Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Hulladék Munkaszövetség követelése: az italos fémdobozok teljes piaci kitiltása

Év: 
1996
Szám: 
Ősz

A fém italosdobozok használata a fogyasztói társadalom felelõtlen nyersanyagpazarlása, gyártásuk, használatuk és ártalmatlanításuk egyaránt súlyos környezetterhelést okoz. Piaci arányuk növelése része az ipar és a kereskedelem taktikájának: a többutas csomagolási rendszerek leváltásával igyekszenek visszafordíthatatlan helyzetet kialakítani. A jelenlegi folyamat megállítása azonban nem csupán környezetvédelmi, de nemzetgazdasági és fogyasztóvédelmi érdek is.

A HuMuSz - dán példa alapján - követeli az alumínium és fehérbádog italosdobozok teljes piaci kitiltását. Követeli, hogy a szénsavas üdítõitalok és sörök a kitiltás után csak újratölthetõ többutas csomagolásban kerülhessenek forgalmazásra. A kitiltást 2000-ig - a fokozotosság betartásával- az alábbi lépcsõkben javasoljuk végrehajtani:

1. Az italos fémdobozok kereskedelmi forgalmi arányának, az elárusítóhelyek és italautomaták számának; a töltõ gépsorok kapacitásának azonnali befagyasztása a jelenlegi szinten.

2. A dobozos italforgalom kereskedelmi reálértáékének, az elárusítóeszközök számának évi min. 25 %-os csökkentése az 1995-ös bázisévhez viszonyítottan 1997 január 1-tõl.

3. Az utcán át történõ és éttermi (büfé) árusítás tilalmának bevezetése 1998. január 1-tõl.

4. Általános forgalmazási és importtilalom 2000. január 1- tõl.