Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EB lezárta a német betétdíj-rendszer kapcsán indított eljárást

  • 2007. április 03.
  • humusz

Az Európai Bizottság lezárta azt az eljárást, amelyet az egyutas italcsomagolások (aludobozok, palackok) betétdíjára vonatkozó német szabályozás kapcsán indított. A Bizottság megállapította, hogy a szabályozás jelenleg megfelel az áruk szabad áramlását biztosító követelményeknek, valamint a csomagolásokról és csomagolási hulladékokról szóló direktíva elõírásainak.

A német csomagolási rendelet alapján 0,25 euró betítdíjat kell fizetni az egyutas csomagolásban forgalmazott ásványvizek, sörök és üdítőitalok után (2006. május 1. óta ez a nem szénsavas üdítőitalokra is vonatkozik). Az eljárás kezdetén a Bizottság azt állította, hogy nem volt működő visszavételi rendszer a betétdíj kötelezettség bevezetésének időpontjában. A kiskereskedőknek csak azokat a meghatározott alakú, méretű és típusú csomagolásokat kellett visszavenniük, amelyek a saját kínálatukban is szerepeltek.

Ez a nehézkes szabályozás megnehezítette az italcsomagolások importját és gátat szabott a belső piacon belüli kereskedelemnek. Az Európai Bíróság két döntését (C-463/01 and C-309/02) valamint további bizottsági vitákat követően Németország átdolgozta a betétdíjas szabályozását és egyszerűsítette a fogyasztókra vonatkozó visszavételi rendszert. Az egyutas csomagolásokat most általában minden olyan üzletbe vissza lehet vinni, amely a visszavitt italcsomagolással megyegyező anyagfajtából készült csomagolásokban forgalmaz italokat.

 

A Bizottság ellenőrizte a 2006. május 1-én hatályba lépő változtatásokat és arra a következtetésre jutott, hogy az új rendszer megfelelően működik és nem jelent diszkriminációt az import termékek esetében sem.

 

A Bizottság sajtóközleménye

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/405.