Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Építési és bontási hulladéklerakó Kaposváron

  • 2007. április 26.
  • humusz
Péntektõl lehet szemetet szállítani Magyarország egyetlen mûködõ építési hulladéklerakó és megsemmisítõ telepére Kaposvárra. A 450 millió forintból épült üzem az építkezéseknél és bontásoknál keletkezõ törmeléket, többek között a betont, az aszfaltot és a cserepet újrahasznosítja. (uno.hu - FH)
A hulladékból zúzalék lesz, amelyet az útalapként lehet felhasználni. A szakember azt reméli, a beruházás miatt sokkal kevesebb lesz az illegális szemétlerakó. A több tonna építési törmelékből, apró zúzalék lesz pár percen belül. A gép úgynevezett törőtérében fél centiméter nagyságúra aprítják akár a több méteres darabokat is. Az üzem évente akár harminc ezer tonnát is képes is összezúzni - mondta el a Független Hírügynökségnek Püspök Rudolf a Kaposvári Városgazdálkodási ZRt vezérigazgatója.

Az építési törmelék eddig a kommunális hulladéklerakóba, vagy illegális szeméttelepekre került. Kaposváron eddig évente átlagosan 20 illegális szemétlerakót számolt fel az önkormányzat, több millió forinot költöttek a megsemmisítésre. Az önkormányzat most az reméli, hogy az új hulladék feldolgozó üzem alacsony árai miatt sokkal kevesebb lesz az illegális szeméttelep a térségben.

A Kaposváron és környékén élők évente egyszer ingyeneses behozhatják építési törmeléküket. Egy kikötés van csupán, a hulladék mennyisége nem haladhatja meg az 500 kilogrammot. Másoknak, illetve azoknak, akik 500 kilogramm feletti mennyiséget szállítanak, tonnánként 896 forintot kell fizetniük.