Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2024. augusztus 23.

A legfontosabb tudnivalók a betétdíj rendszeréről, és egy kis fogyasztói segítség a környezettudatos választáshoz.

2024. május 10.

1500 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze március 21. és április 22. között a magyarországi erdőkben.

 

2024. május 10.

A fenntartható élelmiszercsomagolásra, különösképpen a műanyagok szerepére fókuszál az idei ACI, az európai élelmiszer-és italcsomagolás kiemelt szakmai eseménye. A május közepén rendezendő, kétnapos csomagoláscsúcsnak a portugáliai Porto ad otthont.

2024. május 09.

Az Európai Parlament április 24-én szavazott a csomagolás és csomagolási hulladék rendeletről (Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR) szóló végleges megállapodásról, amelyből kivették a papírcsomagolási hulladék növekvő mennyiségének kezelését célzó legjelentősebb rendelkezések többségét.

2024. május 08.

Átadta a MOHU az első, esztergomi új hulladéklerakóját, ahol több, mint 40 frakcióban várják a lakossági hulladékokat, amelyeket a lakcímkártyával (az ország bármely településére vonatkozóan) rendelkező lakosság ingyen elhelyezhet a telephelyen. A bontási hulladékokat leszámítva a többi hulladéktípusra nincs súlykorlát, így a gumiabroncstól kezdve, a hungarocellen át, egészen az elektronikai, vagy éppen a lomnak számító hulladékokig, bútorokig mindent átvesz a lerakó.

2024. május 07.

A vintage kincsektől, a legvadabb összeállításokig, a Fenntartható Divat napján a résztvevők számos fantasztikus kollekciót csodálhattak meg a kígyózó sorokban vonuló modelleken. Ez alkalommal azonban a tervezőknek is kijutott a rivaldafényből.

2024. május 07.

Ugye olvasnál már végre valami lelkesítőt is az ökológiai válság kapcsán? 

2024. május 06.

Ausztrál kutatók fejlesztésének köszönhetően nemcsak a szeméttelepre kerülő anyagok mennyisége csökkenthető, de a házak hőszigetelését is javítani lehet.

2024. május 03.

Itthon is egyre többen érzik a saját bőrükön a klímaváltozás hatásait, és megoldandó problémának is tartják, de a cselekvésre még mindig sokan nem veszik rá magukat. Ugyanakkor több olyan civil szervezet is van, ami radikális megoldásoktól sem riad vissza. A 21 Kutatóközpont Közép-európai Egyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetésén Szabó Éva tanító, az Extinction Rebellion klímaaktivistája, Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója; a PET-kupa projektvezetője és Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse arra kerestek válaszokat, hogy hol vannak a klímaaktivizmus határai, hogyan lehet bevonni civileket, és hogyan tudják az érdekeiket érvényesíteni.

2024. május 02.

A használt laptopok piaca jócskán megugrott 2020 óta, és az érdeklődés azóta sem csillapodott. A Furbify ügyesen lovagolja meg a használt eszközök trendjét, miközben fontos célként tűzi ki az elektromos hulladékok kibocsátásának csökkentését és az újrahasznosított termékek népszerűsítését. A Világgazdaság meghívást kapott a Szlovákiában lévő üzemükbe, ahol betekintést engedtek a munkájukba.

2024. május 02.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai hulladéklerakók átlagosan háromszor több metánt bocsátanak ki, mint amennyit korábban jelentettek. Az aggasztó tendencia jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz - számolt be a The New York Times.

2024. május 02.

Hétvégéről hétvégére más településrészen üzemel Győrben kihelyezett hulladékudvar dr. Dézsi Csaba András polgármester kérésére, az önkormányzat finanszírozásában, a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megvalósításában. 2024-ben az első négy helyszínen több mint negyven tonna hulladékot raktak le a győriek.

2024. május 01.

Mindössze 57 vállalat felelős az elmúlt hét év kibocsátásának 80 százalékáért, így kijelenthető: ők a legnagyobb globális szennyezők. A vizes lepedőt egyáltalán nem lehet kizárólag a magánszektorra ráhúzni, állami kézben lévő cégek is növelték a párizsi klímamegállapodást követő hét évben a termelésüket, ezzel párhuzamosan pedig a károsanyag-kibocsátásukat is.

2024. május 01.

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban – mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában.

2024. május 01.

Aggasztó eredményeket mutatott két vizsgálat is, amely a hulladékégetők környékéről származó élelmiszerek szennyezettségét vizsgálta.

2024. május 01.

A MOHU három év alatt 4500 modern textilgyűjtő konténer telepítésére készül, ami négyszeresére növelheti a lakosság számára elérhető textilkonténerek számát Magyarországon, írja a Portfolio.

2024. április 30.

A Zero Waste Europe és a ToxicoWatch Alapítvány által közzétett, a szlovákiai és hollandiai hulladék(együtt)égetők kibocsátásával kapcsolatos biomonitoring-kutatásról szóló új bizonyítékok szerint a létesítmények közelében lévő élelmiszerekben magas a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (persistent organic pollutants, POP) szintje.

2024. április 26.

Egy friss kutatás szerint közvetlen összefüggés van a műanyaghulladék és a műanyaggyártás között, és a bolygó beazonosítható műanyaghulladékának több mint fele 56 vállalathoz tartozik, írja az EurekAlert.

2024. április 26.

Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazta a javítás jogáról szóló irányelv-javaslatot. A testület közleménye szerint a szabályok egyértelműsítik a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és azt ösztönzik, hogy csere helyett javítással hosszabbítsuk meg a termékek élettartamát.

2024. április 26.

A csomagolásgyártókat és a kereskedőket számos pluszköltség terheli a DRS élesedésével. Egy élelmiszergyártói szövetség szerint a csomagolást illető költségek idén több mint megnégyszereződtek.

2024. április 26.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legfrissebb jelentése szerint ez az elpazarolt mennyiség a világ összes éhezője számára napi 1,3 étkezést biztosíthatna. 

2024. április 21.

A tavalyi év globális szinten rekordot döntött megújuló energiahasználat tekintetében, 7 ország pedig már sikeresen megvalósította a zöld energiára való áttérést is.

2024. április 21.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében.

2024. április 18.

Második üteméhez érkezett az Andrássy út újrazöldítése, a korábbi műfű nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért most visszatértek a gyökerekhez.

2024. április 17.

Ha tavasz, akkor tavaszi garázsvásár! Nyílnak a kerti virágok, és nyílnak az udvarok is Wekerlén: már nem kell sokat várni, és eljön április 20-21., a Wekerlei Garázsvásár Fesztivál hétvégéje!

Oldalak