Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lomtalanításkor a veszélyes hulladékot is begyűjtik

  • 2008. december 27.
  • humusz
A Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) az idei lomtalanítás során a háztartási hulladékon kívül a veszélyes hulladékokat is begyûjtötte. Ezek számára a társaság külön gyûjtõpontokat is létesített, melyekre a fõvárosiak csaknem 200 tonna szilárd hulladékot és mintegy 6 ezer liter fáradt olajat vittek.

 

Befejeződött a 2008. évi lakossági lomtalanítás a fővárosban, melynek keretében idén első alkalommal már veszélyes hulladékokat is gyűjtötték.

Ezek közé tartozik a sütőzsiradék, a festékmaradék, a oldószerek, a hígítók, a szárazelemek, az akkumulátorok, az elektronikai hulladékok, a gumiabroncsok és a szórópalackok.

A vállalat Budapest kerületeit 159 körzetre osztotta, így hatékonyabban tudta a lomokat az utcáról eltávolítani és ezáltal kevesebb ideig akadályozta a forgalmat. A lakosok névreszóló értesítést kaptak a körzetükben lévő lomtalanítás pontos időpontjáról, az FKF Zrt. pedig a megadott dátum másnapján elvitte a feleslegessé vált nagyméretű hulladékokat. Lomtalanításkor egy-egy körzetben akár 25–30 tömörítő célgép is dolgozott, de a kiemelt turisztikai körzetekben 50–60 autó is rendelkezésre állt szükség esetén.

Fontos tudnivaló, hogy az éves rendes lomtalanítást a hulladékdíj tartalmazza, csakúgy mint a szelektív szigetek üzemeltetését.

 

Egyre több a szemét


Az éves mérleg szerint idén februártól decemberig Budapest 23 kerületében közel 432 ezer köbméter lomot takarítottak el, mely a 2007-es adatokhoz képest 14 százalékos növekedést mutat. Táblázatunkban a veszélyes hulladék mennyiségét csoportosítottuk fajtájuk szerint.

  • Elektronikai hulladék 43 tonna
  • Autógumi 61 tonna
  • Szórópalack 80 tonna
  • Fáradt olaj 6 ezer liter


 

Forrás: Borsonline