Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszűnik a Margitszigeti Kristályvíz betétdíja

  • 2008. március 06.
  • humusz

A Fõvárosi Ásványvíz és Üdítõipari (FÁÜ) Zrt. fokozatosan kivonja a másfél literes visszaváltható ásványvizes palackjait a piacról az elkövetkezõ hónapokban - közölte a Pepsi Co. érdekeltségi körébe tartozó cég. [Forrás: www.greenfo.hu] A HumUSz már 2001-2002-ben versenyhivatali, fogyasztóvédelmi és reklámetikai eljárásokkal próbálta rászorítani a Pepsi céget a környezetvédelmi szempontok szem elõtt tartására. A Pepsi több eljárást elvesztett, de ez nem változtatta meg álláspontját. Tanulságos történet. Az egykori hivatkozások a lap alján megtalálhatók.

A gyártó a döntést azzal indokolja, hogy a betétdíjas palackba töltött Margitszigeti Kristályvíz iránt minimálisra csökkent a kereslet, ezeket a termékeket "ma már szinte lehetetlen értékesíteni". A cég hasonló okokra hivatkozva még 2002-ben vonta ki a hazai piacról kétliteres visszaváltható üdítőital-palackjait.

A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének (MÜSZ) adatai szerint tavaly 1,08 milliárd liter ásványvizet vásároltak az emberek Magyarországon, ebből 0,8 százalékot tettek ki a betétdíjas palackban forgalmazott termékek. Az elmúlt években fokozatos piacvesztés következett be, 2003-ban az 578 ezer literes forgalom 7,8 százaléka visszaváltható palackos víz volt.

A FÁÜ Zrt. kereskedelmi partnereinek májusig továbbra is szállít a megszűnő csomagolástípusból, júniustól azonban már csak a göngyölegek visszaváltására lesz lehetőség. A fogyasztók a kiürült palackokat legkésőbb július végéig válthatják vissza a boltokban. Ezt követően a másfél literes betétdíjas palackok és rekeszek visszaváltása megszűnik. A cég a forgalmazás megszüntetéséről kereskedelmi partnereit külön levélben, a fogyasztókat a boltokban kihelyezett plakátokon tájékoztatja. A vendéglátóhelyeken kedvelt, szintén újratölthető negyedliteres üvegpalackok továbbra is forgalomba maradnak.

A cég a közleményben felhívja a figyelmet, hogy a kivont műanyagpalackok és rekeszek nem kerülnek a szemétbe. A FÁÜ Zrt. egy külső céget bízott meg az újrahasznosítással, hogy a megfelelő feldolgozási folyamatot követően a rekeszekből és a palackokból származó műanyag, mint értékes másodnyersanyag kerüljön felhasználásra. Mintegy húsz éve a visszaváltható csomagolásban forgalmazott termékek dominálták az alkoholos és alkoholmentes italpiacot. A fogyasztói szokások megváltozása miatt azonban a betétdíjas palackok mára szinte teljesen kiszorultak valamennyi italkategóriából - áll a közleményben.