Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illegális hulladéklerakók ellen a Nimfea Egyesület

  • 2008. október 09.
  • humusz

feherto_turkeve_2_120A Nimfea Természetvédelmi Egyesület támogatást nyert, a KvVM illegális hulladéklerakók felszámolására kiírt keretébõl. A támogatásból többek között Túrkeve és környékén fellelhetõ nagyobb lerakók felszámolását tervezik.

 

 

feherto_turkeve_2_400

A támogatásból megvalósuló projekt keretén belül a tervek szerint a Fehér tavi kommunális és építési törmeléket, a Ballai állami gazdaság melletti kommunális, az Akasztó-gáti kommunális, a Városkerti Véderő kommunális és szerves valamint a Holt - Berettyó medrének kommunális hulladékait számolják fel önkéntesek és tagok bevonásával. A projekt részeként kerül megvalósításra a területek rekultivációja, a jogi szabályozásban való fellépés, mind helyi és regionális, mind kormányzati szinten az együttműködő szervezetekkel. A lakosság tájékoztatására kiadványokat készít és lakossági tanácsadó szolgálatot tart fenn az egyesület. A projekt elemeként nagy hangsúlyt fektetnek a komposztálás népszerűsítésére is.

bala_turkeve_1_400 

A program közvetett célja, a lakosság szemléletmódjának megváltoztatása, a „vásárolj kevesebb hulladékot" mód ösztönzése illetve, a hulladék szelektív módon történő gyűjtése. A hulladékprobléma kezeléséhez elengedhetetlen a meglévő díjfizetési és szállítási rendszer átalakítása, a szelektív hulladékgyűjtés szervezett kialakítása és meghonosítása, valamint a megfelelő törvényi háttér kialakítása, mind a szabályozásban, mind a retorziókban.

feherto_turkeve_3_400 

A program a Herman Ottó Természetvédő Kör, a Túrkevei Városgazdálkodási Kft. bevonásával zajlik és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatja.

Székely Zsuzsa