Összefoglalás

A hulladékégetésnek nincs jövője. Mint hulladékkezelési megoldás csődöt mondott, hiszen újabb hulladékáramokat generál (salak, hamu) melyek az eredetinél veszélyesebbek. Mint energiatermelési mód nem hatékony és pazarolja az erőforrásokat, környezeti és egészségügyi problémákat okoz, és népszerűtlen a lakosság körében is. Ráadásul gazdasági szempontból is a legrosszabb megoldás a létező hulladékkezelési módok közül.

Magyarországon az országos hulladékgazdálkodási terv két új veszélyes hulladékégető és hat regionális kommunális hulladékégető felépítésével számol. Az országban több mint egy tucat település neve kapcsán merült fel új égető építésének terve és akkor még nem beszéltünk a kórházi égetőkről, a cementgyári égetésről, a hőerőművekben történő együttégetésről, amelyek mind napirenden vannak. A hulladékégetés nem csak környezeti, de gazdasági szempontból is rossz döntés. Ezt már több országban, így az USA-ban is belátták és égetők építése helyett azok leállítása van napirenden.

Magyarország válaszút előtt áll: még nincs túl sok égetőnk, de sajnos nem épültek ki az anyaghasznosítási, újrahasználati rendszerek sem. Az EU-s támogatásokból azonban rengeteg pénzt lehet majd a hulladékgazdálkodásba 'ölni'. Rajtunk is múlik, hogy melyik irányba indulunk el: égetők és lerakók építésével tesszük tönkre környezetünket, saját egészségünket és pazaroljuk még meglevő nyersanyagainkat, vagy pedig képesek leszünk kialakítani egy hulladékmegelőzésen, újrahasználaton, anyaghasznosításon alapuló hulladékgazdálkodási rendszert.

Szívesen működünk együtt mindenkivel, aki a hulladékmegelőzésben, hulladékcsökkentésben érdekelt.

A HuMuSz hulladékmegelőzési javaslatait a 'Paradigmaváltás a hulladékgazdálkodásban' c. kiadványunkban foglaltuk össze. A kiadvány pdf formátumban megtekinthető itt.