Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

SZERVEZZÜNK FENYŐFA AKCIÓT!

Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Nagy Tamás

Az idei Karácsony alkalmával harmadszor tervezzük megrendezni nagy sikerû, "Visszaváltható Karácsonyfa Akció" fedõnevû programunkat. Sõt, erre buzdítunk minden társadalmi szervezetet!

 

Idén szeretnénk a KöM közhasznú reklámkampányának "elébe menni", idõben egyeztetni, történt ugyanis, hogy a Minisztérium -- egyébként jó szándékú -- az élõ fenyõvel való ünneplést népszerûsítõ reklámhadjárata kis híján a mi programunkat lehetetlenítette el. Azontúl, hogy a fenyõk számához képest túlzott érdeklõdés mutatkozott az emberek részérõl, sok fenyõárus cserépbe dugott (szakszerûtlenül kitermelt) "vágott fenyõvel" akarta kielégíteni a kampány révén megnõtt keresletet. Az élõfenyõzés lejáratásának ez egyenes útja, hiszen a fák túlélési esélye nulla, és a visszaváltás sem megoldott.

A fenyõket idén közvetlenül termelõtõl tervezzük beszerezni, nemcsak az ár miatt, hanem abból a meggondolásból, hogy -- a szennyezõ fizet elv alapján -- a kibocsátó vegye vissza - természetesen a mi közvetítésünkkel a megtermelt fákat. Számára ez az újból értékesítés lehetõségét jelenti.

A program sok bírálatot kapott az örökzöldek térhódítása és a kertekben való elszaporodása miatt. Ezt kivédendõ, a visszaváltott élõ fák további sorsáról a termelõ bevonásával kívánunk gondoskodni.

Idén három budapesti helyszínt tervezünk, összesen 450 -- 500 fával. Az igazi az lenne, hogy a tavalyi vidéki sikeren felbuzdulva (Zöld Lovagrend Alapítvány pécsi rendezvénye), több vidéki városban lenne élõfenyõ árusítás és visszaváltás, így országos akcióvá kerekedne a program.