Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A camorra keze a nápolyi szemétben?

  • 2007. május 23.
  • humusz
Megfullad a bûzben az olasz város - a hulladék milliárdos üzletét a helyi szervezett bûnözés tartja a kezében. (Magyar Rádió, Sárközy Júlia - 2007. május 23.)
A pénznek nincs szaga - vallja történelmi példa nyomán az olasz Camorra: a dél-itáliai bűnszövetkezet a szemétből húz hatalmas hasznot - a nápolyiak meg tehetetlenek.

Évről évre megismétlődő vészhelyzet: a több mint 30 fokos kánikulában, Nápolyban nem szállítják el a szemetet. 3 ezer tonna hulladék hever az utcákon, további tízezer tonna szemét tornyosul a szabad ég alatt Campania tartomány többi városában. Nem szállítják el a hulladékot, mert nem tudják hova. Az egész térségben egyetlen egy szeméttelep működik, a többi tele van, zárva van vagy nem felel meg az előírásoknak, az igazi ok azonban más: Nápolyban és környékén a hulladék milliárdos üzletét a helyi szervezett bűnözés, a camorra tartja a kezében.

A camorrának megéri, hogy vészhelyzetben a szemetet máshova szállítsák, a hulladékkal teli kamionokat a bűnszervezet mozgatja, a számlát pedig az olasz állam fizeti. Tehetetlen a nápolyi polgármesterasszony és a szeméthegyek felszámolására kinevezett kormánybiztos is. A lakosok elkeseredésükben felgyújtják a hulladékot. A mérgező füst miatt bezárták az iskolákat és a piacokat. Gyors megoldás nélkül az egészségügyi hatóságok fertőzéstől tartanak. Már az olasz köztársasági elnök is felszólalt. Elég az időhúzásból, pár napon belül fel kell számolni a szemetet - hangoztatta Giorgio Napolitano, aki egyébként nápolyi származású.