Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illegális hulladékdömping Kínában

  • 2009. október 31.
  • beus
Kínában minden az országba érkező szilárd hulladékot elektronikus ellenőrzésnek fognak alávetni, hogy megelőzzék a hulladékcsempészést – közölték a hét végén kínai vámhivatali illetékesek.

 

A kínai fővámhivatal bejelentette, hogy minden hulladékimportnak kézi ellenőrzésen kell átesnie, ha az eletronikus átvizsgálás illegális anyagok jelenlétét jelzi.

A főhivatal figyelmeztetett arra, hogy szigorúan fognak eljárni mindazokkal szemben, akik nem jelentik be őszintén az import pontos tartalmát. Kína korlátozottan ugyan, de engedélyezi néhány újrahasznosítható hulladék importját, mint például a poliszilikon, vagy a műszál, amelyek ismét nyersanyagokká alakíthatók.

Tilos viszont például különböző használhatatlanná vált elektronikus szerkezetek, háztartási és orvosi berendezések behozatala az ország területére. Az elmúlt években a fejlett országok környezetük védelme érdekében egyre nagyobb mennyiségben szállítják fejlődő államokba többnyire elektronikus hulladékaikat, így Kínában is megszaporodott az illegális szemétbehozatal.

Ebben jelentős arányban szerepelnek például a használt fémhuzalok, az elektronikus mérőműszerek és nyomtatott áramkörök. A kínai vámszervek 2007-től 20 ezer tonna csempészett szilárdhulladékot foglaltak le, benne közel 1700 tonna használt ruhával.

 

Forrás: Metropol.hu