa, aki megdöntve saját rekordját, 19. alkalommal mászta meg a Mount Everestet. A mászással a környezetvédelem fontosságára akarták felhívni a figyelmet.

 

A 49 éves serpa május 21-én ért fel a 8848 méter magas hegycsúcsra, ezzel 19. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára. Az expedíció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen károkat okoz a globális felmelegedés a Mount Everesten, valamint, hogy összeszedjék a hegyen évtizedek óta halmozódó szemetet.

Apa Serpa a katmandui repülőtéren újságírók előtt nyilatkozva kijelentette, hogy nem tervezi a nyugdíjba vonulást, és kész jövőre is felmászni az Everestre, egy újabb takarításra. A serpa elmondása szerint csapata öt tonna szemetet szedett össze a hegyen, köztük egy lezuhant helikopter darabjait, öreg köteleket és sátrakat, fémdobozokat és hegymászó felszereléseket.

„Még mindig sok szemét van fent a hegyen, és le akarom azokat hozni” - jelentette ki Apa Serpa, aki 1990-ben ért fel először a világ legmagasabb pontjára.

 

Forrás: Weird