Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zero waste karácsony

  • 2021. december 22.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A karácsony az adakozás és az osztozkodás időszaka, de ahogy telnek az évek és változnak a szokások, úgy válik a pazarlás melegágyává. Hulladékot termelünk a dekorálásnál, kukába dobjuk a maradékokat, és fölösleges ajándékokat dugunk el a legfelső polcokra. Tényleg erről kell szólnia a karácsonynak? Nem lehetne ez is egy kicsit fenntarthatóbb? Bemutatunk néhány tippet, hogyan ünnepelj bolygótudatosan.

 

Mi jut eszedbe, amikor a karácsonyra gondolsz? Ajándékok, végeérhetetlen étkezések, csomagolópapír mindenhol, minden évben új partiruha, törött díszek, és folytathatnánk még a sort.

 

A 21. századi vásárlói szokások megváltoztatták a karácsonyi időszakot is, november utolsó péntekjével, a “black friday-el” kezdve. Rengeteg olyan dolgot megveszünk, amire nemhogy az ünnepi időszakban nincsen szükségünk, de még utána sem használjuk soha. Gondoljunk csak a több tucatnyi szalvétára vagy az évi három bögrére, amit ajándékba kapunk, és ami nagy valószínűséggel a legfelső polcon fog porosodni, míg el nem jön a lomtalanítás ideje.

Nálunk anyukám minden évben 3-4 csomag szalvétát is vesz, mert nem tudja eldönteni, hogy melyiket vásárolja meg. Ebből maximum egyet használunk el. Hogy mi lesz a többivel? Ott marad a dobozban. Egy évvel később, november utolsó hetében újra rábukkanunk összegyűrve és porosan. Mondanom sem kell, hogy mehet a kukába.

Ahhoz, hogy tényleg egy fenntartható jövőt tudjunk biztosítani a következő generációknak, az ünnepi időszak sem lehet kivétel. Még a karácsony sem. Habár karácsonykor történnek csodák, a pár nap alatt keletkezett óriási mennyiségű hulladék nem fog magától eltűnni.

 

Hulladék nélküli dekoráció

 

A karácsonyi dekorálás a készülődés egyik legjobb szakasza. Ilyenkor már nemcsak a házat öltöztetjük díszbe, hanem a lelkünket is. Habár a filmekben látott ünnepi házak, amik tele vannak zsúfolva gömbökkel, műanyag manókkal és egyszer használatos díszekkel, szemet kápráztatóak tudnak lenni, de vannak zöldebb alternatívák is a dekorációra.

A karácsony egyik sarkalatos pontja a karácsonyfa. Műfenyő legyen vagy igazi? Mindkettő mellett lehet érvelni: a műfenyőt több éven keresztül lehet használni, míg az igazi fenyőből  nem lesz biológiailag nem lebomló hulladék. A bolygótudatosság szempontjából a legjobb az ünnep után elültethető karácsonyfa. Ezzel a megoldással nemhogy nem termelünk felesleges hulladékot, de még fát is ültetünk, ami a környezetvédelem szempontjából mindenképpen pozitív cselekedet.

Az ültethető fán kívül fontos, hogy ne vegyünk minden évben újabb és újabb díszeket, mert ilyenkor gyakran esünk abba a csapdába, hogy kidobjuk a még jó állapotban lévő, de már megunt dekorációkat. Ha mégis meg akarnánk szabadulni a régi díszektől, akkor ne a kukába dobjuk őket, hanem jutassuk el olyan helyre, ahol tudjuk, hogy szükség van rájuk, és  örömet okozunk velük.

 

A cikk nem itt ér véget! Belayane Najoua corvinusonline.blog.hu oldalán megjelent írásában további  tippeket olvashattok a maradékmentes főzésről és a felesleges ajándékok elkerüléséről is!

 

Forrás: corvinusonline.blog.hu