Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Van, aki zölden szereti

Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Lugosi Bea

Bár a karácsony még kicsit odébb van, talán célszerû már most elgondolkodni azon, mivel is szeretnénk meglepni anyát, apát, a szomszéd macskáját vagy esetleg a kolesz rendesebbik portását. Kicsit korainak tûnhet a dolog, de ha vesszük a fáradtságot, és elmélázunk a tavalyi ünnep menetrendjén, biztosan eszünkbe jut az a szentestét megelõzõ három nap, melyet lázas fejtöréssel és ajándékok utáni rohangálással töltöttünk. Kósza ötleteket és félresikerült meglepetéseket elkerülendõ, idén legyünk egy cseppet elõrelátóbbak. Ami pedig a lehetséges ajándékok listáját illeti, íme néhány tipp:

 

A legszebb ajándék

A környezetvédelem iránt érdeklõdõknek vagy az ügy iránt komolyan elkötelezetteknek kedves és tanulságos olvasmány lenne a Könczey - S. Nagy féle "Zöldköznapi Kalauz" címû könyv, mely számos ismerettel és gyakorlati tanáccsal szolgál családok, háztartások számára. (1000 Ft, Zöld Bolt 06/1/311-78-55, ugyanitt további szakirodalom!)

Egy szép kosár vagy vászonszatyor sok mûanyagzacskótól kíméli meg a szemétlerakókat. Praktikus és olcsó ajándék. (Vászontáska: 250 Ft, Zöld Bolt vagy érdeklõdni lehet a helyi zöld szervezeteknél is)

A komposztálás a hulladékcsökkentés egyik legegyszerûbb és legtermészetesebb módja. Környezettudatos kiskerttulajdonosok számára igazi meglepetés lehet egy komposztkeret és egy témába vágó ismeretterjesztõ kiadvány. (Kiadvány: Humusz 06/1/386-26-48, Öko-fórum Alapítvány 06/1/269-52-01, 117-es mellék vagy helyi zöld szervezetek. Komposztkeret: 4500 Ft Máv-Favéd Kft. 06/1/369-49-06, Mindigfa Bt. - Esztergom 20/942-73-48)

Minden kertész örül a vesszõbõl font kosaraknak is, melyek nagy segítséget jelentenek akár a termények betakarításakor, akár a levágott fû vagy lehullott falomb összeszedésekor.

A gyerekeket elemes, mûanyag vagy éppen elektronikus videojátékok helyett ismertessük meg a hagyományos játékokkal. Fából készült építõkockák és kis autók, babakonyhák zománcozott lábasokkal és merõkanalakkal, természetes anyagokból készült bábok manapság is mind-mind beszerezhetõk. (Fakopáncs Kft. boltjai vagy a Burattino boltok)

Szintén a kicsiknek valók a festetlen burkolatú, színes ceruza készletek megtoldva esetleg egy-egy környezetvédelmi témájú kifestõvel vagy környezetbarát papírból készült A/4-es rajzfüzettel. (Kifestõk és füzet: Zöld Bolt, kifestõ: E-Misszió Egyesület, 06/42/423-818)

Az elemes használati tárgyakhoz ragaszkodók számára tegyük zöldebbé kedvelt mûszaki berendezéseiket: egy elemtöltõ és néhány hozzá való tölthetõ akku segít ebben. (Conrad Electronic boltja)

Szép ajándék lehet egy napelemes számológép is. (Conrad Electronic boltja)

A globális felmelegedésre gondolva, zöldülõ háztartások minden bizonnyal értékelni fognak egy-egy ajándékba kapott energiatakarékos világítótestet. (Keravill üzletek, áruházak mûszaki osztályai)

Bár a bolti ajándékkosarakat a környezetvédõk nem szeretik a túl sok csomagolási hulladék miatt, az alapötlet mégsem elvetendõ, ha átgondoltan, "házi" jelleggel készül. Kell hozzá egy vesszõbõl vagy gyékénybõl font kosár (melyet késõbb új tulajdonosa növénytartóként, gyümölcsös vagy zsemlés kosárként a terített asztalon használhat tovább) és máris pakolhatjuk bele az ajándékokat. Bár csomagolást nem igazán igényel, ha valaki mégis szeretné a kosár tartalmát eltakarni, megteheti egy batyuszerûen összekötött szép vászonkendõvel. Csak néhány a lehetséges változatok közül:

Bioélelmiszeres kosár: bioboltokban, ökopiacokon kapható termékek, gabonaféleségek, tészták, lekvárok, gyümölcsitalok. (Címekrõl érdeklõdni lehet a Biokultúra Egyesületnél 06/1/316-21-38)

Kozmetikumos kosár: tartósítószer, mesterséges színezék és szintetikusparfüm-mentes szappanok, tusfürdõk, samponok, olajok díszüvegben vagy hozott flakonokban, gyógynövényes kenõcsök. (Bioboltok és a Zöld Bolt)

Kerti kosár: virágmagok, vadvirágos fûmagkeverék, kis méretû ásó, gereblye és kapa készlet, kicsi agyag cserép. (fûmagkeverék: Zsálya Ökogazdabolt -- 06/1/4054262)

Teás kosár: gyógyteák, gyümölcsteák. (Gyógynövényboltok, bioboltok)

Kevesebb hulladék

A karácsonyi vásárlás és ünnepi forgatag után minden évben hatalmas mennyiségû hulladék marad vissza, ebben a rövid idõszakban a szokásosnál is több csomagolóanyag landol a kukában. Hogyan járulhatunk hozzá a csillogó díszpapírosok és társaik által alkotott kupacok csökkentéséhez? Néhány apró ötlet:

Ajándékvásárlási körútjainkra vigyünk magunkkal vászontáskát. Ne fogadjuk el a kasszánál adott mûanyagszatyrokat, fõként a kisebb termékek (harisnya, kozmetikum, nyakkendõ, stb.) befogadására alkalmas arasznyi -- méretébõl adódóan tehát a továbbiakban semmire sem használható -- zacskókat.

Ha lehet, kerüljük a "túlcsomagolt" árukat. Két változat közül válasszuk a kevesebb vagy környezetkímélõbb csomagolásút.

Vágott fa helyett vegyünk kertészetekben kapható gyökeres, élõ fenyõt, ami ünnepek után -- az elsõ enyhébb kora tavaszi napon -- elültethetõ. Ha nekünk nincs is kertünk, elajándékozhatjuk a karácsonyfát ismerõs kiskerttulajdonosnak vagy környékbeli iskolának, ovinak.

Ha nincs lehetõség kiültetésre, a HuMuSz "Visszaváltható Karácsonyfa" akcióján bérelhetõ egy fenyõ. (Telefonos felvilágosítás december második felétõl a HuMuSz irodában.)

A díszcsomagolásokat igyekezzünk kiiktatni, vagy környezetkímélõbb változattal helyettesíteni. Választhatunk újrahasznosított papírból készült csomagolóíveket, színes textildarabokat vagy varrhatunk fenyõmintás karácsonyi zsákocskákat, amelyekbe egy-egy ajándékot rejthetünk. Jó megoldás a több ünnep alkalmával is újrahasználható díszdoboz, mely készülhet házilag is. Az agyonlaminált, klórozott papíros, celofánba burkolt üdvözlõlapok helyett válasszunk újrahasznosított papír alapanyagút vagy készítsünk saját magunk képeslapot! Válasszunk hozzá klórozatlan papírt és fessünk, rajzoljunk vagy ragasszunk rá. Ebben a munkában a gyerekek is szívesen segítenek.

A lakás és a fenyõ szépítésére válasszunk természetes anyagokból (textil, vesszõ, gyékény, agyag, üveg, papír, szárított virág, termés, stb.) készült díszeket.