Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lerakóépítés Csíkban

  • 2007. október 17.
  • humusz
Találkoztunk Orbán Bélával, a Hargita Megyei Tanács beruházási igazgatóságának vezetõjével, aki készségesen és részletesen elmondta a lerakó beruházás sok éves viszontagságait. A problémák ott kezdõdnek, hogy a megyében sok kis település van, a domborzat és a vízrajz miatt eleve nehéz helyet találni, sõt a Natura 2000-es területek és a borvízforrások tovább bonyolítják a dolgot. Rengeteg az alkalmatlan lerakó itt is, ezeket legkésõbb 2017-ig be kell zárni.

szekely_174_400

A mostani lerakó rettenetes állapotban van, állítólag galvániszapot is raktak le oda. A taplocai ivóvízben már megjelentek mindenféle nehézfémek, ezért nem is lehet használni a kutakat. Az új lerakó és a kapcsolt rendszer 30-35 millió euróba fog kerülni, ebből csak a meglévő szemétbánya felszámolása 5-8 millió!
2005-ben 14 helyet jelöltek meg, mint potenciális szemétlerakót, ez aztán leszűkült háromra, majd csak a szeredai maradt. Geológiai méréseket végeztek, majd elindult az engedélyeztetési eljárás, készül a hatástanulmány. Közben eltelt két év.
Számunkra érdekes volt, hogy Romániában valami technikai bizottság dönt az eljárásról, kell-e részletes hatástanulmány, stb. Nálunk ezt többé-kevésbé pontosan meghatározza a törvény. A jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy a védőtávolságokat pontosan meg lehessen határozni. A hatóság fog dönteni, ami sokaknak nem fog tetszeni. Itt is van persze sok szomszédos tulajdonos, aki ellenzi a beruházást, egyesek szerint ennek időnként spekuláció íze is van. A civil szervezetek is ellenzik a beruházást, erről lásd a másik keretes írást.
„Integrált rendszert” építenek, itt is ez a jelszó. A lakosok két kukába gyűjtenek majd, a szervest külön. Lesznek gyűjtőszigetek és hulladékudvart is terveznek. Hét átrakó állomás lesz a megyében, onnan jön a lerakóra az anyag. Tíz hektáros lesz a depónia, hídmérleggel, ellenőrző rendszerrel. Komposztáló is épül, de erről részleteket nem tudtunk meg. A nálunk divatos mechanikai-biológiai kezeléssel és az égetéssel kapcsolatos ötletek Hargita megyéig még nem értek el. Mint ahogy megelőzésről sem esik szó a tervekben...

szl