Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akkumulátorok és töltők új generációi

Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Munkácsy Béla

Néhány évvel ezelõtt a Kukabúvár hasábjain is sokat olvashattunk azokról az akkumulátorokról, amelyek segítségével kiválthatók a hagyományos ceruza-, "bébi"- vagy góliát-elemek.


Ez még egy régi darab

Akkoriban a piacot a nikkel-kadmium töltésû akkumulátorok és az elsõ generációs töltõk uralták. A cégek ezek reklámozására nem sok pénzt áldoztak, de környezetvédõ berkekben mégis hamar elterjedtek, hiszen ezek rengeteg szárazelem kiváltását tették lehetõvé -- legalábbis elméletben. Csakhogy használatuk nem egyszerû, sajnos gyakorta elõfordul az akkumulátorok túltöltése, ami ezek élettartamának drasztikus csökkenését okozza. Az akkuk a cégek által jelzett 1000 töltés helyett - a primitív töltõk használata és a szinte teljes körû tájékozatlanság következtében - átlagosan alig 30-40 újratöltést bírnak.

Idõközben arra is fény derült, hogy az akkumulátorok kadmium-tartalma igen komoly környezeti terhelést okoz. A Karlsruhei Egyetem kutatói nemrégiben elkészült tanulmányukban egyenesen azt javasolják, hogy tiltsák be a Ni-Cd (nikkel-kadmium) akkumulátorok forgalmazását. Ennek magyarázata, hogy számításaik szerint Németországban évente 400 tonna igen toxikus kadmium kerül az akkumulátorok révén a környezetbe. Bár Németországban 1998 óta tilos a háztartási hulladékba elemet vagy akkumulátort dobni, ennek ellenére ezeknek csak 30%-a kerül megfelelõ gyûjtõhelyre. Magyarországon a helyzet még siralmasabb, nálunk a több tonna mérgezõ nehézfém egyenesen a lerakókra, aztán a talajba és a talajvízbe kerül. (Vajon ezért ki a felelõs?)

Mi a jövõ útja? Úgy tûnik, hogy a fejlesztõmérnököknek sikerült a két legnagyobb problémát orvosolniuk. Az 1990-es évek közepén kifejlesztették a Ni-MH (nikkel-metálhidrid) akkumulátorokat és a második generációs töltõket is, amelyek segítségével elkerülhetõ az akkumulátorok túltöltése, sõt nemrégiben megjelentek a mikroprocesszor vezérlésû harmadik generációs berendezések is, amelyek akár 2000 mAh teljesítményû akkumulátorok biztonságos töltésére is alkalmasak. Idõközben az is kiderült, hogy a korábban reklámozott 1000 töltést nem szabad komolyan venni, hiszen még ezekkel a korszerû töltõkkel is csak 500 újratöltést ígérnek a mértékadó cégek (persze amikor valamelyik konkurrens cég megint elõvette az 1000 töltésrõl szóló mesét, minden gyártó azonnal követte és újranyomtatta a reklámkiadványait).

Végezzünk egy kis összehasonlítást, mit tud ma egy átlagos minõségû, második generációs akkutöltõ és a hozzá való, ugyancsak átlagos, 1300 mAh-s akkumulátor. Ha digitális fényképezõgépbe helyezzük a különféle elemeket, a GP elem- és akkumulátorgyártó cég állítása szerint a következõ összevetést tehetjük.

  • egyszerû alkáli elemekkel: 165 felvétel készítésére alkalmas
  • ultra alkáli elemekkel: 279 felvétel készítésére alkalmas
  • Ni-MH 1300 mAh akkukkal: 384 felvétel x 500 újratöltés = 192000 felvétel készítésére alkalmas!