Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mentsünk könyveket…

  • 2009. április 06.
  • humusz
Az "Amici di Reggio Children" nemzetközi civil szervezet Reggio Emilia-i önkéntesei 2004-ben indították el nagy lelkesedéssel különleges, „könyvmentõ" programjukat.

A kezdeményezés lényege, hogy kidobásra ítélt könyveket juttatnak vissza az olvasóközönséghez.

A szervezet központjában (REMIDA újrahasznosítási központ) többek közt olyan könyvek kezdtek el gyűlni, amit másutt, mások kidobtak, meguntak, így vagy úgy feleslegessé váltak. Mivel a szervezet egyik fő motivációja a környezetvédelem és az újrahasználat szemléletének terjesztése, az összeszedett irodalmat szerették volna megmenteni a kukától s az enyészettől. Kitaláltak hát egy módszert arra, hogyan „áramoltassák vissza" az egyes példányokat az emberek kezébe.

A rendszer egyszerű: akinek akad otthon olyan könyve, amire már - úgy érzi - nincs többé szüksége, azt elviszi a szervezet központjába, s választhat helyette magának másikat az ott lévő könyvek közül (alkalmanként max. 5 db-ot).

A hírből hír lett s ma már magánemberek, könyvtárak adományozzák felesleges darabjaikat a központnak, ahová szorgosan járnak a csereberélni vágyó olvasók is.

Mivel számos enciklopédia, földrajzi és történelmi szakkönyv, stb. landol náluk, sok iskola és civil szervezet számára is ez a központ jelenti a környezetkímélő „könyvbeszerzési" forrást. A rendhagyó „könyvtár" mindenki számára elérhető és teljesen ingyenes.

A szervezet rendszeresen tart utcai napokat is; azaz olyan rendezvényeken állítja ki standjára a könyveket, melyek az újrahasznosításra/újrahasználatra, környezettudatos életvitelre ösztönzi a helyi lakosokat.

(B.E. - L.B.)

 

Forrás: I Reggiani per esempio

 

 

konyvespolc_400