Halálozás és megbetegedések

a lakossági hulladékégetők közelében

Számos tanulmány és kutatás bizonyítja ma már, hogy a hulladékégetők közelében egyes megbetegedések aránya magasabb.

Az egyik legnagyobb tanulmányt brit kutatók tették közzé. Az elemzésben az égetők 3 és 7,5 km-es körzetében regisztrált rákbetegek adatait hasonlították össze a nemzeti átlaggal. A vizsgálatot először 20, majd 72 lakossági hulladékégetőre terjesztették ki 14 millió embert vonva be a vizsgálatokba. Eredményeik szerint az égetők közelében a rákbetegségek aránya összességében növekedett (külön a gyomor, tüdő, májrák gyakorisága is). A húsz égetőre kiterjedő vizsgálat szerint a 3 km-es zónában 8%-kal, míg a 7 km-es zónában 5%-kal emelkedett a rákos megbetegedések aránya. A kiterjesztett vizsgálatban ez a szám 4 ill. 2%-ra csökkent. Bár ez a szám alacsonynak tűnhet a valóságban ez 11 ezer ’plusz’ halált jelentett az égetők közelében élők körében.

Azonban nem csak a rákos megbetegedések aránya emelkedik az égetők közelében. Egy Amszterdamtól nem messze működő hulladékégető környékén a születési rendellenességek száma megduplázódott. Egy 40 évre visszatekintő angliai tanulmány szerint az égetők közelében élő gyerekek körében 12%-kal nőtt a szívrendellenességek száma.

Mindezek a tanulmányok világosan bizonyítják, hogy az égetők környezetében élő emberek fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Nem véletlen tehát, hogy a civil tiltakozáshoz nemzetközi orvoscsoportok is csatlakoztak, és számos országban a legmagasabb szinten ellenzik a hulladékégetők építését.