Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldüljön minden iroda!

  • 2006. május 17.
  • humusz
zld_iroda_120A HuMuSz és a KÖVET együttmûködési megállapodást kötött a Zöld Iroda Program közös mûködtetésérõl. Magyarország alighanem két legjobb iroda-zöldítõ programja talált egymásra 2006 májusában. Pár év múlva pedig lehetõség nyílik a „Zöld Irodák” hálózatának kialakítására is.

A HuMuSz kezdeményezte, és a KÖVET által nyitottan fogadott kezdeményezés több tekintetben is kihívást jelent. Két eltérő alapállású szervezet fog össze egyetlen közös ügy kapcsán. A 11 éves, 17 zöldmozgalmi tagszervezetből álló HuMuSz „reklám-fogyasztás-hulladék" elleni harcos fellépése közismert. A szintén 1995-ben alakult, kiemelten közhasznú KÖVET 79 tagvállalattal rendelkezik. Tagjai közül nem mind „zöld mintavállalat", de felelősséget érző cégek, akik működésüket is ezen szempontok szerint alakítják, alkalmazzák és terjesztik a környezettudatos vállaltirányítás eszközeit és módszereit. Amennyiben a két szervezet közös Zöld Iroda portfóliója sikeres lesz - és miért ne lenne az? -, egyre több intézményben és irodaépületben indulhat el szelektív gyűjtés és komplex irodazöldítő program. Közös pályázatokból és megrendelésekből a KÖVET és a HuMuSz egyaránt bevételre tehet szert. Ezt közhasznú tevékenységeikbe visszaforgathatják, távlatilag pedig újabb szolgáltatókat is bevonhatnak a programba, mint az Energia Klub „Energia Brigádjai" vagy a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének egyes tagjai stb. Pár év múlva pedig lehetőség nyílik a „Zöld Irodák" hálózatának kialakítására is.

A KÖVET két, praktikus információkat és tippeket tartalmazó Zöld Iroda Kézikönyvet adott ki (1999, 2005), valamint a www.kovet.hu honlapon keresztül közel 500 regisztrált látogatót távoktatott. Az oktatási jellegű tevékenységekhez kapcsolható az intézmények „ökotérképezése", amely alapján a KÖVET szakértői részletes „zöldítő" javaslatcsomagot állítanak össze - az energiatakarékosságtól kezdve az irodaszerek beszerzésén át a munkába utazás környezetkímélő módozataiig.

A HuMuSz szintén 1999-ben indult Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés (ISZH) programjának célja egy adott (iroda)épületben keletkező hulladék folyamatos, gazdaságos és környezetkímélő szelektív gyűjtésének megszervezése. Jelenleg 16 nagy irodaépületben működik szelektív papír, műanyag, fém és szárazelemgyűjtés.

Jól látható, hogy a KÖVET irodazöldítő módszertana és a HuMuSz gyakorlati szelektív hulladékgyűjtési programja összeilleszthető (kompatibilis), célcsoportja azonos. A két program összefésülése modellértékű szinergiát eredményezhet, melyben - amellett, hogy a partnerek probléma nélkül meg tudják tartani saját arculatukat és tevékenységi köreiket - közösen jelentős és érdemi bővítésre nyílik lehetőség.

Perneczky László

HuMuSz