Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Multicég szemete mérgez afrikai embereket

  • 2007. szeptember 09.
  • humusz

Nyugat-Afrika Elefántcsontpart államában egy éve tettek le mérgezõ hulladékot egy multinacionális cég hajójáról - a mérleg azóta: 15 halott, több tízezer bõrbetegséggel küzdõ ember. Afrika kakaótermelõ állama sikeres a kártérítések behajtásában, de a hulladék még mindig mérgez az Aranyparton.

 

Mérgező hulladék okoz súlyos megbetegedéseket Elefántcsontparton egy Abidjan melletti kis faluban, Djibiben. Az egy éve lerakott veszélyes hulladék zónájában még mindig nincsenek biztonságban az emberek. Az elefántcsontparti hatóságok szerint a toxikus anyagok 15 ember halálát és több ezer megbetegedést okoztak a térségben.

Tavaly indított vizsgálatot Franciaország egy görög teherfuvarozó vállalat ellen, aki veszélyes hulladékot rakott le Abidjanban. A vizsgálatot a Probo Koala hajó legénysége ellen 2006 augusztusában indították el Franciaországban, mivel a hajót bérlő néhány cégvezető francia volt. 94 sértett nyújtott be keresetet április 18-án, gyilkossággal és károkozással vádolva a legénységet.

A multinacionális Trafigura, amely bérelte a Probo Koalát, múlt héten küldött a helyszínre három nemzetközi vállalat szakértőiből álló csoportot a tisztító munkálatok befejezése érdekében. Az elefántcsontparti kormány már több, mint 9 millió eurót fizetett ki a mérgezésben szenvedők egy harmadának, abból a kártérítési összegből, amelyet a multinacionális vállalatok fizettek a nyugat-afrikai államnak.

 

 

Forrás: www.kitekinto.hu